ME, druhé kolo

Včera se hrálo v slovinské Čateži druhé kolo ME družstev. Naši muži čelili turnajové jedničce, Rusku. Ženy mají Rusko už za sebou 🙂 a čekal je lehčí soupeř, Chorvatsko.

 

Proti Rusku nechal kapitán Zbyněk Hráček sedět na lavičce náhradníků Honzu Krejčího a do hry vstoupil David Navara. Na první desce hrál černými proti Alexandru Griščukovi. Ve španělské zvolil David téměř neprůstřelný „berlín“ a Griščuk jej opravdu neprostřelil.

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl proti sobě Daniila Dubova. I tady se hrála španělská a Van se dopracoval k mírné převaze, kterou asi mohl i zvětšit, protože soupeř nezahrál včas tah h6 (15. … Sb7?!), kterým by donutil k ústupu nebo výměně bílého střelce. Pak už na něco podobného nebyl čas. Van však sám otravného Sg5 vyměnil za Je7 a pozice se vyrovnala. V závěru Dubov obětoval věž za vynucení věčného šachu  :usmev: .

 

 

Vladislav Artěmjev sevřel v nepříjemné pozici Štěpána Žilku, který vítězstvím v prvním kole oslavil své x-té narozeniny  :usmev: (11.11., dodatečně gratulujeme!  :mrknuti: ).
Štěpán zajímavým způsobem rozehrál věž dámského křídla (Va8-a6-d6-d8). bílý však stále stupňoval svou převahu. Černý se urputně bránil do tahu 26. … Db8? (lépe 26. … b6), pak už to byl jen marný boj o přežití.
Mat na konci partie černý jistě viděl, ale když už tak dlouho taháte špatnou pozici, pak ji dohrajete až do hořkého konce  :smich: .

 

 

Vojtovi Plátovi se proti Andreji Jesipenkovi nepovedlo zahájení. Dostal se do nepříjemné pozice, ale dlouho nebylo vidět, jak by měl černý své výhody využít. Pak se černý zaměřil na pole g2 a bílý se pokusil situaci vyřešit tahem 34.g3??, který vedl k prohrané pozici. Ovšem najít variantu 34.Vc8, kterou doporučuje počítač, a ještě ji dobře spočítat, by dokázal asi málokdo, pokud vůbec někdo  :usmev: .
Také Vojta stejně jako Štěpán hrdě nezastavil hodiny nebo nepoložil krále  :usmev: a hrdě poslal svého monarchu pod gilotinu.

 

 

 

 

Ženy hrály s Chorvatskem a kdo čekal „jasnou“ výhru, asi nemá ponětí o ženském šachu  :usmev: . Hrál se celkem vyrovnaný zápas, v němž sice naše měly převahu, ale cesta k výhře nebyla žádná dálnice.
Partie našich dívek jsem sice viděl online, ale pak už jsem je stačil jen velmi rychle proletět.

 

Karolína Pilsová chybovala v rovné koncovce a její soupeřka už jí nedala šanci.

 

 

Na druhé desce vystřídala Magdu Miturovou Kristýna Petrová. V zahájení získala černými lepší pozici, ale pak obě hráčky několikrát zahrály nepřesnosti. V koncovce se projevila větší zkušenost čeeské hráčky, která připsala na konto českého týmu důležitý bod.

 

 

Zbylé dvě partie přidávám bez komentáře, protože jsem neměl čas je projít. Mám dojem, že Nataša Richterová někde vypustila celkem zřetelnou výhodu, naopak Karin Němcová z rovné pozice vydolovala celý bod a přispěla tak k vítězství českých barev poměrem 2.5-1.5.  :palec-nahoru:

 

 

 

 

Naše muže dnes čeká tým Černé Hory, ženy hrají s Belgií.

Odkazy:
Web organizátorů
Partie online na chessbomb.com (mužiženy)
Live na chess24.com (mužiženy)
Livestreamy na Youtube pořadatelů: ZDE
Výsledkový servis turnajů na chess-results.

 

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x