Dvě gambitové partie

z roku 1886 jsou obsahem dnešního článku. Obě jsou z brněnských novin Brünner Beobachter. Šachová rubrika v těchto novinách vycházela v letech 1885 – 1889 a editoval ji Eduard Mazel. Obsahovala úlohy, partie, zpravodajství.

Dvě partie, které si můžete přehrát jsou gambitového charakteru. První z pražských šachovnic je v závěru dosti dramatická a soupeři se dopouštěli v propočtu velkého množství chyb. Druhá je ze simultánky mistra Blackburna, který dokázal využít diagonály a1 – g7 (za pomoci oběti Sc4), kterou si právě otevřel ve Středním gambitu.

Na závěr jedna vynikající vícetažka od našeho problémisty Jana Drtiny, který uveřejnil více než 100 skladeb a významně ovlivnil teorii koncovek (zejména teorii kritických pole v pěšcových končících hrách).

Kvíčala – Dobruský [C51]
Praha, 1886

Blackburne – Russell [C21]
sim., 1882

A na závěr Drtinova čtyřtažka, kterou si zkuste vyřešit. Je poměrně obtížná. Stáhnout si pak můžete i další 2 úlohy z výstřižků. Ty jsou s přesným datem rubriky za diagramem.

Drtina J.
Brünner Beobachter, 1886
Mat 4. tahem



Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

Věra Menčíková se narodila 16.2 1906. Zajímavá fotografie je z twitteru Judit Polgár:
https://pbs.twimg.com/media/FLu9fnWXoAs9JVg?format=jpg&name=large

zavodny

Toto je ale sestra Věry Olga. Fotka bývá velmi často nesprávně okomentovaná.

Jan Jílek

To je zajímavé. Máte nějaké další fotografie pro porovnání?

zavodny

Já jsem Olgu třeba našel v  Provinciale Noordbrabantsche en ‚s Hertogenbossche courant, datum 6. 7. 1931. A je to spolu s jinými fotkami na facebooku.(26. 7. 2016). Bylo tam také chybně Věra. Potvrdil to Kalendovský. Zkuste zadat v google Vera Olga Menchik a vyjede Vám spousta fotek a i ta uvedená výše. V podobě je skutečně rozdíl.

Jan Jílek

Díky. Juditě Polgárové jsem to na Twitteru vytmavil slovy:“According to Czech chess historian, Mr. Zdenek Zavodny, the person in the picture is not Vera Menchik, but her sister Olga (Menchik).“  :smich:

Luboš Zimniok

Hezký článek a hezké partie!
Příhřeji si svou „polívčičku“  :usmev: a znovu (už jsem o té variantě jednou psal) upozorním na zajímavou variantu, která se v knihách moc nevyskytuje. Šachové motory soudí, že po 4. … Jxb4 (místo obvyklého 4. … Sxb4) je za bílého chybné 5.Jxe5. Nepochybně se motory nemýlí, ale přesto je to v partiích se zrychleným tempem celkem „sranda“  :smich: .
 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x