Kavárna

Následující příspěvek bude tradičně netradiční 🙂 . Jen něco málo o kavárenských variantách, jichž mám v zásobě celou řadu.

 

Náš čtenář, pan Čekal očekával, že dojde řada i na zahájení 1. a4.
Nedojde.  :usmev:   Ovšem několik kavárenských „fintiček“ mohu uvést  :usmev: .

Začnu tím, co jsem uvedl už v komentářích. Birdova obrana a „oběť “ nebo lépe řečeno ztráta figury  :usmev: . 100% nekorektní, ale v blicce nebo v rapidu je to celkem legrace, zvlášť když to soupeř nečeká.

(Spoiler: Toto je opravdová kavárna…)

 

 

Následující finta je také kavárenská, ale bílý se po jejím užití nemusí obávat porážky  :usmev: a v nejhorším případě hraje minimálně rovnou pozici.

 

 

Ani následující pokračování černého ve hře dvou jezdců v obraně není zas až tak špatné, jak se kdysi soudilo.

 

 

Kdo hraje „Berlín“ ve Španělce, asi bude následující Mortimerovu léčku (hráno v partii Joseph Noa – James Mortimer, 1883, 1-0)  znát  :usmev: . Spadl do ní i Frank Marshall (Frank J. Marshall – Vladimir Sournin, 0-1, Brooklyn 1897) . Nutno uznat, že se snažil, ale málo platné, figura je figura.
Kdo „Berlín“ nehraje, tak to prostě přeskočí.

 

 

Všichni už „odmalička“ víme, že braní jezdcem na e4 po 1.e4 e5 2.Jf3 Jf6 3.Jxe5 je chyba (3. … Jxe4). Dětem a začátečníkům se to tak prostě říká  :usmev: .
Samozřejmě v šachu nic není na 100%. I tady je to za černé velmi dobře hratelná varianta a je to naopak bílý, kdo musí hrát přesně, aby udržel malou výhodu.

 

 

Velmi si vážím „klasické šachové výchovy“, ale s nástupem počítačů si stále častěji vzpomínám na film Woodyho Allena „Spáč“ („Sleeper“, 1973) a zvlášť na scénu, kdy je hlavní hrdina probuzen a od lékařů se dozvídá, že diety, zdravá strava, nekuřáctví atp., to vše jsou zastaralé věci, o nichž se kdysi vědci domnívali, že prospívají lidskému zdraví („To je tabák! To nejzdravější pro vaše tělo.“ )  :smich: .

Tahle „allenovina“ se pomalu prosazuje i v šachu:
Co bylo kdysi špatné, může (ale nemusí) být dnes dobré  :usmev: .


 

Mimochodem… Blíží se volby. Je třeba si rozmyslet, komu to „hodíte“  :smich:

 

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš Krajina

A když už jsme u takovýchto zajímavých variant, co tahle 1.e4 e5 2.f4 d5 (dříve – a možná i dnes platí Falkbeerův protigambit za téměř vyvrácení královského gambitu) 3.Jf3! (vykřičník dávám já) 3… dxe4 (po exf4 4.exd5 má bílý v klasické variantě minimálně rovnou hru) 4.Jxe5. Je to neprávem považováno za podřadnou variantu. Já jsem s tím vyhrál téměř všechny vážné partie.

david brazina

tak ono to je prave ze uplne rovne coz bilymi v zahajeno moc nechces :). ale aspon to neni horsi za bile, to je fakt.
 

Jan Kalendovský

Tah 3…Jxe4 v Ruské hře nám často v restauraci vysvětloval a variantami potvrzoval jako prakticky vyrovnávací pan Josef Spodný, loni bohužel navždy odešlý.

Bývalí Ostravák

Já to hodím Trikolóře, možná je to vyhozený hlas, ale když si to řekne každý, nikdy se nic nezmění.

david brazina

furt lepsi nez demokratickym lepsolidem.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x