Rozhovor s Lenkou Kůsovou

 

Zábavná šachistka, maminka dvou dětí, skvělá sportovkyně –⁠ ano, mluvím o Lence Kůsové, ženě, která svým šarmem dokázala okouzlit i šéfredaktora tohoto webu. 🙂

 

Přináším vám unikátní rozhovor, ve kterém se o Lence dozvíte plno šachových i nešachových věcí. Pojďte se seznámit!

 

 

1) Krátce se nám představ.

Krátce se představit je pro někoho, jako jsem já, těžký  :usmev:  Ale zkusím to.
Těší mě, jsem Lenka, máma dospívajícího šachisty a devítileté šachistky. Narodila jsem se ve stejný den jako Ján Plachetka, známá šachová legenda, nebo jako režisér Miloš Forman. Jak ráda říkám, tento den se rodí legendy  :usmev: Miluju život, legraci, běhání a fascinují mě šachy. Jsem optimista a přála bych krásný život všem bez rozdílu. Trošku utopie, ale kdo nemá sny a přání?

 

2) Kdo tě k šachům přivedl?

Už jako malá holka jsem hrála šachy s dědou. Každý den po obědě musel s babičkou hrát Člověče, nezlob se. Bylo mi ho líto, a proto jsme spolu hráli šachy. Jen tak. Děda vždycky pookřál. Později jsem hrála šachy s bratrem, ale to jsme tahali jen figurkami. Žádná strategie, nic. Prostě jen zábava  :usmev: Pak začal hrát i můj syn Kubík. Ta hra ho uchvátila. Jediný, kdo si na něj troufnul, byl můj tatínek. Trvalo nějakou dobu, než ho Kubík začal porážet. Tímhle momentem se královská hra stala nedílnou součástí mého života. Nedávno jsem se začala šachy učit a vím, že titul „šachistka“ si nezasloužím používat. Zatím  :mrknuti: Jsem spíš člověk, co se snaží šachy podporovat a dávat nešachistům povědomí o šachu, a to se mi, myslím, daří.

 

3) Jaká je tvá nejoblíbenější šachová figura?

Každá figurka je důležitá. Nemám favorita. Ale mohu zmínit oblíbenou figuru dcery Nikolky.  Na jejím prvním turnaji, bylo jí asi 5 let, přišla o dámu. Nafoukla se a řekla, že když jí ukradli její nejmilejší figuru, tak už nemá smysl v partii pokračovat  :usmev:

 

4) Myslíš si, že muži jsou lepšími šachisty než ženy?

Muži to mají jinak než ženy. Matka příroda věděla, proč to tak dělá. A to nejen v šachu. Vím, že můžu trénovat sebevíc, ale na některé muže to nikdy stačit nebude. Ale už jen to, že se jim přiblížíme a získáme uznání, je dle mého názoru úžasný.

 

5) Kdybys dostala možnost moderovat pořad „V šachu“, šla bys do toho?

V tomto pořadu jsem již jednou byla. „Já“. Pod pohrůžkou všeho možného celému štábu jsem se postavila před kameru a na všechny otázky jsem odpověděla. Musím kluky ze štábu pochválit, reportáž se povedla. Ráda přijímám jakékoliv výzvy. Takže ano, šla bych do toho. Kdy mám čekat nabídku?  :usmev:

 

6) Bereš šachy jako sport?

Rozhodně ANO. Je to fyzicky i psychicky hodně náročné. A kdo tvrdí, že to tak není, měl by si to vyzkoušet. Já to udělala, a od té doby mám respekt a obdiv ke všem, kdo si sedne za šachovnici.

 

7) Co tě na královské hře nejvíce baví?

Fascinuje mě. Cítím energii, napětí, bojovnost, vzrušení, přesnost. Je neuvěřitelný, jak šachisti dokážou bez šachovnice střílet tahy. Právem se šachu říká „královská hra“!

 

8) Jsi spíše introvertní, nebo extrovertní?

Tuhle otázku dostávám poslední dobou často. Zvláštní  :usmev: Osobně si myslím, že jsem introvert. I ve škole při hodinách psychologie jsem se v tom utvrzovala. Ale život mi dal do té mé životní cesty spoustu „překážek“, které ze mě udělaly postupem času extroverta. Takže jsem psychologicky zvláštní druh: introvertní extrovert  :usmev:

 

9) Co ti šachy daly do života?

Spoustu nových zážitků, zkušeností, výzev. Emoce. Mnoho nových přátel, bez kterých si už teď život nedokážu představit.

 

10) Jaký je tvůj největší šachový úspěch?

Můj největší šachový úspěch? Po organizační stránce to určitě bylo pořádání šachové olympiády v našem kraji v lednu 2020. Skvělý týden. A herně? Pro mě určitě moje účast na turnaji Open Říčany loni v létě. Po 3 měsících tréninku jsem se nechala na turnaj „ukecat“. Úspěch byl už to, že jsem se neotočila a neutekla (a že jsem chtěla utéct). Sál plný šachistů a já. Říkala jsem si: „Co tu dělám??? Jsem blázen??? Proč já na všechno kývnu…“ Neutekla jsem, dokonce jsem celý týden bojovala o každou figurku. Nevyhrála jsem ani jednou, v úterý jsem se po partii rozbrečela, ve středu jsem se kousla, ve čtvrtek ještě víc. Já už pak chtěla vyhrát i pro všechny okolo, co mě tam neuvěřitelně podporovali a fandili. Nepovedlo se, ale nelituju. Nabrala jsem zkušenosti, a to je víc než výhra.

 

11) Máš dceru Nikolku, která nedávno skončila třetí na MČR mládeže. Myslíš, že by se v budoucnu mohla probojovat do ženské reprezentace?

Nemyslím, věřím v to a podpořím ji stejně, jako podpořili mě moji rodiče v plnění mých snů a cílů. Nikolky snem je být velmistryně a reprezentovat. My dvě to dáme.  :mrknuti:

 

12) Doporučila bys nám nějakou cukrárnu, kde dělají vynikající šachové dorty?  :smich:

Nejlepší šachové dorty dělá maminka našeho šachisty Vašíka Vojíře, pí Vojířová. Nejednou vyhrála doprovodnou soutěž o nejlepší cukrářku turnaje. Ale co mám zkušenosti se šachisty v cukrárně, většinou si dají cokoliv, a šachový dortík to není  :usmev:

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x