Vyhlídka

  • Poslední tři kola šachy.cz Extraligy
  • Norway Chess bez Rusů
  • Grand Chess Tour bez Karjakina (prý navždy)
  • (Ne)Kritické myšlení 🙂

 

Závěrečné trojkolo šachy.cz Extraligy se hraje v Národním domě ve Frýdku-Místku.

Vítězem šachy.cz Extraligy se stal s velkým předstihem tým 1.Novoborský šachový klub.
Jediným jasným sestupujícím byl Labortech Ostrava. Po sobotním 14.kole je asi dalším sestupujícím ŠK Duras BVK Královo Pole. Namočeny jsou oba frýdecko-místecké týmy (a áčko je na tom hůř) a také Poruba .
Spekulace o sestupujících ponechám na čtenářích  :usmev: (mnozí se k tomuto článku dostanou až po skončení kola, kdy už bude vše jasné).

Sobotní online přenos si vzal pod svá „křídla“ předseda ŠSČR Martin Petr, nedělní poslední kolo budou na youtube ŠSČR komentovat dvě dámy: Julia Movsesjanová a Olga Sikorová.
Pokud nebudete přímo v místě konání jako já, nenechte si to ujít  :usmev: .

 


 

Pořadatelé turnaje Norway Chess oznámili sestavu letošního ročníku, který se uskuteční ve dnech 31.5. až 11.6. v norském Stavangeru.

Na turnaji uvidíme následující hráče:
Magnus Carlsen, Richard Rapport, Wesley So, Šakrijar Mameďarov, Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Tejmur Radžabov, Viswanathan Anand, Veselin Topalov, Wang Hao.

Organizátoři se dohodli s ruským GM Alexandrem Griščukem, který měl původně v turnaji hrát, že se turnaje nezúčastní, čímž dávají jednoznačně najevo, že, bez ohledu na stanoviska FIDE, nejsou na jejich turnaji ruští hráči v současné době vítáni.

Vtipně se k turnaji vyjádřil na svém twitterovém účtu GM Vallejo Pons v reakci na četné dotazy fanoušků šachu na sestavu turnaje. Mimo jiné zaznělo (volný překlad):

GMVallejo@Chessidharta:

Odpovím na všechny komentáře najednou :
1/ polovina účastníků turnaje je v šachovém důchodu,
2/ honorář za vystoupení Alirezy byl větší než rozpočet turnaje
3/ Rapport zde využije (prozradí)  svou obrovskou přípravu, ještě těsně před turnajem kandidátů. 


 

Z výše uvedeného vyplývá, že Alireza Firúzdža nebude hrát ve Stavangeru z důvodu nesplnění jeho finančních požadavků.
Jeví se to jako velmi pravděpodobné, ale z okruhu velmistra Firúzdži prosákla ven informace, že ve Stavangeru nebude hrát, protože se těsně před turnajem Norway Chess konají dva turnaje Grand Chess Tour (GCT).

Grand Chess Tour je seriál pěti turnajů s celkovým cenovým fondem 1.4 miliónu dolarů:

Superbet Chess Classic Romania: 3.5. – 15.5. 2022, Bukurešť, Rumunsko
Superbet Rapid & Blitz Poland: 17.5. – 24.5. 2022, Varšava, Polsko
SuperUnited Rapid & Blitz Croatia: 18.7. – 25.7. 2022, Záhřeb, Chorvatsko
Saint Louis Rapid & Blitz: 24.8. – 31.8. 2022, St. Louis, Missouri, USA
Sinquefield Cup: 31.8. – 13.8. 2022, St. Louis, Missouri, USA

 

V tomto ročníku GCT budou o hezký cenový fond bojovat:
Fabiano Caruana, Alireza Firúzdža, Maxime Vachier-Lagrave, Jan Nepomňašči, Šakrijar Mameďarov, Levon Aronjan a Leinier Dominguez.

Zcela jistě neuvidíme Sergeje Karjakina a to prý ani v příštích letech.
Výkonný ředitel GCT Michael Khodarkovsky, rodák z ukrajinské Oděsy, po konzultaci s vedením turnaje vydal toto prohlášení:

Vzhledem k nevyprovokované invazi na Ukrajinu a tragické humanitární krizi podporuje Grand Chess Tour (GCT) lidská práva ukrajinských občanů.
Výkonný ředitel GCT Michael Khodarkovsky po konzultaci s představenstvem GCT rozhodl, že velmistr Sergej Karjakin má zákaz účasti na nadcházející a všech budoucích akcích GCT kvůli svým nedávným nepřátelským komentářům na sociálních sítích podporujících ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou invazi na Ukrajinu.
Podle Etického kodexu FIDE, který říká, že „žádný hráč nesmí znevažovat šachovou hru“, se domníváme, že činy velmistra Karjakina jsou takové, že s ním již nemůžeme naši organizaci spojovat. Je naším neměnným rozhodnutím nepozvat jeho ani žádného jiného šachistu, který podporuje probíhající válku na Ukrajině, k účasti na jakýchkoli akcích Grand Chess Tour.

Stojíme na straně Ukrajiny.


 

Při jedné internetové komunikaci s již neaktivním šachistou jsem se o sobě dozvěděl, že neumím „kriticky myslet“.  :usmev:

Po poměrně zdlouhavé „přednášce“, co všechno je na světě špatně, došlo i na šachy.
Ačkoli jsem se domníval, že i když nerozumím politice a mnoha jiným věcem, alespoň na poli šachovém budu mít nad „spolubesedníkem“ převahu, mýlil jsem se  :usmev: .

I v této oblasti jsem byl „zahanben“, protože prý nevidím či nechci vidět (stejně jako v jiných oblastech), jak naše šachy upadají, co všechno je špatně a co se dá udělat jinak a lépe.
Jen nekriticky přebírám názory jiných lidí, místo abych konečně otevřel oči, začal „myslet kriticky“ a přebral názory úplně jiných lidí  :usmev: , kteří spasí svět.

Celkem zábavnou konverzaci jsem ukončil výzvou:
„Spoj se s Vyhlídkou. Neznáš?“

Neznal, což je škoda, ale stačí se porozhlédnout a najde. Určitě se v jakémkoli oboru od hokeje, přes šachy až k politice najde v ČR spousta schopných „Vyhlídků“  :smich: .

Rekreant: „Pojď si zahrát.“
Vyhlídka: „Já to nehraju.“
Rekreant: „Tak jak to, že jsi mu radil?“
Vyhlídka: „Radit já umím, ale hrát ne.“
 :smich:  :smich:  :smich:

Mimochodem, ukázka, a asi nejlepší šachový scéna v české filmografii, ze známého českého filmu „Dovolená s Andělem“ je šachově plně korektní.

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x