Nejen o zápasu o titul

  • Již včera byl slavnostně zahájen dlouho očekávaný zápas o titul mistra světa v šachu mezi mistrem světa Magnusem Carlsenem z Norska a Janem Nepomňaščim z Ruska.
  • Testovali jste se před zápasy družstev? Nestavěli jste hráče bez certifikátu? Stresovali jste se, že přijde kontrola z hygieny?
    A nedělali jste to zbytečně…???

 

O podmínkách zápasu jsme už informovali, zbývá jen dodat, že pro první partii si Carlsen vylosoval černé figury a kromě komentovaného přenosu na YT šachy.cz můžete sledovat partie i s počítačovou analýzou například na chess24.com .

Asi je zbytečné představovat oba aktéry, ale přece jen si o nich něco málo řekneme  :usmev: .

Titul obhajuje Magnus Carlsen, celým jménem Sven Magnus Øen Carlsen, narozen 30.11.1990. Závodně začal hrát údajně „až“ v osmi letech a mezi jeho první trenéry patřil mimo jiné šachový velmistr a fotbalový útočník Simen Agdestein (za FK Lyn v nejvyšší norské fotbalové lize, osminásobný reprezentant).
Bylo by zbytečné tady vyjmenovávat Carlsenovy úspěchy. Připomeňme si jen jeho zápasy o titul mistra světa.
Ke svému prvnímu zápasu o titul mistra světa se dostal tak trochu se štěstím, když v posledním kole turnaje kandidátů v Londýně byl ve vedení spolu s Vladimirem Kramnikem. Carlsen měl lepší vedlejší hodnocení, ale partii se Svidlerem prohrál. Štěstí přeje silnějšímu, říkává se, a potvrdilo se to o pár měsíců později. V posledním kole totiž prohrál i Kramnik a do boje o titul mistra světa postoupil Carlsen.
Zápas se hrál na domácí půdě uřadujícího mistra světa Ánanda v Madrásu (dnes Čennai) a Magnus zvítězil 6.5-3.5, čímž se stal mistrem světa. Titul pak obhájil v odvetném zápasu v roce 2014, když zvítězil 6.5-4.5.
V roce 2016 Carlsen obhajoval titul proti Sergeji Karjakinovi. Zápas na dvanáct partií skončil trochu překvapivě remízou a rozhodovalo se v rapid partiích. Tam Carlsen opět prokázal své kvality a zvítězil 3-1.
V roce 2018 jej čekal těžký soupeř, Fabiano Caruana. V Londýně skončilo remízami všech dvanáct partií zápasu a mnozí Carlsenovi příznivci mu přestávali věřit. Ovšem Carlsen víru ve své schopnosti neztratil a v tiebreakovém rapidovém rozstřelu nedal Caruanovi žádnou šanci. Zvítězil 3-0 a znovu obhájil titul.

Jan Nepomňašči (rusky Ян Александрович Непомнящий, anglicky Ian Alexandrovich Nepomniachtchi), ruský velmistr, narozen 14.7.1990.
Vím, že „komolím“ jeho jméno  :usmev: a že správně má být Jan Něpomňaščij, ale užívám přepis jeho jména z anglické verze především z toho důvodu, že Nepo, jak se mu přezdívá, má už i tak ve svém příjmení tolik háčků, až by jeden na některý z nich mohl zapomenout  :usmev: .

Šachy začal hrát závodně už v pěti letech, je mnohonásobným medailistou z různých mládežnických soutěží. Právě díky mládežnickým soutěžím má jako jeden z mála aktivní skóre s Magnusem Carlsenem (Magnus se mu většinou v konečném hodnocení „díval na záda“).
Jenže zatímco Magnus se cele obětoval šachu, Jan měl povícero zájmů. Dlouhou dobu to vypadalo, že ustrnul. Až v turnaji kandidátů, který byl kvůli koronaviru přerušen a dohrával se letos na jaře, se mu podařilo uspět. Nepo si zaslouženě vybojoval možnost bojovat o titul mistra světa.

Sázkové kanceláře mu mnoho šancí nedávají a ani mnoho šachových odborníků mu moc nevěří. Ale stačí se podívat, jak vypadal Nepo ještě relativně nedávno a jak vypadá nyní.
Z „líného tukem obrostlého ruského medvěda“ se stal téměř vysportovaný atlet. Při šachu je fyzická kondice velmi důležitá, ale Nepův vzhled svědčí spíše o něčem jiném: tvrdě se na zápas připravoval po všech stránkách.
Není tajemstvím, že Rusové touží získat titul mistra světa a není tajemstvím, že Nepo má v Rusku maximální možnou podporu jak ze strany státu, tak od mnoha velmi silných velmistrů (jedním z členů jeho týmu je i bývalý uchazeč o titul mistra světa Sergej Karjakin).

Pak je tu ještě jedna indicie, která napovídá, že nás čeká zajímavý zápas.
Nepo nebyl poslední půlrok téměř vůbec vidět. Dá se předpokládat, že zatímco Carlsen si vesele přivydělával na internetu v různých dobře honorovaných turnajích, Nepo a jeho tým tvrdě pracovali.
Je možné, že se mýlím, ale myslím si, že Carlsena čeká hodně těžký soupeř a jsem hrozně zvědavý, co si Nepo s jeho týmem pro zápas připravili.

První partie začíná již zítra ve 13:00 hodin, ale online přenosy budou zpožděny o 30 minut (pokud mám správnou informaci  :usmev: ).

 

Sledujte na YT šachy.cz s komentátory Štěpánem ŽilkouJaroslavem Burešem.
Online můžete sledovat i na chess24.com , popř, na jiných serverech (lichess, followchess atp.).

 


 

O tomto víkendu budou pokračovat soutěže družstev. V sobotu i v neděli se bude hrát I.liga Východ, v neděli pak různé krajské přebory a nižší soutěže.

Ač příliš často zanedbávám své povinnosti  :usmev: (předseda klubu, kapitán…) a nesleduji zápisy z různých výborů, současná situace mě ale nutí změnit své chování. Takže sleduji a žasnu.

Na webu ŠSČR je informace, že hrát mohou jen hráči splňující podmínky O-N (očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali Covid).

 

Na webu Moravskoslezského šachového svazu je čerstvá informace, že do dvaceti lidí mohou hrát bez jakýchkoli testů i neočkovaní  :smich: .

Možná vás teď napadne, že informace na moravskoslezském webu je hloupost, ale není to tak jednoznačné. Sleduji i web ČUS a i tam dochází ke změnám.
Web mkss.cz se odvolává na web ČUS a na první pohled to vypadá, že by opravdu mohl hrát kdokoli, tedy i neočkovaní a netestovaní.

Oslovil jsem předsedu STK ŠSČR pana Jana Malce s dotazem, jak to vlastně je. Odpověď přišla v nejkratším možném termínu (volná interpretace):

Do 20 osob (včetně diváků, organizátorů, rozhodčích atp.) se NEMUSÍ nic kontrolovat! Stačí mít jmenný seznam zúčastněných s telefonickými kontakty, který musí pořadatel archivovat nejméně po dobu 30 dní (platí tedy to, co je na webu mkss.cz).
Podotknu, že pan Malec konstatuje, že tyto podmínky platily do dnešního dopoledne a že po dnešním zasedání vlády mohou platit i jiné podmínky.

Takže pokud jste stejně jako já nutili neočkované hráče k testování  :usmev: , kontrolovali certifikáty atd., pak jste to zřejmě dělali „jen“ v zájmu zdraví zúčastněných, protože to možná nebylo vůbec nutné  :usmev: (snad jsem to pochopil správně, že takto nastaveno to bylo od začátku; pokud to chápu špatně, pak se omlouvám).
Pravda, testy nás stály nějakou tu tisícovku, ale stálo to za to  :usmev: .

Edit: Ruku do ohně bych za to nedal, ale ze staré korespondence s jinými kapitány mám dojem, že na začátku sezóny znělo vládní opatření trochu jinak a opravdu z něj asi vyplývala povinnost O-N-T.
Je-li tomu teď jinak, znamená to, že vláda sportovcům „změkčila“ opatření? Nebo jde jen o jiný výklad?
 :usmev:

—————-

Jak ale znám naše politiky, v následujících dnech zcela jistě už nyní nejasná pravidla ještě více zašmodrchají  :smich: .
Buďme v klidu, dosluhující vláda v demisi i budoucí vláda v demisi jistě najdou způsob, jak zabrzdit epidemii  :usmev: .

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x