Za oponou

První partie zápasu o titul mistra světa mezi obhájcem titulu Magnusem Carlsenem a vyzyvatelem Janem Nepomňaščim  (Nepo) skončila remízou. Nebyla to však „plochá“ remíza, bojovalo se dlouho a velká část zajímavých variant zůstala běžnému divákovi skryta 🙂

 

Nepo zahájil podle očekávání tahem královského pěšce (1.e4) a nikoho nepřekvapila ani Magnusova odpověď 1. … e5.  Vypadalo to, že Magnus si černými přichystal Marshallův gambit, ale o tom můžeme jen spekulovat, protože Nepo se mu vyhnul tahem 8.h3.

Častěji se bílý vyhýbá Marshallovu gambitu tahem 8.a4 a možná i proto se na malý moment černý zamyslel, jakou variantu zvolit.
Na překvapení, dá-li se tak tah 8.h3 nazvat, si Magnus vybral také „překvapení“  :usmev: , když zahrál méně hraný tah 8. … Ja5. Tento tah jsem našel jen ve dvou korespondenčních partiích, ale v databázích je uváděn a lze předpokládat, že jej oba hráči znali.
Smysl tahu 8. … Ja5 je patrný na první pohled: černý si jde pro „španělského“ střelce, Nehledí přitom ani na skutečnost, že pěšec na e5 zůstal bez krytí. Bílý nemá moc tahů na výběr, ať hraje (téměř) cokoliv, stejně přijde Jxb3, takže braní na e5 je logickým pokračováním v partii.
Černý obětuje pěšce za dvojici střelců a tlak na královské křídlo bílého. Tedy gambit.

Tzv. „suchý gambit :smich: , jak pojmenoval  gambit, z něhož se přechází prakticky rovnou do koncovky, jeden z přátel Honzy Repáka  :usmev: .

Nepo pokračoval podle teorie, vyměnily se dámy a až v 17.tahu bílý odbočil z vyšlapaných (opravdu vyšlapaných? Hrálo se tak jen dvakrát  :usmev: ) cestiček (17.Jf3 N).
Černý má za pěšce kompenzaci ve dvojici střelců a jisté prostorové převaze, ale „dřevo je dřevo“ a řekl bych, že bílý stojí o něco lépe. I Magnus po partii řekl, že kompenzace černého není asi úplná, ale najít správné pokračování za bílého není jednoduché.
To se ukázalo po 21. … Je7. Tah 22.Sf4 prostě není dobrý. Bílý se sice zbaví tlaku nepříjemné dvojice střelců černého, ale „proděraví“ si pozici.

Carlsen hrál v této fázi partie velmi dobře, zato Nepo mi připadal dost nejistý. Černý přebral iniciativu a bílý jen odrážel hrozby. V 38.tahu mohl černý zahrát 38. … a5. Tah, po němž by měl bílý celkem problémy.
Carlsen však tuto možnost nevyužil a po 38.Kf7 už byla pozice rovná. Po několika dalších tazích skončila partie remízou opakováním tahů.

 

 

Zasloužená remíza. Po první „oťukávačce“, v níž zůstala spousta zajímavých variant spíše za oponou,  ještě není jasné, jakou kdo má formu.
Uvidíme, jak se dnes předvede Magnus bílými figurami a jak obstojí Nepo.

 

Ve včerejším online přenosu jsme mohli vidět vynikající dvojici Žilka-Bureš. Dnes se od 13:30 můžeme těšit na komentáře GM Jána Markoše a GM Vlastimila Babuly.
Nenechte si ujít druhou partii o titul mistra světa s našimi skvělými komentátory!
Fotografie v článku jsou screenshoty z komentovaného přenosu na chess24.com.


 

Odkazy:

Oficiální web mistrovství světa
Youtube kanál šachy.cz s online přenosy
Program ctsport.cz s online přenosem od 13:30
Partie online na chess24.com

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Super článek!
Smím se prosím zeptat, jestli pro Vás i nadále pracuje ten pán, co prý s oblibou zápasí na pěsti ženami o několik kil lehčími, pan Brazina?

Jan Jílek

Pro nás David Bražina nikdy nepracoval…asi jste se spletla.

chess

a myslím si, že Magnus v top formě by 38…a5 viděl
varianty po 38…a5 nejsou pro Magnuse nijak komplikované, spíše si myslím, že ten tah vůbec nebral v úvahu

chess

38…a5 podle Šipova a compu asi vedlo k velkým problémům pro bílého jak po vzetí, tak po nevzetí pěšce.
Např.: 39. Vxa5 Jd4 40. Kd1 jinak vidle Vb1+ 41. Kd2 Vb6 42. např. Va2 je již smutné pro Jb3+ 43. Kc2 Vc1 44. Kb2 Vf1 45. Ka3 Jd4!! 46. cxd4 Vb1 a mat věží na a5
převahu by měl Carlsen i po nevzetí na a5 39. Ve1
Vtipné je, že variantu s Ja5 jsem našel jen ve dvou případech hráčů. V jednom případě (Kutzner elo2089 – Kuebart elo1868, Berlín rok2011) to černý tahal „podle Magnuse“ až do tahu 13….Sd6 a kdyby mu bílý neodbočil (14.Dxd5) možná by to hrál jak Magnus i dále. Je docela možné, že Magnus tu partii znal…

David Navara

Ta varianta se už hrála v nějakých korespondenčních partiích včetně onoho Vfb8.

chess

Díky za doplnění. Ty korespondenční partie moje děravá databáze nezná, …tak snad Carlsen viděl tu korespondenční partii, která šla až po Vfb8.
V každém případě prozatím (po třech partiích) volí mistr světa v kritické pozici třetí, čtvrté plány, což asi klade na přípravu vyzyvatele větší nároky než kdyby hrál nejaktuálnější varianty. Musím ale říct, že je to krásná podívaná, on line přenosy komentované top hráči v mnoha jazycích. Škoda, že si nemůžeme ze záznamu pustit online např. zápasu Capablanca – Aljechin komentovaný třeba Salo Flohrem nebo Nimcovičem :-).
 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x