Mitropa-Po bitvě generálem

Slyšel jsem, že z jiných národů se snad jen Italové vyrovnají Čechům v „dovednostech“ a důvěře ve vlastní schopnosti 🙂 . Rozumíme všemu, od fotbalu, přes hokej a auta až k počítačům.
Hráč jde kopat penaltu, brankář mu ji chytí a všichni naši znalci s pivem v ruce u obrazovek přesně vědí, že „to ten vůl měl dát víc k levé tyči a narvat tam pořádnou bombu, to dá rozum…“ Počítač se zpomaluje? Žádný problém, stačí si vyhledat rady „odborníků“ na nějakém fóru a ejhle! našla se chytrá rada. Nějakému šikulovi prý pomohlo „format c: /fs:ntfs“ (NEZKOUŠEJTE!).
Rozumíme všemu, ale Italové prý také a zrovna s Italy se včera potkaly naše týmy na Mitropě.

 

Také rozumím všemu a nedá mi to, abych našim mužům neprozradil, kde v zápase s Italy udělali chybu (ženy budu raději šetřit  :usmev: ).

 

Muži s Itálií remízovali 2-2. Po poměrně rychlých korektních remízách na první (Nguyen) a druhé šachovnici (Babula) se zraky českých fandů upínaly k partiím Krejčího a Kriebla. Krejčí měl mírnou převahu, naopak Kriebel se bránil. Obě partie však nevypadaly na to, že by skončily jinak než remízou. U Tadeáše Kriebla se to celkem brzy potvrdilo, ale Honza Krejčí využil několika nepřesností bílého a získal pěšce. Jenže se ukázalo, že jeho uplatnění za šachovnicí je dost nesnadné, protože bílý uzavřel černého krále pod pěšcem. Partie nakonec skončila remízou.
Počítač sice v této partii našel cestu k výhře, ale manévrování černého krále se střelcem by možná v omezeném čase těžko našel i samotný Magnus  :usmev: ( a ani pak by cesta k výhře nebyla nijak triviální).

 

 

Jak to vidí odborník doma u počítače? 
Tak jako… Co si budem povídat, že jo. Měli jsme ten zápas vyhrát!

Na první fošně Nguyen černými… Hm, výsledek celkem ujde, ale když se člověk podívá na partii…  Bílý měl nějaké slabinky, třeba pion na e4, ten byl vyloženě slabý.
Jasně, nebylo lehké se na něj dostat, ale přece jenom to šlo! Neřikejte mi, že ne. Stačilo dát si včas f5, než zahrál bílý Sd3, a bylo by vymalováno.
Do výhry sice daleko, ale Nguyen by už to nějak dotahal. 

Babula. Co k němu říct?
Zkušený ostřílený borec a on hraje proti mlaďochovi 1.d4 ? Proč jako?!
To si nemohl dopoledne připravit nějaký gambit po 1.e4?
Celé dopoledne na to měl!
Gambit, nějaké oběti figur a mlaďoch by se složil. A když už teda zahrál to d4, tak by snad mohl vědět, že s mladými se musí do koncovky! A on nic.
Prostě zahozené bílé figury. Šachově to bylo dobré, ale kapitán by mu měl promluvit do duše a stanovit mu před partií jasný plán-budeš hrát tohle a tohle, když odpoví toto, tak ho „zabiješ“ tímhle.
Je na tom něco k nepochopení?

Krejčí. No tak snažil se, ale nevidět vyhrávající variantu? Velmistr?
70. … Sf2, panebože, počítač hned ukazoval 70. … Sd4 a +3 za černého!
Aspoň, že to neprohrál.

Kriebel. On se fakt stal akademickým mistrem světa? To hrál celé to mistrovství jen černými nebo jak jako? Kdo na tom mistrovství hrál?
Hraje bílými s nějakým čučkařem a on se musí bránit!!! Bránit bílými! Jasně, pak už se chytil, ale co mu to bylo platné v horší pozici?
To už by ubránil každý.

Na rovinu. Ten zápas s Italy kapitán prokoučoval, ale ještě nic není ztraceno! Pořád jsme první a my to dáme! Hlavně si přečtěte, jak to máte hrát!

 

Ženám se zápas s Itálií moc nepovedl. Zápas se nevyvíjel pro naše barvy moc dobře. Jako první remízovala Joanna Worek. Joanna měla v jednu chvíli dobrou šanci hrát na výhru, ale v oboustranné časové tísni ji nevyužila.

 

 

Karolína Olšarová na první šachovnici měla jako černá dobrou pozici. Pak však v časové tísni soupeřky dobrala automaticky jezdcem na poli e7 a soupeřka nejenže získala pěšce, ale ještě k tomu i dobře blicala. Po časovce nebylo o výsledku pochyb a Kája poprvé na turnaji prohrála.
Kristýna Petrová měla „houpačku“  :usmev: . Chvílemi to vypadalo o kousíček lépe pro bílou, chvíli zase pro černou. Ale bílá (Petrová) ztratila hodně času a soupeřka zkušeně přešla do vyhrané věžovky. Výhodu pak černá bez větších problémů realizovala.
Také Nataša Richterová měla problémy s časem, avšak právě v časové tísni svou soupeřku přehrála. Po časovce ji sice čekalo ještě dost práce s uplatněním své poziční převahy, ale svoji úlohu zvládla, i když se opět dostala do časovky. Bod útěchy pro naše družstvo.

Italky zaslouženě zvítězily 2.5-1.5 a vyšvihly se na samostatné první místo. Naše děvčata klesla na místo třetí.

Tabulky na chess-results: muži, ženy.

 

Dnes se naše týmy utkají s celky z Francie. Muži nemění včerejší sestavu a nastoupí ve složení: Nguyen, Babula, Krejčí a Kriebel.
U našich žen registrujeme změnu na čtvrté šachovnici: Olšarová, Petrová, Worek a Kaňáková.

Držme naší reprezentaci palce. Snad se podaří urvat alespoň jednu medaili.

 

Pokud by ta medaile nevyšla, nezoufejme. Od příštího týdne prý vláda chystá opatrné rozvolňování  :usmev: .

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x