Nuda v Bukurešti

Deset hráčů přiletělo už ve čtvrtek 3.6.2021 do Bukurešti, aby se následujícího dne zúčastnili v bukurešťském hotelu Sheraton slavnostního zahájení turnaje Superbet Chess Classic Romania 2021 s cenovým fondem 325 000 dolarů. Turnaj je prvním z letošní série Grand Chess Tour.

 

Na poslední chvíli onemocněl Richard Rapport a musel nastoupit náhradník, rumunský GM Bogdan-Daniel Deac. Kromě mladého Rumuna hrají v turnaji hráči světové extratřídy: Fabiano Caruana, Levon Aronjan, Anish Giri, Šakrijar Mameďarov, Alexander Griščuk, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Tejmur Radžabov a domácí Constantin Lupulescu.

 

První kolo bylo na pořadu dnes, tj.v sobotu 5.6.2021, a mnoho vzruchu nepřineslo. 10 hráčů, pět partií a pět remíz.

Jen v jediné partii se bylo na co dívat. Anishi Girimu se po zahájení trochu jeho pozice vymkla z rukou (18. …g4?; 23. …h4?) a zřejmě byl prohraný (25. …c5?). Deac však vítězné pokračování neviděl a pro Giriho už pak nebylo těžké najít cestu (sice trnitou, ale přece jen cestu  :usmev: ) k remíze.

 

 

V ostatních partiích soupeři odtahali „teorii“ a i když se někteří pokoušeli hrát i tupé pozice až do konce, stejně postupně všechny partie končily jedna za druhou remízami.

Griščuk hrál bílými s Vachier-Lagravem dlouhou teoretickou variantu Gruenfelda, která snad ani nemůže skončit jinak než remízou.

 

 

Podobně i Lupulsecu s Aronjanem rozehráli známou variantu Nimcoviče (to nemám ze své hlavy  :usmev: , ale z databáze), kterou sice bílý může zkoušet hrát, ale pokud někde černý nepochybí, výsledek je jasný.

 

 

Mameďarov se Soem sice hráli dlouho, ale také bez nějakých výraznějších výkyvů.

 

 

Samostatnou kapitolou byla partie mého „oblíbence“ Radžabova s Caruanou. Osmnáct tahů a remíza.

 

 

 

Po prvním kole je vedení deset hráčů  :smich: a můžeme jen doufat, že zbytek turnaje se neponese ve stejně smířlivém duchu.
(Aspoň, že Giri se snažil hrát na výhru  :usmev: . )

 

Los 2.kola:

So-Aronjan, Caruana-Lupulescu, Giri-Radžabov, MVL-Deac, Mameďarov-Griščuk.

Hraje se od 16:00 a partie můžete sledovat i online (chess24.com nebo chessbomb.com).

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

V Bukurešti je i Garri Kasparov a ten má pro hráče pochopení – na hru za šachovnicí si po dlouhé pauze teprve zvykají. „Находясь рядом с игроками, поймал себя на странном ощущении: некоторым не слишком комфортно. При том, что четверо участников играли в претендентском турнире, всё-таки чувствуется, что и они не в своей тарелке. Сидеть на сцене, тет-а-тет со своим соперником – совсем не то же самое, что играть по интернету. По-моему, три ничьи на старте можно объяснить тем, что гроссмейстеры ещё пока только привыкают к такой обстановке. Да, звучит странно: профессиональные шахматисты привыкают играть доской, но так ведь и есть“. A dozvěděli jsme se, že i on sám si zahraje, bleskovky v Záhřebu a také v Saint Louis se zúčastní turnaje ve Fischerovkách . Pokud jde o začátky jednotlivých kol , myslím, že jsou ve 14.00 našeho času, aspoň tomu včera tak bylo…
http://chess-news.ru/node/27961

Remcik z Banika

Trošku usměvný argument Garriho, že by si super velmistři s Elem v průměru kolem 2780, hrající šachy celý život, museli zvykat na hru za šachovnicí. Strategie je, myslím si, jasná, moc si mezi sebou neublížit a přitlačit na ty dva Rumuny. Což zrovna dneska Vachierovi nevyšlo a Deac si připsal cennou výhru černými.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x