Několik pikantních úloh

Úlohový šach je velmi zajímavým odvětvím. Ale velká většina praktiků se na něj kouká, jak se říká „skrz prsty“, k čemu by mu to bylo. Z jedné strany má pravdu, pokud se podívá na pozici, tak vidí chumel figur a když vyřeší, tak mu to nic neříká. Ale je to jen proto, že nezná ideu úlohy a obsah.

Vybral jsem čtyři zajímavé problémy, které mohou zaujmout i praktika. Jejich řešení není obtížné, ale je vtipné a pobaví. Přesto, pokud je budete chtít vyřešit, bych tipoval, že se vám je nepovede vyluštit všechny. K tomu je třeba mít trochu zkušeností se šachovou skladbou. Řešení naleznete na konci článku.

č. 1. Richter, K.
Nachtausbabe 1938
Mat 3. tahem

č. 2. Möller, J.
Tidskrift för Schack, 1917
Mat 3. tahem

č. 3. Dawson, R. T.
Birmingham Post, 1911
Mat 2. tahem

č. 4. Bay, E.
Stuttgart Neues Tageblatt, 1912
Mat 2. tahem

Jorgen Möller (1873 – 1944) byl dánský šachový mistr. Hrával i na olympiádách. Je autorem dvou variant – první je Möllerův útok v italské:

a druhou je Möllerova obrana ve španělské hře:

.

Že byl i silným praktickým hráčem dokazuje následující partie z turnaje v Hannoveru, kterou doprovází následující poznámka z turnajové knihy: bílý slabě bojoval proti nové obraně, kterou našel pan Möller, a tak dal černému příležitost k velmi silnému útoku.

Fahrni – Möller [C78]
Hannover, 1902

Kurt Richter (1900 – 1969) byl velmi známý německý mezinárodní mistr a šachový publicista. Byl editorem časopisů Schachblätter a Deutsche Schachzeitung. Autor mnoha šachových knih.

Thomas Rayner Dawson (1889 – 1951) anglický problémista a publicista. Byl také označován za krále exošachu. Napsal několik problémových knih. Některé najdete ke stažení na lince http://www.kotesovec.cz/. Velké množství jeho skladeb je na https://theproblemist.org/trd/trd-retop.html.

O jménu Bay,E. jsem žádná data nenašel.

Řešení úloh z úvodu článku:
č. 1. Richter, K.


č. 2. Möller, J.


č. 3. Dawson, R. T.


č. 4. Bay, E.


Partie ke stažení jsou na této lince.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Michal

č. 4. Bay, E. Stuttgart Neues Tageblatt, 1912
Mat 2. tahem
 
je ještě varianta 1.Vf6 gxf6 Dxg8

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x