Přesně za měsíc

Dnes je 14.12.2021 (pokud by se někdo nepodíval do kalendáře 🙂 ) a za měsíc 14.1.2022 se můžeme těšit na obvyklou show v nizozemském Wijk Aan Zee, kde se od 14.1.2022 do 30.1.2022 bude konat tradiční festival TATA Steel Chess Tournament.

 

Tentokrát bychom měli vidět všechny turnaje.
Budou se hrát turnaje Masters, Challengers a také open. Kompletní jsou už i sestavy obou uzavřených turnajů.

V turnaji Masters je nasazenou jedničkou čerstvý mistr světa Magnus Carlsen (Norsko). Chybět nebudou ani další tradiční účastníci (a s nimi i někteří noví):

Fabiano Caruana (USA),
Anish Giri (Nizozemsko),
Šakrijar Mameďarov (Ázerbájdžán),
Richard Rapport (Maďarsko),
Jan Krzysztof Duda (Polsko),
Sergej Karjakin (Rusko),
Santosh Gujrathi Vidit,
Daniil Dubov (Rusko),
Andrej Jesipenko (Rusko),
Sam Shankland (USA),
Jorden Van Forrest (Nizozemsko),
Nils Grandelius (Švédsko)
a
Rameshbabu Praggnanadhaa (Indie)
.

Připomeňme si, že v loňském ročníku se o vítězi rozhodlo až v napínavém zápase mezi dvěma hráči, kteří uhráli shodně 8.5 bodů ze 13 partií. Jorden Van Forrest až v armageddonu porazil Anishe Giriho.
V poli poražených za sebou nechali nejen Carlsena, ale i další hráče světové špičky, např. Caruanu, Vachier-Lagraveho nebo Firúzdžu, který letos hrát nebude (proslýchá se, že není zrovna „levný“  :usmev: a jeho nároky jsou občas „mírně přehnané“).
Necháme se překvapit, zda se i letos povede Nizozemcům podobný husarský kousek jako loni.

Turnaj Challengers (ani open) se v roce 2021 nehrál kvůli přísným proticovidovým opatřením. V lednu však bude již vše při starém a startovní pole turnaje je hodně zajímavé.
České fanoušky jistě potěší, že bude hrát Thai Dai Van Nguyen (ČR), který je se svým aktuálním ratingem 2609 nasazen jako pátý hráč.
Ale i jinak hrají zajímaví hráči. Turnajovou jedničkou bude Rinat Džumabajev (Kazachstán), kterého si dobře pamatujeme ze Světového poháru, kde vyřadil Caruanu a vypadl až po porážce od Shanklanda.
Ani většina dalších hráčů není fanouškům, kteří šachy pravidelně sledují, neznámá:

Erigaisi Arjun (Indie),
Surya Shekhar Ganguly (Indie),
Erwin L’Ami (Nizozemsko),
Max Warmerdam (Nizozemsko),
Jonas Buhl Bjerre (Dánsko),
Daniel Dardha (Belgie),
Lucas Van Forrest (Nizozemsko),
Volodar Murzin (Rusko),
Polina Šuvalova (Rusko),
Marc`Andria Maurizzi (Francie),
Jiner Zhu [Ťi-ne-(r) Ču] (Čína),
Roven Vogel (Německo).

Snad jen poslední tři jmenovaní jsou poněkud méně známí, ale lze se o nich dočíst následující:
Korsický Francouz Maurizzi je nejmladším účastníkem (ročník 2007, 14 let!) a je údajně i velmi talentovaným fotbalistou. Číňanka Jiner  Zhu je světovou ratingovou dvojkou mezi juniorkami do 20 let (jedničkou je Polina Šuvalova) a mladý IM Roven Vogel se do turnaje kvalifikoval svým vítězstvím v openu v roce 2020.

Ratingový průměr turnaje je 2559 a věkový průměr 21,93 (!). Jen tři hráči ze startovního pole mají přes třicet let a náš Nguyen se svými jednadvaceti léty patří v turnaji spíše mezi „starce“ (čtvrtý až pátý nejstarší)  :smich: .


Když už tu byla zmínka o Carslenovi.
Od 25.12. do 31.12.2021 se bude ve Varšavě (Polsko) konat Mistrovství světa v rapidu a bleskovkách. Magnus Carslen už po zápasu o titul oznámil, že se s největší pravděpodobností zúčastní.

Pokud se chystáte na „setkání“ s Magnusem v Polsku, pak by vás mohlo zajímat i Mistrovství Evropy ve stejných disciplínách, tedy v blitzu a rapidu.
Ta se budou konat ve dnech 17.-19.12.2021 v Katovicích (na startovních listinách najdete i české hráče: 17.12. blitz, 18.-19.12. rapid).

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x