Turnaj kandidátů pokračuje už od 19.4.2021

Již zítra (19.4.2021 ) pokračuje na rok a pár dnů odložený turnaj kandidátů. Není tajemstvím, že turnaj budeme bedlivě sledovat a komentovat.
Online (téměř denně od 13:00, viz program) i „post-online“ 🙂 .

Hráči se vrátili do ruského Jekatěrinburgu, aby ve dnech 19.4.-28.4.2021 konečně dohráli turnaj kandidátů  :usmev: .
Pro připomenutí se podívejme, jak vypadá tabulka po prvních sedmi kolech, která se hrála loni na jaře.

 

Po první polovině

Co bylo loni, nemusí být v dnešní době pravda.
Podívejme se na jednotlivé účastníky a na mé „avatary“, které jsem si vytvořil pro pozdější snazší „uchopení“ tématu  :usmev: .

Maxime Vachier-Lagrave, Francie.

 

Do turnaje nastoupil místo Radžabova, který odmítl hrát v koronakrizi. Maxime je po první polovině turnaje v čele spolu s Janem Nepomňaščim. Na internetu se spekuluje o jeho formě. Údajně hraje špatně, aby neukázal soupeřů své přednosti  :smich: .

Možné je všechno, ale tuto spekulaci považuji za „konspiraci“. MVL hrál prostě v poslední době v online turnajích trochu hůře, než by se dalo očekávat.
Nemyslím si, že úmyslně. Online turnaje a zvlášť rapidy nebo blicky, jsou jinou disciplínou než klasické šachy.
Osobně považuji Maxima za smolaře a z toho důvodu se domnívám, že se mu vedoucí postavení nepodaří udržet.

 

 


Jan Nepomňašči, Rusko.

 

Nevyzpytatelný hráč. Dovede překvapit soupeře i sám sebe. Turnaj má velmi dobře rozehraný a pokud nic nepokazí, má solidní šance na vítězství. Navíc se hraje „doma“, tedy v Rusku.

Jenže ne vždy je domácí prostředí výhodou a tlak na Jana může být hodně velký.
V první části turnaje předváděl dobré šachy. V mezičase hrál různé turnaje na internetu se střídavými úspěchy.
Uvidíme, jak silnou má nervovou soustavu  :usmev: .

 

 


Fabiano Caruana, USA.

Fabi už si o titul jednou zahrál a určitě by si to rád zopakoval. Také on nezahálel a mohli jsme jej často vidět hrát různé turnaje na internetu se střídavými úspěchy.

Fabiano je známý svou důkladnou přípravou a už z toho, co převáděl v online turnajích, se dá usuzovat, že ještě bude bojovat o první příčku.

To se mu může podařit, jen když bude častěji vyhrávat. V první půlce se mu to moc nedařilo.

 

 


Anish Giri, Nizozemsko.

Anish, přezdívaný „Remish“, kvůli jeho schopnosti zremízovat kdeco. Je schopen udržet téměř neudržitelné, ale je také schopen zahodit nezahoditelné. Fotbalovou hantýrkou: může stát na brankové čáře soupeřovy brány a nikým neatakován přestřelí prázdnou bránu  :usmev: .

Ale pozor! V online turnajích se mu začalo dařit a velmi často se „zpronevěřoval“ své remízové přezdívce.
Anish ale nehraje žádné suché a nudné šachy, jen se mu to často vyvrbí do remízy.

Přenese si formu z onlinu i do reálu?
Možné to je a jeho ztráta na vedoucí duo není nikterak velká….

 


Wang Hao (Wang Chao), Čína.

 

Hráč, který původně (nesměle) podporoval „trucujícího“ Radžabova, jenž odmítl hrát v době koronakrize a byl nahrazen Vachier-Lagravem. Nakonec v turnaji hraje a i tentokrát se dost zdráhal vyrazit na cestu do ruského Jekatěrinburgu.

Jeho aktuální forma je pro mě záhadou. Čínští hráči údajně sehráli v Číně dost turnajů i partií, jen se prý vše včas nedostalo na internet  :usmev: .

Má stejně jako další tři hráči bodovou ztrátu na první místo. Nějak však nevěřím tomu, že by o ně mohl reálně bojovat. Je však možné, že jej hrubě podceňuji. Nechám se překvapit.

 


Alexander Griščuk, Rusko.

Vášnivý kuřák (stále?) a časovkář. Šachy bezesporu umí, ale i on sám si už možná uvědomuje, že remízami se turnaje většinou nevyhrávají.

Saša toho podle mě moc neprohraje, ale také výher bude dost málo. Čekám od něj spíše hru na jistotu, ale v jeho proslulých časovkách se mu to nemusí vyplatit.

V každém případě v prvních sedmi kolech neokusil hořkost porážky. Nepoznal však ani to, jak chutná výhra. Klidně se může stát, že jednou prohraje a zbytek tak nějak z povinnosti doremízuje. Stejně tak je však možné, že jednou vyhraje a „zachutná“ mu  :usmev: .

 

 


Ting Li-žen (Ding Liren), Čína.

Donedávna rekordman v neporazitelnosti. Od srpna 2017 do listopadu 2018 zaznamenal v „klasickém“ šachu 29 vítězství a 71 remíz, čímž ustanovil svérázný rekord mezi TOP hráči.

Jeho hra v té době byla fascinující a mě připomínal neprostupnou Velkou čínskou zeď  :usmev: . Avšak podobně, jako se Velká čínská zeď pomalu začíná drolit pod náporem turistů, „drolí“ se i hra Ting Li-žena pod náporem svých soupeřů. V tabulce má jednu výhru, tři remízy a tři prohry. Mnohem horší však je, že dostával pořádné kapky i v online turnajích, jichž se v pauze vynucené koronavirem zúčastňoval.

Ale nedělejme účet bez hostinského. Ani o tomto hráči nebylo v poslední době moc slyšet a je docela dobře možné, že se někde v tichosti pečlivě připravoval.


Kirill Aleksejenko, Rusko.

Mladý ruský hráč, který se do turnaje dostal na „divokou kartu“, což bylo částí šachové veřejnosti kritizováno.

V tak silném turnaji se od něj moc nečekalo a je zatím na posledním místě tabulky. Ale když se podíváme na jeho výsledky, není to zas až taková hrůza. Jistě, s nikým nevyhrál, ale prohrál jen s Caruanou a Girim.

Na vítězství v turnaji už zřejmě pomýšlet nemůže, ale určitě se bude chtít odlepit od poslední příčky.

Lehké to mít nebude.

 


Stručně jsme si představili jednotlivé účastníky.
České šachové veřejnosti snad nemusím představovat také komentátory, kteří nás budou provázet jednotlivými koly při sledování turnaje online.  Budou to IM Tadeáš Kriebel a GM Štěpán Žilka. Nebudou však sami.

Na sociální sítě už Honza Jílek vystavil plakát s dotazem, kdo se skrývá za siluetou dalšího komentátora. Objevily se zajímavé tipy, v nichž většina hráče poznala GM Davida Navaru podle jeho kravaty  :smich: . Celkem mě pobavil jeden z tipérů, když napsal něco ve smyslu: „Že by Ray Koranteng?“  :smich:

 

Sociální sítě moc často nesleduji a je možné, že na nich už byl obrázek dalšího komentátora.
Poznáte, o koho jde?
Předem prozradím, že to není James Bond, ačkoli má podobného motýlka  :usmev: .

Níže uvádím odkazy na jednotlivá kola a vysílací dny. Pokud se nepletu, mělo by se začínat vždy v 16:00 jekatěrinburgského času  :usmev: , tedy ve 13:00 „našeho“ času. Pletu-li se, určitě mě někdo opraví  :smich: .

Program přenosů na YouTube šachy.cz:

8. kolo, 19.4.2021
9. kolo, 20.4.2021
10. kolo, 21.4.2021
22.4.2021 – VOLNÝ DEN
11. kolo, 23.4.2021
12. kolo, 24.4.2021
25.4.2021 – VOLNÝ DEN
13. kolo, 26.4.2021
14. kolo, 27.4.2021
28.4.2021, tiebreak v případě „mrtvého závodu“ a vyhlášení výsledků


Další přenosy?

Není tajemstvím, že turnaj budou sledovat a komentovat i jiné weby. Největší konkurencí našim přenosům bude jistě komentování mistra světa Magnuse Carlsena na Youtube chess24.com .

Z článku na serveru nss.cz, v němž sice není náš web zmiňován, ale „duch“ našeho serveru tam je silně cítit (děkujeme pisateli za nepřímou reklamu  :mrknuti: ), vyplývá, že turnaji kandidátů se bude věnovat i Youtube kanál IM Štefana Mazúra a také přímo na nss.cz mají být po každém kole videa s rozbory jednotlivých kol (komentátoři: GM Cvek, IM Zpěvák, GM Maník a Koutný).

Obvykle videa nesleduji (ani na našem serveru  :smich: ), ale tentokrát si ty videorozbory na nss.cz nenechám ujít. Už jen proto, že poslední (podle mě celkem povedený) online přenos ŠSČR ze sobotního MČR v bleskovém šachu, byl Petrem Koutným (nss.cz) zkritizován a „zatracen“.  :usmev:

Rád se podívám, jak se to má vlastně dělat  :usmev: a totéž doporučuji i divákům.
Pro diváky to může být zajímavé srovnání.

Divák i čtenář tak bude mít dostatečně velký výběr a věřím tomu, že si každý najde to, co mu vyhovuje nejvíc.
Stejně tak věřím, že naše přenosy a psané komentáře v této konkurenci zaujmou nejen šachovým, ale i technickým zpracováním.

Jednoduše řečeno: jsme soutěživí, zdravě sebevědomí a nebojíme se srovnání  :mrknuti: a kdyby se ukázalo, že nejsme moc dobří, alespoň budeme vědět, v čem se zlepšit.

 

 

Loading

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Tak dlouho se chodí s cigárem pro časovku, až se ruka umyšne i na dřevě.   :valim-oci: 

Jaroslav Bureš

Na turnaj se moc těším a určitě to budu sledovat.

Zdenek Cekal

„Největší konkurencí našim přenosům bude jistě komentování mistra světa Magnuse Carlsena na Youtube chess24.“
Nebude(ou), Jovanka Houska a spol. sice plynně hovoří anglicky, ale tím to hasne. Chess24 doběhla korektnost (hlavně genderová). Sledovat je, je pro mne zhruba takovým požitkem, jako cucat bonbón zabalený v celofánu. Ať jde Magnus s celým ansámblem do kélu. Žilka, Kriebel a Navara jsou o dva levely v komentování výše, než zženštělý seveřan s nagelovanou palicí…
 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x