Online MČR 2021 v blickách

Před několika hodinami skončilo druhé online MČR v bleskovkách. Opět se hrálo na chess.com, opět turnaj organizoval GM Plát ve spolupráci se ŠSČR.
Vlastně se oproti loňsku až tak moc nezměnilo. Jen propagace měla letos poněkud netradiční průběh, ale nakonec se ukázalo, že duo RaP svou kampaní (zde a zde) na „pozitivním“ serveru 🙂 pozitivně (jak jinak…) přispělo k úspěšnému turnaji (ale stejně si myslím, že by mohli ještě více „přitlačit na pilu“, protože to nemělo až takový dosah 😀 .
Good job, boys!!! 😉 ) .

Než začnu cokoli psát o turnaji, předesílám, že nemám rád platformu, na níž se turnaj hrál. Chess.com mi přijde nepřehledný  :smutek: (a jen o něco lépe je na tom u mě Tornelo.com) , což píši i přesto, že mám na tomto serveru hned dva účty. Nebo možná právě proto  :smich: . Ani za nic jsem nebyl schopen vydolovat heslo k původnímu účtu na chess.com.

Samozřejmě, každý to vidíme jinak, takže předchozí odstaveček neberte moc vážně.

MČR 2021 se hrálo na 13 kol tempem 3+1 (tedy 3 minuty s vteřinovým přídavkem od prvního tahu). Před zahájením turnaje čítala startovní listina 399 hráčů, ale nakonec se v losování prvního kola objevilo „jen“ 393 jmen. Účast tedy velmi dobrá a to hlavně z toho důvodu, že hrálo mnoho špičkových hráčů v čele s českou jedničkou Davidem Navarou, který loni nastoupil po problémech s připojením k internetu (krátké odpojení ze serveru znamenalo vyřazení z losování 1.kola).

Chyběl sice obhájce loňského prvenství Alexej Kislinsky, ale turnaj byl i tak pořádně našlapaný. Pokud mě zrak neklame, tak podle ratingu na chess.com byl turnajovou jedničkou GM Peter Michalík s ratingem přes 3000 ELO bodů. Druhým byl Vojta Plát a až třetí skutečná jednička GM David Navara.
Dá-li se věřit statistice na chess-results (asi ano), pak v turnaji startovalo 69 titulovaných hráčů (nepočítám „titul“ CM  :usmev: ), z toho 9 GM a 7 WGM. Na chess-results jsou uvedeny FIDE ratingy pro bleskový šach.

Stejně jako v loňském roce se i letos ujal komentování GM Martin Petr a ani tentokrát nezklamal. Záznam přenosu najdete (alespoň v této chvíli to tak je) v ivysílání ČT.

Věřím, že oficiální výsledky a další informace se již brzy objeví na webu ŠSČR nebo přímo na našem webu okomentuje turnaj Vojta Plát. Prozatím zde uvedu jen neoficiální výsledky turnaje (před anticheatingovou kontrolou).

Ziskem 12 bodů ze třinácti partií obsadil suverénní a samostatné první místo GM David Navara (alias FormerProdigy). O druhé a třetí místo se rozdělili hráči Lunaticx (tedy GM Peter Michalík) a IM Jakub Půlpán hrající pod tajemným pseudonymem JakubPulpan  :usmev: . Oba získali 10,5 bodů, vedlejší hodnocení (SB ?) vyznělo lépe pro Petera Michalíka.

V ženách (samozřejmě hrály společně s muži) dosáhla nejlepšího výsledku WGM Joanna Worek, která s devíti body obsadila 21.-34.místo v celkovém pořadí.

V turnaji byly vypsány ceny i pro další kategorie, ale raději bych nepředbíhal a počkal až na oficiální výsledky.
Jen pro zajímavost však dodám, že v kategorii 60+ by měl vyhrát nám dobře známý Aleš Krajina (aka Countryside_58), který v turnaji nabral 9 bodů a skončil na 20.místě. Snad ani nemusím psát, jakým tahem zahajoval partie v nichž měl bílé figury  :smich: . Ano, do databází nekonvenčních zahájení přidal dalších sedm partií zahájených tahem 1.h4 .
Výsledek bílými?
Šest ze sedmi. To jen potvrzuje to, co napsal nedávno Jirka Hurta v článku „Po zápase století“ :
Jako zremizovat s Alešem dvě partie v blicce na 1.h4!! je skutečně úspěch. Teď nepřeháním, bez ironie. Pan Zdeněk Čekal (nádherný komentář, který napsal ohledně šachisty tvrdého jako křemen, vychovaný v chudobě tohoto kraje – to jsem smíchy padl málem pod stůl-super, geniální poznámka!!! ) v podstatě uspěl!

 

Vítěz turnaje GM David Navara 12x zvítězil a utrpěl jednu porážku. Prohrál na čas ve vyhrané pozici s druhým hráčem v pořadí GM Peterem Michalíkem.

 

 

Před posledním kolem měl David Navara půlbodový náskok před Péťou Michalíkem, tedy nic jasného. David měl sice bílé, ale los mu nadělil jako soupeře Vojtu Pláta, který se snažil na poslední chvíli prodrat nahoru.

David však bílými figurami Vojtovi nedal ani tu nejmenší šanci. Byla to hra na jednu branku.

 

 

Peter Michalík měl bílé figury s Jakubem Půlpánem. Podle ratingu „snadný“ los, ale kdo šachy trochu sleduje, ví, že Kuba je hodně dobrý blicař.

 

 

Tolik k MČR v bleskovém šachu. Věřím, že oficiální výsledky v podstatě potvrdí ty neoficiální a na konečném pořadí se nic nezmění.

Neoficiální pořadí na chess-results.
Partie ke stažení ve formátu pgn, včetně časových „razítek“.

Více informací o turnaji najdete na stránkách ŠSČR.
(Možná i fotky z turnajového sálu  :smich: )

Loading

4.8 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Děkuji Lubošovi za vtipný článek i rozbory pár partií. David hrál excelentně, za mě předvedl neskutečnou sílu a nebýt „dlouhého“ tahu s Michalíkem, tak měl 13/13. Nicméně mi mohl nechat výhru v posledním kole   :smich:  Mrzí mě jeden podvodník z Orlové, ale jinak super účast a příští rok znovu, ale definitivně na lichessu.
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x