Turnaj kandidátů-8.kolo

Zívačka 🙂 Alespoň pro oba čínské hráče a Nepomňaščiho s Girim. Zbylé dvě dvojice bojovaly skoro do posledního pěšce, což jistě udělalo nesmírnou „radost“ komentátorovi online přenosu IM Tadeáši Krieblovi 😀

Kdo neviděl online přenos, přišel sice o atmosféru přímého přenosu s možností chatovat, ale stále se ještě může podívat na záznam.

Jako první skončili poměrně brzy Wang Hao s Ting Li-ženem. Rozehráli sice ostrou variantu Skotské hry  a podle komentátora to byla nějaká teorie. Slovo „nějaká“ je z mé dílny, protože si netroufám tvrdit, zda to byla či nebyla teorie. Věřím Tadeášovi a databázím, podle nichž se jako první odklonil Ting Li-žen, když zahrál 22. … Ja4!?
Upřímně, partie, která je v databázi, skončila po 22. … Vb8 matem černému králi, takže pokud Ting Li-žen do varianty šel, určitě měl tah 22. … Ja4 připravený už doma. A kdo ví  :usmev: , možná jej měl připravený i vůdce bílých kamenů. Remíza drží Wang Haa stále na dostřel na čelo tabulky, Ting Li-žen může být spokojený, že „udržel“ černé figury.

 

Ani dvojice NepomňaščiGiri si nechtěla moc ubližovat  :usmev: .
Proč taky? Pokud se Nepo občas postavil od partie a podíval se na partii svých konkurentů Caruany a MVL, neměl důvod příliš riskovat.
A Giri? Měl černé a nechtěl ztratit kontakt se špicí.
Jediná nudná partie dnešního kola. Nic se nedělo.

 

 

Partii CaruanaVachier-Lagrave jsem tady už zmínil. Potvrzuje to, co jsem napsal včera: Caruana je v přípravě na partii „ďábel“. Jde do hloubky, nachází (on anebo jeho tým) nové, zajímavé myšlenky (18.Sc4!) a i když výsledná pozice vypadá na první pohled jako „jasná“ remíza a asi i remízová je, Caruana o ní ví víc než soupeř.

Tuto i následující partii uvádím bez komentářů, protože prakticky celý celý přenos s komentářem Tadeáše a chatujících diváku je jednou velkou analýzou obou partií  :usmev: .

Ačkoli MVL ukázal, že je schopen počítat (a volit) tahy podobně jako šachový program (v jedné chvíli jsem do chatu postnul variantu z PC a Tadeáš nevěřil, že by MVL zahrál 10 počítačových tahů po sobě-stalo se), nestačilo to na Caruanovu vytrvalost a techniku.
Ovšem MVL na to spotřeboval spoustu času a energie. Zatímco bílý (Caruana) ztratil na prvních cca 25-30 tahů jen několik minut, MVL měl na hodinách už jen kolem dvaceti minut. Spočítal sice vše, ale pak už mu chyběly síly.

Zatímco Fabiano si po zahájení mohl kromě manikúry dát klidně i masáž, Maxime se u partie hodně potil…

(Pozorný čtenář a divák Honza Repák mě upozornil, že „květák“ už je „out“. Beru na vědomí a v náhledu zveřejňuji aktualizovanou verzi  :usmev: . Děkuji za upozornění. )

 

 

 

 

 

 

 

Smekám nejen před přípravou Fabiana (nic jiného jsem ani nečekal), ale hlavně před jeho zarputilostí. Kromě Caruany a Carlsena už mezi současnými hráči moc takových „urpuťáků“ není.
Asi budu dost krutý, ale zopakuji to, co jsem napsal už v chatu při online přenosu: podle mě touhle partií turnaj pro MVL „skončil“. Těžká prohra, která jej stála hodně sil…

(Jen pro zajímavost: v chatu se objevila zpráva Pavla Matochy, který sledoval online přenos Magnuse na chess24.com, prý MC v jedné chvíli konstatoval, že Caruana je vyhraný, kdežto Griščuk má betonovou remízu. )

 

Ani poslední partie nebyla jednoduchá. „Otloukánek“ Alexejenko se nehodlá smířit s poslední příčkou. Dnes na něm bylo vidět, jak moc se snaží. Ovšem hrál s Griščukem a ten dostal ze zahájení sice rovnou, ale dle mého názoru i perspektivnější pozici. Griščuk však nehrál přesně a to nebyl ani v časovce  :usmev: .
Možná by bylo přesnější napsat, že Kirill Aleksejenko to zahrál moc dobře. Odevzdal kvalitu, za níž mu zůstal nebezpečný e-pěšec a ještě zbavil černého jeho dvojice střelců. V obtížné koncovce pak oba hráči několikrát „chybovali“. Tohle slovo píši v uvozovkách, protože „chyby“ tam vidí jen šachový program (a možná Magnus  :usmev: ). Zdá se však, že Saša mohl pozici udržet, kdyby nedopustil postup bílého pěšce na e6 (nebo dopustil za jiných podmínek) (48. … Vc2?), pak už se to bránilo jen těžko.

 

Pořadí po 8.kole:

1. Nepomňašči, Jan  – 5
2.-3. Caruana, Fabiano – 4.5
2.-3. Vachier-Lagrave, Maxime – 4.5
4.-5. Giri, Anish  – 4
4.-5. Wang, Hao  – 4
6.-7. Griščuk, Alexander  – 3.5
6.-7. Aleksejenko, Kirill  – 3.5
8. Ting, Li-žen – 3

 

V zítřejším 9.kole nás čekají dvojice:

Aleksejenko, Kirill – Caruana, Fabiano 
Ting, Li-žen  – Vachier-Lagrave, Maxime 
Giri, Anish – Wang, Hao 
Griščuk, Alexander – Nepomňašči, Jan

Můj „skromný“ tip: Caruana porazí Aleksejenka, Ting Li-žen MVL a zbylé dvě partie skončí remízami.

Věřím, že se dnešní přenos líbil (dokonce i já se s delšími pauzami vydržel dívat dost dlouho  :smich: ) a zachováte nám přízeň.
Po dnešním maratónu si odpočine výborně komentující IM Tadeáš Kriebel a zastoupí jej GM Štěpán Žilka, který určitě nebude o nic horší.
Máme se opět na co těšit  :mrknuti: .

 


Odkazy:

Oficiální turnajový web
YouTube šachy.cz

Záznam dnešního online přenosu

Další vysílací program:

9. kolo, 20.4.2021
10. kolo, 21.4.2021
22.4.2021 – VOLNÝ DEN
11. kolo, 23.4.2021
12. kolo, 24.4.2021
25.4.2021 – VOLNÝ DEN
13. kolo, 26.4.2021
14. kolo, 27.4.2021
28.4.2021, tiebreak v případě „mrtvého závodu“ a vyhlášení výsledků

 

Loading

5 7 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Já bych se vůbec nedivil pokud by dnes bylo víc resultátů.
 
Nepo bude chtít využít neformy Grischucka, i když teda černými to bude těžké.
 
Giri bude bílými přiškrcovat Wanga, přece jen na internetu se mu i dařilo a co jsem měl dojem, tak v poslední době omezil aktivitu na Instagramu, takže pravděpodobně probíhala nějaká seriózní příprava na turnaj kandidátů.
 
Jen partie Ding – MVL je nepředvídatelná, stát se může cokoli, MVL má možná ještě ambice na vítězství a Ding na to nebýt poslední. Stejně tak ale můžeme skončit v nějaké suché remíze.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x