Jsou šachy vylepšená varianta dámy?

Šachová hra se prý vyvinula z šatrandže nebo čaturangy.
Blbost, šachy se vyvinuly z dámy 🙂

 

V prvé řadě přejeme našim čtenářům znovu hodně štěstí a zdraví v Novém Roce.

Již brzy se přesvědčíme, jak na tom jsme a jak moc vše budeme potřebovat  :usmev: .

Hned zkraje roku nás čeká několik turnajů, na nichž si můžeme ověřit „účinnost“ vakcíny vůči koronaverzi Omicron.
Kromě soutěží družstev nás čeká v lednu několik turnajů.

Už tento víkend od 7.1.2022 začíná v Praze šachový festival Praha open 2022.
V lednu se hraje v Bílovci. Samozřejmostí je účast pouze očkovaných hráčů nebo těch, kteří prodělali Covid 19. Následuje turnaj K-TRIO open. Oba turnaje jsou rapidové a oba spadají do sekce RapidTour, která se hraje v rámci doprovodných turnajů Ostravského koníka.

Dále nás čeká pokračování soutěží družstev a v neposlední řadě turnaje Tata Steel Chess, kde budeme mít v „B“ skupině i svého zástupce (Thai Dai Van Nguyen).

Problém?

Zatím žádný.
Ale „odborníci“, kteří se pletou častěji než já v hodnocení šachových pozic  :usmev: , varují před variantou koronaviru s označením Omicron ( O ) .
(Následuje Pí, Rhó, Sigma atd. )

V této souvislosti mě napadlo, že jsem asi jediný „pakoš“, kterého napadlo následující:

Bojujeme ještě s koronavirem?

Prý ano.
Nehodlám se přít, protože tomu moc nerozumím.

Ale napadlo mě přirovnání:
Jsou šachy variantou dámy?  :smich:

Prý ano.
Dáma i šachy, obojí jsou deskové hry. Hrají dva protihráči, hraje se na desce 8×8 (kromě mezinárodní dámy) a na desce se pohybují kameny. Tím veškerá podobnost končí.

Koronavirová varianta Omicron má stejný základ (desku) jako jiné koronaviry.
A tím vše asi také končí  :usmev: .
(Stačí se podívat na „odborníky“ zmiňované příznaky.
Téměř ve všem se liší. Liší se inkubační doby, nakažlivost….)

Prostě dnes jde o úplně jiný virus než ten, proti kterému jsme „šili roušky“.
Možná se pletu a možná žiji sám v přesvědčení, že epidemiologové a jiní „-logové“ se doslova vyžívají v tom, že se dostali k moci.
„Bojujeme“ proti viru, který má úplně jiné parametry než původní „pandemický“ virus. Zdravý rozum ustoupil beznadějnému strachu  :smutek: . Možná nejsem normální, ale tohle mi připadá dost „ujeté“. Začíná být úplně jedno, jak je virus nebezpečný (tím nezpochybňuji nebezpečnost Omicronu), hlavně že je z rodiny koronavirů a různí „odborníci“ nás mohou i nadále řídit.

Nevadilo by mi to, kdyby to stále neovlivňovalo náš život (nejen šachový).
Smutné je, že tento panikářský strach může opět ovlivnit i naše soutěže. Už teď se budou testovat i očkovaní.
( Líbil se mi výrok jednoho mého kolegy: “ Výhodou očkování je to, že na tvůj pohřeb může přijít více lidí a dokonce bez respirátorů. 😀 „.)
Uvidíme, jak se Omicron (a hlavně panika kolem něj) projeví v nejbližších dnech, protože testování všech (schvaluji) se může negativně podepsat i na šachových soutěžích.
Na to, že se nepřeruší kvůli téhle „ptákovině“ soutěže družstev, bych si dnes nevsadil  :usmev: .


 

Svými hloupými (možná  :usmev: ) návrhy, jak „vylepšit“ šachový život v ČR jsem rozhodně nezamýšlel vyvolat nějaký flame.
Ale když už tak náruživě diskutujete o soutěžích družstev, dovolím si přidat vlastní názor  :mrknuti: :
Pět, šest, sedm nebo osm hráčů v týmu.
To nemusí být nic neregulérního, pokud to bude uvedeno v regulích soutěže. Ale pokud byste chtěli tvrdit, že letošní soutěže byly neregulérní, budu s vámi souhlasit, protože nikde nebylo předem dáno, že nebudou moci hrát neočkovaní.  :mrknuti:

A mimochodem, kdyby chtěl svaz (řídící orgány) prosadit menší počet hráčů v družstvech, nemusel by se moc snažit  :usmev: . Stačilo by omezit počty volných a hostujících hráčů, popř.cizinců. Pak by mnohé kluby samy volaly po snížení členů týmů  :mrknuti: .

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Lubomír Řičica

Bože, už zas??? Jak dlouho budeme řešit koronavirus??? Mám za sebou lékařskou fakultu, přesto se nepovažuju za odborníka v této oblasti, v prvé řadě proto, že od promoce uběhlo už skoro 35 let a zadruhé proto, že o vakcinologii a virologii jsme se učili tehdy cca pár hodin na přednáškách. Nicméně v těch základních věcech se pravděpodobně nezmýlím, když napíšu: 1. respirační viry tu vždycky byly jsou a vždycky tu budou a ŽÁDNÉ očkování je nevyhubí, kdo si myslí opak, je naprosto naivní. 2. Viry vždycky mutovaly, mutují a mutovat budou, tudíž pokud se očkujeme vakcínami, které byly zkoušeny na první mutaci viru a nyní je už asi pátá nebo šestá mutace viru, jak účinné může očkování být? Jsem očkovaný, ale pouze proto, abych nemusel denně chodit na testy. Nikoho ale nehodlám poučovat ani přesvědčovat, ani pro ani proti očkování. To by bylo psaní tak na deset A4 minimálně. Každý má nepochybně vlastní mozek, tedy aspoň doufám, tak ať ho používá. A teď k regulérnosti soutěží. V soutěžích družstev považuji za regulérní pouze hru na SUDÉM počtu šachovnic, důvody proč, už tu nebudu zas psát. Spíš bychom měli řešit, že někteří hráči se v zájmu své výhry a výhry svého týmu neštítí použít jakýchkoliv metod, dokonce ani těch, které jsou v přímém rozporu nejen s pravidly šachu, ale dokonce i s morálním kreditem člověka. V životě bych se nesnížil k tomu, abych v zájmu své výhry někam chodil potajmu analyzovat svoji partii a hledat nejlepší pokračování nebo abych reklamoval výhru např. diky vážné zdravotní indispozici soupeře. Probůh, to už opravdu i ze šachu vymizela rytířskost??? Pokud si to někteří přečtou, možná jim dojde, komu ty poslední řádky asi patří…
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x