Čtvrté kolo PICF

Až teprve zítřejšími pátými koly se přehoupne Prague International Chess Festival (PICF) do své druhé poloviny, protože dnes je v uzavřených turnajích volný den.
V turnaji Masters se naši hráči zatím drží v horní části tabulky, v Challengers naopak okupují poslední tři příčky. V turnaji mladých nadějí Futures byl včera sesazen Jirka Bouška z první příčky.

 

Když se podíváte na výsledky minulých tří ročníků PICF, zjistíte, že naši hráči pravidelně obsazovali v turnaji Masters spodní příčky tabulky. Letos to vypadá mnohem veseleji, ale ještě není dohráno  :usmev: .

Thai Dai Van Nguyen se potkal ve čtvrtém kole s dosavadním lídrem turnaje. Quang Liem Le je v čele turnaje i po korektní remíze s Vanem.

 

 

David Navara včera předvedl excelentní výkon a oplatil Salehu Salemovi porážku z 3.května, kdy s ním černými figurami prohrál na turnaji TePe Sigeman & Co Chess tournament v Malmö.
Ve výměnné variantě Gruenfeldovy obrany si Salem moc nezahrál. Ve dvanáctém tahu se zbavil „domovníka“ (střelec na g7) a David názorně předvedl, jak se toho dá efektivně využít.
Černý měl problémy s pěšci e5 a c5 a krytý volný d-pěšec nevěstil do koncovky černému nic dobrého. Přibližně deset minut ztratil černý na propočet tahu 31. … Ved8?? a zřejmě usoudil, že pěšec na c5 je nedotknutelný, protože by se dostaly černé těžké figury až příliš blízko k bílému králi. David vše spočítal lépe a připsal si celý bod.

 

 

Celkem klidnou remízou skončila partie Shankland-Vidit.
Ve španělském derby si David Antón a Francisco Vallejo Pons před časovou kontrolou zablicali a úspěšnější byl černý.

 

 

Parham Maghsoodloo stál hůře s Pentalou Harikrishnou, ale vtipně se bránil.
„Chybu“ udělal až v padesátém tahu.
Objektivně byl tah 50.Vxf4 správný, protože koncovka dvou jezdců proti pěšci je remízová, ale hrát takovou koncovku v reálu není žádný med  :usmev: (ani za jednu stranu) . Rozhodující chybu však udělal bílý až v sedmdesátém tahu (70.Kg7??), po správném 70.Kg8!! se černému nepodaří dotlačit bílého krále do rohu a zmatit.

 

 

Tabulka turnaje MASTERS po 4.kole

 

 

V turnaji Challengers zahodil velkou šanci Zbyněk Hráček. Nodirbek Abdusattorov špatně rozehrál sicilskou obranu a Zbyněk dosáhl velké převahy. Abdusattorov obětoval (přehlédl?) figuru za dva pěšce, ale při správné hře to nebylo plně korektní. Nevím, jaké duchy viděl bílý, když místo správného 25.Sxd4 (figura navíc a silná dvojice střelců) sebral 25.Sxf3.

 

 

Nodirbek mu pak dal ještě jednu šanci (28. … Dc4?), ale to už nebylo tak jednoznačné a Zbyněk ani tuto šanci nevyužil.

 

 

Peter Michalík stál černými s Maxem Warmerdamem v průběhu partie několikrát na pokraji porážky. Vždy se mu (s pomocí soupeře  :usmev: ) podařilo nějak vyklouznout až se dostal do remízové pozice. Soupeř měl sice dámu proti věži, ale postouplí černí pěšci a aktivní černé figury měly být zárukou remízy.
Bohužel už černému nezbývalo moc času. Najít tah 74. … Ve2 (jediný!) není jednoduché ani s půlhodinou na ciferníku  :usmev: . Po 74. … Kd2?? se bílému podařilo odtlačit černého krále, posbírat a vyměnit pěšce a pak už jen vyhrát koncovku dámy proti věži, což s ohledem na špatné postavení černých figur nebylo až tak těžké.

 

 

Jiří Štoček je vyznavačem aktivního stylu, který je (alespoň v poslední době) hlavní příčinou jeho porážek  :usmev: . Ne, že by aktivní styl byl špatný, ale když nemáte formu, často se vám stane, že šlápnete vedle.
Těžko říct, co bílý přehlédl při bleskově zahraném tahu 18.e5.
Neviděl 19. … Sxh2+ ? Nebo snad 23. … Df8 ?
Marcin Krzyzanowski pak už nezaváhal.

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 4.kole

 

 

V turnaji Futures došlo ke změně na první pozici.
Doposud suverénní Jirka Bouška rozehrál bílými špatně francouzskou hru. Turecký talent Atilla Kuru stál téměř po celou partii lépe a i přes malé zaváhání (28. … exf5??) neměl problém se ziskem celého bodu a samostatného vedení v turnaji.

 

 

Tabulka turnaje FUTURES po 4.kole

 

Prague International Chess Festival

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Online na chess24.com (Futures)
iVysílání ČT
Výsledky na chess-results

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x