60 let službě šachu

Pan Zdeněk Závodný se právě dnes dožívá 75 let. Šachové hře ve všech jejích podobách se věnuje o rok déle, než autor této hlídečky, jeho spolužák z SVVŠ Elgartova v Husovicích. Zdeněk dosáhl kvalifikace kandidáta mistra v praktické a korespondenční hře a také v kompozičním umění.

Téměř čtvrt století vedl jako funkcionář vysokoškolský tým Univerzita Brno, tuto dobu zdokumentoval v řadě svérázných zpravodajů a výročních zpráv. Jako zaměstnanec ZKL Brno se naučil pracovat inženýrsky perfektně i při vydávání šachových brožur, kterých zvládl (s úzkým autorským kolektivem) doposud kolem 140! Rád bych vyzvedl aspoň turnajovou knihu Praha 1908. I dnes zpracovává témata ze šachové historie a dějin různých zahájení pro šachové weby. Zdárně trénoval svojí paní Ivu (byla přebornicí ČSR žen) i dceru Janu (úspěšnou řešitelku). Jediné, co nemá rád, jsou oslavné řeči a připomínky jeho zásluh. Tak zkraťme nutný úvod a věnujme se jedné jeho dávnější partii:

Závodný, Zdeněk – Katzer, Vladimir [D55]
15. koresp. přebor JM kraje, 1975

Závodný, Zdeněk (2053) – Indrák, Igor (2427) [D14]
Pardubice rapid (4), 16. 7. 2003

Víte, že: Zdeněk Závodný byl úspěšným a obětavým trenérem v několika brněnských klubech? Vyniká také v oboru šachového sběratelství (knihy, časopisy, dokumenty).

Řekli o šachu: „Jedinou úlohou zahájení je získat hratelnou střední hru.“ (Lajos Portisch)

Zdeněk Závodný
Smena, 1966
Mat 3. tahem

Řešení přineseme v dalším článku pana Závodného.


Na tomto místě by se ke gratulaci ráda připojila i redakce tohoto serveru, kam Zdeněk Závodný již několik let přispívá svými zajímavými texty o historii šachu.

 

 

Ve výčtu jeho zdařilých partií by nemělo chybět jeho cenné vítězství v simultánce nad Salo Flohrem, okomentované Janem Kalendovským v rukopisu Brněnských miniatur z roku 1980.

Flohr, Salo – Závodný, Zdeněk [A60]
simultánka Brno, 20.01.1973

Přejeme všechno nejlepší, pevné zdraví a šťastnou ruku při práci s archivními materiály, které po Vašem zpracování tak rádi čteme  :usmev:

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš Suchánek

To mě „potkala“ milá „náhoda“ (jsem na těchto stránkách poprvé): Tak vše nejlepší do dalších let, moc přeje Aleš Suchánek z Narzetu s.r.o. (22.06. 2022 Brno)!!!

zavodny

Ano díky, utíká to. A zdravím!

Remcik z Banika

  :palec-nahoru:  vyborný článek, pane Kalendovský. Vše nejlepší a spoustu dalších článků, prima počtení to je, pane Závodný.

zavodny

Díky za reakci!

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x