Souběh akcí

Už včera začal turnaj Norway Chess „předskokanským“ bleskovým turnajem deseti hráčů a dnes tento turnaj pokračuje hlavním turnajem.
V Michnově paláci v Praze dnes začíná zápas mezi českou šachovou jedničkou Davidem Navarou a indickým velmistrem S.L. Narayananem. Zápas je součástí festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2022.

 

Turnaje Norway Chess se účastní desítka hráčů, v níž chybí Rusové. Pořadatelé se v letošním ročníku rozhodli nepozvat žádného hráče z Ruska kvůli ruské agresi na Ukrajině.
Samozřejmě nebude hrát ani Sergej Karjakin, který se měl původně zúčastnit, ale kvůli jeho podpoře „speciální vojenské operace“ jej pořadatelé nepozvali a údajně už nikdy nepozvou.
Karjakinovi to prý však vůbec nevadí, protože, jak už to tak bývá, když je někomu něco zakazováno, tak prý o to ani nestál  :smich: .

Hrát měl i Richard Rapport, ale „bohužel“ postoupil na poslední chvíli do turnaje kandidátů a dává přednost přípravě. Nahradil jej Aryan Tari.

I bez ruských hráčů je startovní pole dost silné.
Magnus Carlsen, Wesley So, Šakrijar Mameďarov, Anish Giri, Tejmur Radžabov, Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Veselin Topalov, Wang Hao a Aryan Tari, ty všechny jsme viděli už včera při bleskovém turnaji.

V devítikolovém blicáku hraném tempem 3+2 zvítězil Wesley So s 6.5 body, druhý skončil Magnus Carlsen a na třetí místo se díky lepšímu vedlejšímu hodnocení (Sonneborn-Berger) dostal s pěti body Anish Giri.

Mistr světa Magnus Carlsen prohrál dvě partie. Wesley So se nenechal zaskočit prvním tahem 1.a4  :usmev: a Vishwanathan Anand Magnusovi ukázal, jak se (ne)hraje bílými „Pircka“.
Partie Anand-Carlsen je plná chyb, typická blicka, ale dost zajímavá (pokud mě nešálí zrak, tak Magnus prohrál na čas).

 

 

 

Tabulka bleskového turnaje:

 

 

V hlavním turnaji se utkají hráči každý s každým jednokolově.
Zajímavé je tempo hry. Hráči mají na celou partii dvě hodiny s přídavkem deseti sekund po čtyřicátém (!) tahu.
Za výhru se udělují tři body (prohra=0), v případě remízy se hraje armageddon tempem 10 minut proti sedmi a přídavkem jedné sekundy od 41.tahu, vítěz armageddonu pak dostane 1.5 bodu, poražený jeden bod.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

O festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2022 jsme zde již informovali.

Připomeňme si jen to, že kromě zápasu Davida Navary s S.L. Narayananem  se dnes uskuteční přednáška Petra Piska na téma Jak hrát a vyhrát královskou indickou a zítra čeká diváky a zájemce kvíz s Martinem Petrem na téma Hrajte jako mistr světa Anand.

Zápas Navara-Narayanan se hraje na deset rapid partií tempem 15+10 a hrát se začne dnes, tj. 31.5.2022, od 16:00.

V úterý hráči sehrají tři partie, stejně tak ve středu. Poslední čtyři partie se budou hrát ve čtvrtek a v pátek se uskuteční simultánka velmistra Narayanana.

Partie ze zápasu budou komentovány online velmistrem Štěpánem Žilkou, takže se máme na co těšit  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Domovská stránka pořádající Pražské šachové společnosti
On-line přenos z 1. hracího dne
On-line přenos ze 2. hracího dne
On-line přenos ze 3. hracího dne

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan Fulín

Dobrý den,
bude to moc pěkný turnaj, budu se koukat v práci online a už se na to těším.
Karjakin a ostatní putinovi oddaní hoši mi tam nechybí, sestava je suprová i bez nich.
Vyznavači vražedného diktátora můžou hrát přebory běloruska a podobný prestižní turnaje, nedovedu si představit že bych tam měl hrát a podat ruku tomu dobytkovi Karjakinovi.
Šachu zdar!
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x