Pech

Po volném dni pokračoval Turnaj kandidátů 2022 desátým kolem. Do konce turnaje zbývají ještě čtyři kola a jeden den volna 🙂 .

 

Desáté kolo kolo bylo hodně bojovné, jen jedna partie skončila remízou. Dvakrát vyhráli bílí, jednou černý.

 

Rovná koncovka s nerovným materiálem

Rapport Richard – Ting Li-žen 0-1

Až do časové kontroly hráli oba hráči velmi dobře, pak však Rapport v rovné pozici nenašel (asi) jediné 42.Se7= a najednou dostal černý krásnou příležitost „zavěsit“.
Když k tomu přidal Rapport 45.Sf6 s myšlenkou, že přejde do koncovky nestejných střelců, musel být Ting potěšen.
Vyrovnaný materiál, nestejní střelci, že by remíza?
Možná by se o remíze dalo uvažovat, kdyby bílý král neseděl „v koutě“ na poli h1.

 


 

S přehledem

Nepomňašči Jan – Radžabov Tejmur 1/2

Jediná remíza kola.
Nepo postavil bílými dobrou pozici a spíše než své partii se věnoval partii svého konkurenta  :usmev: . Jednoduše řečeno: kdyby to náhodou vypadalo, že Caruana může vyhrát, Nepova pozice byla dost dobrá na to, aby se také mohl pokoušet o výhru, ale Caruana proti Dudovi chyboval a Nepo tak mohl v klidu a bez rizika partii rychle remizovat.

 


 

Vícenásobný smolař

Duda Jan Krzysztof – Caruana Fabiano 1-0

Kdyby Caruana místo sezení u šachovnice stál v nějaké fabrice u pásu, měl by z něj jeho zaměstnavatel jistě radost  :usmev: . Fabi by byl zřejmě typický „bouchač přesčasů“ .

 

 

Koneckonců i na Turnaji kandidátů dře jako kůň a i když jsem to nepočítal, odhaduji, že udělal asi nejvíce tahů ze všech hráčů a u šachovnice strávil nejvíc času. To je sice chvályhodné, ale také dost únavné.
A unavený „zaměstnanec“ častěji chybuje.
Když zahrál Caruana 17. … g5, říkal jsem si, že je to nějaký „úlet“. Nemusíte být velmistr, abyste viděli, že  takový „útočný“ tah  nemá v dané pozici (skoro) žádné opodstatnění.
Dvě lehké figury černého „zamrzly“ na dámském křídle a černý se pouští do bodákového útoku na druhém konci šachovnice, kam bílý bez problémů přesune v několika tazích celou svou armádu  :usmev: .
Možná tah 17. … g5 ještě přímo neprohrává, ale bílému už se pozice hraje sama.
Tah g5 však nebyl jedinou smůlou černého.
Další pech-za šachovnicí sedí Duda, kterému se v turnaji vůbec nedaří a místo aby soupeře rychle a „bezbolestně“ zařízl, hraje tahy, po kterých se černý nemůže jen tak lehce vzdát  :usmev: , protože mu pokaždé ještě vysvitne alespoň nějaká šance.
Jenže pozice bílého byla tak dobrá, že i trápící se Duda ji musel dotahat do vítězného konce (ale že to byla fuška  :smich: ).
Špatný den, špatný soupeř a k tomu všemu ještě vyhrávají konkurenti: vyhrál Ting a vyhrál také Nakamura. Oba tak v tabulce dohonili Caruanu.
Opravdu pech….

 


 

Na jednu branku

Nakamura Hikaru – Firúzdža Alireza 1-0

Potkali se dva blicaři…
To není začátek nějakého vtipu  :usmev: . Hikaru Nakamura i Alireza Firúzdža jsou opravdu skvělí blicaři, ale tentokrát se hrálo klasickým tempem.
Hráči rozehráli Najdorfovu variantu sicilské obrany a černý (Firúzdža) se jako první odklonil od teorie už v desátém tahu. Braní 10. … gxf6 si však asi mnoho následovníků nenajde.
I když… Kdyby to černý zkusil hrát bez rošády (17. … Vg8!?), možná by to nebylo úplně marné  :usmev: .
Po 10. … gxf6 je černá pozice dost děravá a jen těžko se dá bránit. Možná ve 21.tahu mohl hrát černý lépe, ale ani po lepším 21. … a5 by asi neměl snadný život.

 


 

Tabulka po desátém kole:

 

Z letmého pohledu na tabulku po desátém kole je zřejmé, že Nepo pravděpodobně turnaj vyhraje.
Má formu, hraje dobře a do konce turnaje zbývají už jen čtyři kola. Nepo je však znám tím, že jej občas zradí psychika. V zápase o titul mistra světa se mu po jedné nepodařené partii rozpadl jeho sen o titulu na atomy (a nemusel).
Pokud se Nepo „nezabije“ sám, měl by se znovu stát vyzývatelem Magnuse Carlsena. Ten se však nechal slyšet, že by obhajoval titul jen v případě, že TK vyhraje Firúzdža, který se z posledního místa v tabulce nedostane na první příčku už ani zázrakem.

Ozývají se hlasy, že by se měl Magnus vyjádřit co nejdříve, protože kdyby se rozhodl titul neobhajovat, sehráli by zápas o titul dva nejlepší hráči Turnaje kandidátů 2022.
Připomenu kritéria při rovnosti bodů.
Pokud by se dva (nebo více) hráči dělili o první místo, hrál by se tiebreakový zápas. V případě rovnosti bodů na dalších místech ale rozhodují vedlejší hodnocení, kterými jsou:
1/ Sonenborn-Berger
2/ větší počet výher
3/ vzájemné utkání

Domnívám se, že takové spekulace jsou však zbytečné, protože Magnus titul obhajovat bude  :usmev: .

 

Turnaj kandidátů 2022

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

 

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x