Než přijde David

Dnes začíná Charity Cup, online turnaj ze série Meltwater Champions Chess Tour, kterého se zúčastní i David Navara. Než turnaj začne, dovolím si nabídnout „třešničku ze své zahrádky“ 🙂 .

 

Znám hráče, kteří si pečlivě schovávají všechny své partiáře. I v době počítačů. Pro někoho je „papír“ víc než elektronický záznam.

Já k takovým hráčům nikdy nepatřil. Jakýkoli papír, ať už šachový partiář nebo nějaký důležitý doklad, je v mých rukách předem ztracen. Ale v době předpočítačové jsem se dokopal alespoň k tomu, že jsem si své partie zapisoval do různých sešitů. Občas jsem je i komentoval.
Samozřejmě, i sešit je jen papír a velkou většinu z nich jsem zahodil nebo ztratil  :smich: . Teď (ve čtvrtek) jsem jednu z mých papírových „databází“ náhodou objevil. Napadlo mě porovnat mé staré „mladé já“  :smich: s mým nynějším starým „já“.

Jedna partie z roku 1995 z turnaje v Havířově, v němž se mi neobvykle dařilo a nakonec jsem se dělil o první až druhé místo s ukrajinským IM Vasilčenkem.

V předposledním kole jsem se potkal s IM Jozefem Michenkou, který patřil spolu s ukrajinským IM k favoritům turnaje. Pepa chtěl pochopitelně „saláta“ porazit i přesto, že měl černé figury. Partie se mu však nepovedla.

 

 

2022: …a ještě lepší by bylo asi Je8 🙂 , dodal bych dnes k pozici na diagramu. Na poli d7 jezdec trochu překáží střelci na c8, po Je4 se pomění hodně materiálu a i když je pozice asi rovná, lépe se díky lepší pěšcové struktuře bude hrát bílému.

 

 

2022: Souhlasím s hodnocením tahu 12. … f6, ale kdyby černý nejdříve zahrál a5, aby zastavil a-pěšce bílého, pozice by byla v rovnováze. Takže „jasně lépe“ by se nekonalo  :usmev: .

 

 

2022: Dnes bych opravil poznámku k tahu 15. … Sa6. Tah 15. … Se6 není až tak špatný a bylo to asi i lepší než 16. … Sa6.
Ve variantě 16. … Vxf6 je tah 17.Je4 slabší, lepší je 17.Sc5 .

 

 

 

2022: Rozesmála mě moje poznámka „…a mat by na sebe nedal dlouho čekat.“ Je evidentní, že optimismus mi nikdy nechyběl  :smich: .
Plán s převodem věže a dámy je sice správný, ale mat by na sebe dal ještě dlouho čekat 🙂 .

 

 

2022: Ani po mnoha letech bych asi nehrál jinak a znovu bych obětoval kvalitu 24.Dxc4. Jenže se ukazuje, že oběť kvality je chybná  :usmev: .
Bez pomocí šachového motoru není jednoduché (pro mne  :smich: ) vidět plán s tahem 26. … Dh5! , následným postupem h-pěšce a výměnou Sg7.
Proč je to těžké?
Protože normálního smrtelníka jen tak nenapadne, že by měl postavit dámu před pěšce, kterým pak hodlá postupovat kupředu. Ale je docela dobře možné, že těžké je to jen pro saláty  :usmev: .

 

 

Závěr?
Až tak moc jsem se ve svých komentářích před 27 lety nepletl, což potěší. Ale můj tehdejší optimismus a jednoznačné hodnocení některých pozic jsou z dnešního pohledu úsměvné  :usmev: .

 


 

Dnes od 18:00 budeme fandit Davidu Navarovi v turnaji Charity Cup!  :cze:
Davidův dnešní los:

Navara-Vidit
Duda-Navara
Navara-Harikrishna
Hansen-Navara

Až na Hansena jde vlastně o „extraligový“ los a k tomu se David utká se svými novoborskými spoluhráči.

Web turnaje
Online na chess24.com

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x