Šachanismus v Bělehradě

Závěrečná kola ve skupinách druhého turnaje série FIDE Grand Prix 2022 v Bělehradě v mnoha ohledech překvapila.

 

Po pátém kole byli ve skupině „A“ ve vedení dva hráči: Shankland a Andrejkin.

Shankland „vyfasoval“ do šestého kola Griščuka a asi málokdo věřil tomu, že by Shankland mohl černými vyhrát. Nevyhrál. Partie skončila po vyrovnaném průběhu remízou ve třicátém tahu.

Že by Andrejkin mohl porazit Bacrota? Tak tohle bylo pravděpodobnější, ale při pohledu na šílenou partii, kterou oba borci sehráli, musí být každému „šachanistovi“ stydno, že to tak neumí sehrát  :smich: .

V přijatém dámském gambitu přišel Andrejkin se zajímavou myšlenkou 9.J4b3. Najednou pozice vypadala jako v otevřených hrách, lehkých figur bylo všude plno.
Když ve 25.tahu odevzdal bílý dámu za věž a lehkou figuru, stala se situace na šachovnici značně nepřehlednou. Jistě, šachové motory mají jasno, ale ty u partie nesedí.

Bílý přišpendlil prakticky celou armádu černých figur k osmé řadě.
Když černý zahrál 27. … exd5, asi nikdo netušil, že je to hrubá chyba. Netušil to asi ani Andrejkin, protože bezelstně zdvojil věže na c-sloupci 28.Vac1?! místo zdvojení na osmé řadě po 28.Ve1! .
To umožnilo černému na chvíli si vydechnout, ale i v tomto okamžiku mohl bílý zdvojit věže na osmé řadě. Bílý však v této fázi partie nehrál dobře. Není se čemu divit, pozice byla opravdu hodně komplikovaná.

Komplikovaná byla i po 37.Vc7+ , ale už vyhraná za černého.
Oba hráči však byli v časové tísni a černému nedošlo, že i s minimálním množstvím materiálu lze vytvořit matové hrozby černému králi, kterého měl nejdříve zabezpečit tahem 37. … Kf5!! a až poté dobrat figuru na a5.

Po 39.g4 najednou neměl černý král dobrou pozici a nad hlavou se mu vznášela hrozba Vxg7.
K výhodě černého by vedlo chladnokrevné 38. … f5! , po čemž by si černý král uvolnil cestu do relativního bezpečí.
Bacrot raději odevzdal jezdce a vypadalo to, že partie skončí smírně, ale když se nedaří, tak se nedaří  :usmev: . Ve vrcholné časové tísni dal černý šach na špatném poli 39. … Db1+ ?? , čímž přestal krýt kritické pole g7. Nevyšel ani pokus o věčný šach, protože bílý král na h4 nebyl žádným „fackovacím panákem“, ale silnou figurou, která pomohla vytvořit matovou síť.
Opravdu šílená partie.

Bílý ze svých figur vyždímal maximum a v závěrečné pozici stojí každý bílý kámen přesně tam, kde má stát: věže útočí na pole g7, král, střelec a pg4 uzavírají černého krále v matové síti a pěšci f2 a h2 kryjí bílého krále před šachy černých figur.

 

 

V konečném součtu tak Andrejkin přeskočil Shanklanda o půl bodu a postupuje do semifinále.


 

Giri měl v „B“ skupině jednobodový náskok před Viťugovem.
V šestém kole však měl Viťugov, hrající bílými právě proti Girimu, šanci srovnat skóre. V Tarraschově obraně se mu však ze zahájení nepodařilo nic vydolovat a Giri si tak po remíze dokráčel k postupu ze skupiny.

Harikrishnovi se moc nepovedla partie proti Tabatabaeiovi, ale prohrát asi nemusel. V koncovce s kvalitou méně se mu však nepodařilo partii udržet.

 

 

Jak bylo psáno výše, Anish Giri postupuje do semifinále.

 


 

Jen ve čtvrtém a šestém kole skončily obě partie v „B“ skupině remízou.
Před posledním kolem měl jednobodový náskok Rapport, a tak se Vidit i černými figurami pokoušel porazit Fedosejeva. V průběhu partie získal v symetrické Anglické malou výhodu, ale Fedosejev se velmi dobře bránil a udržel remízu.

Avšak ani kdyby Vidit vyhrál, nebylo by mu to nic platné, protože Rapport si proti Širovovi bezpečně pohlídal remízu a postup.


 

V remízové „D“ skupině měl nejblíže k postupu Maxime Vachier-Lagrave. Na jeho cestě jej čekala poslední překážka, Šakrijar Mameďarov, který také usiloval o postup.

Mameďarov získal bílými převahu, ale MVL našel hezkou kombinaci vedoucí k remíze opakováním tahů.

 

S touto remízou mohl být spokojený Yu, který měl bílé figury s Predkem a v případě výhry by tak bodově dostihl MVL, čímž by si vynutil tiebrak. jenže Predke byl pro něj dost tvrdý oříšek.

Až do časové tísně byla partie celkem vyrovnaná, Yu sice tlačil na královském křídle, ale nic konkrétního tam nebylo.
Snad z nedostatku času nebo možná s vědomím, že musí vyhrát, Yu nešel v 38.tahu do výměn (38.Ve2?) a pokusil se získat převahu na královském křídle. Místo převahy však dostal svou dámu do zajetí (41.Dh4?), ze kterého nebylo úniku.

V těžké koncovce věže a střelce proti dámě se mohl bránit lépe a ani Predke nehrál nejlepší tahy, ale na víc než remízu by to bílému stejně nestačilo.

 

 

Z postupu do semifinále se těší Maxime Vachier-Lagrave.


 

V semifinále se střetnou Giri-Andrejkin a Rapport – Vachier-Lagrave.

 

Web turnaje

Online na chess24.com


 

Pánové, nezapomeňte na své DÁMY!!!

Je 8.března, MEZINÁRODNÍ DEN ŽEN!!!

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

David právě porazil černými figurami domácího GM Ivaniševiče. Gratuluji!

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x