Zodpovědný gambling

 

Druhým kolem bleskového turnaje byl včera zakončen v chorvatském Zábřehu SuperUnited Rapid & Blitz Croatia.

Po rapidovém turnaji a prvním kole bleskového turnaje byl v čele Magnus Carlsen. O jeden a půl bodu méně měl Wesley So a minule jsem také psal, že se překvapivě nedařilo dobrému blicaři Firúzdžovi.

Magnus Carlsen nakonec své vedení udržel, ale druhé kolo bleskového turnaje celkem dost zamíchalo pořadím a nechybělo mnoho a vítězem se mohl stát někdo jiný.

Ve druhém blicáku velmi dobře zahráli Francouzi Maxime Vachier-Lagrave a Alireza Firúzdža.
MVL ztratil jen jeden bod, když remizoval s Carlsenem a Soem. Firúzdža měl na svém kontě o jednu remízu méně, ale zato jednu porážku právě s MVL. O půl bodu připravil Firúzdžu Topalov, všechny ostatní, včetně Carlsena a Nepomňaščiho Firúzdža porazil.

Závěrečnou část turnaje pokazil Jorden Van Forrest, který ve druhém kole blicáku uhrál jen tři body a v konečném pořadí se propadl až na šesté místo. MVL a Firúzdža přeskočili i Nepomňaščiho a Soa a na vítězného Carlsena jim chyběl pouhý půlbod.

Carlsen sehrál druhé kolo dost špatně. Sice si stále udržoval udržoval mírný náskok, ale to bylo spíše díky štěstí, které se často klonilo na jeho stranu  :usmev: .

V sedmém kole měl s Mameďarovem jasně prohranou pozici, navíc měl Mameďarov na hodinách přes minutu, Carlsen jen 25 sekund.
Od 45.tahu se Carlsenův čas na hodinách snad ani jednou nepřehoupl přes deset sekund a Mameďarov nejenže hrál velmi nepřesně (diplomaticky řečeno  :usmev: ) , ale prošustroval i svou časovou výhodu a partie nakonec skončila remízou.
Po mne je nepochopitelné, proč Mameďarov ve 45.tahu, kdy měl na hodinách 1:40 (minuty:vteřiny) nevyměnil dámy (45.Dxg8+). Čtyři pěšci za figuru by byli více než dostatečnou náhradou a navíc bílý neriskoval porážku, protože černému by zbyl „falešný“ střelec.

 

 

Carlsenův pronásledovatel Vachier-Lagrave však v osmém kole jen remizoval se Soem a bylo jasné, že Magnus už nemůže být dostižen, ani kdyby poslední dvě kola prohrál.
A on je prohrál  :usmev: .

S Firúzdžou stál objektivně o něco lépe, ale pozice nebyla tak jednoduchá, jak to vidí šachové motory. Černí pěšci na královském křídle byli dost nebezpeční a v časovce se taková pozice špatně brání.

 

 

V posledním kole přehrál Carlsena Šarić ve španělské systémem start-cíl. Evidentně už to Carlsen vypustil.

 

 

Konečná tabulka druhého kola bleskového turnaje

 

Konečná tabulka SuperUnited Rapid & Blitz Croatia

 

 

Rozdělení cenového fondu

Z webu https://grandchesstour.org/

Průběžné pořadí Grand Chess Tour po třetím turnaji

 

Web turnaje


 

Tomu, co předvedl David Navara na turnaji Deutschland Grand Prix, říkám zodpovědný gambling  :usmev: .

David určitě nejel do německého Dortmundu na výlet, ale prohrál v prvních dvou kolech a zbytek partií remizoval. Někdo se může podivovat, že nevyhrál ani jednu partii, ale mně se to nezdá být nelogické.

Po dvou porážkách by se možná leckterý gambler pokoušel za každou cenu zvrátit svůj osud.
Špatní gambleři to asi znají  :usmev: .
Nejde vám karta, vsadíte víc, protože to přece „jednou musí vyjít“  :smich: .
Nedaří se vám u jednorukého bandity (=hrací automat)? Samozřejmě, hrajete dál, protože se to přece „logicky“ musí změnit!
Jenže ono se to většinou nezmění, nevyjde to a vy proděláte i kalhoty. Karty, kulička v ruletě či třeba kostky jsou neživé věci, nemají paměť a nevědí, že vás už x-krát připravily o majlant a jednou by vás měly nechat vydělat  :usmev: .

Kdyby byl David špatný hráč, mohl zkusit hrát od třetího kola vabank.
Možná by mu to vyšlo, ale možná také ne. David však je dostatečně zkušený hráč (a k tomu zatraceně dobrý šachista), aby objektivně posoudil své šance.

Dvě porážky v šestikolovém turnaji znamenají konec reálných nadějí na první místo, protože hráč by musel vyhrát zbývající čtyři partie a ostatní by museli hrát tak, aby to „vyšlo“  :usmev: .

Davidova taktika, ať už vědomá, či vynucená okolnostmi, byla správná.
Po dvou kolech se rozhodl minimalizovat ztráty (ratingové) a „netlačit na pilu“. V případě příznivých okolností mohl dopadnout i lépe, než dopadl v turnaji. Stačilo by jednu partii vyhrát a byl by třeba čtvrtý.

V poslední rundě sehrál David zajímavou partii s vítězem turnaje Eljanovem.

V zahájení černý trochu odvážně rošoval na dámské křídlo. Pak k tomu přidal honbu za „mamonem“ a získal pěšce na h3 (ten byl určitě moc důležitý  :usmev: ). Za pěšce měl bílý silný tlak proti rošádovému postavení černého krále.
Ve dvacátém devátém tahu se David rozhodl obětovat kvalitu. Zajímavá oběť, protože černý král se ocitl v karanténě na poli a8.
Tah 34.Dd6 hodnotí při rychlé analýze šachový motor jako chybný.
Myslím si, že to není tak docela jasné.
Myšlenka tahu 34.Dd6 je očividná, bílý se chystá obětovat dámu na c7 a matit černého krále. Černému stačila remíza, tak se raději rozhodl opakovat tahy, ale bylo by zajímavé vidět, jak by partie pokračovala, kdyby oba hráči měli více času a černý by našel plán s pokrytím pole c8 dámou (Df1-f3-h3).

 

 

David Navara nakonec v turnaji obsadil šesté místo, což se určitě nedá považovat za úspěch.
Mohlo by to vypadat, že to před olympiádou není dobré znamení  :usmev: , ale hra za družstvo není turnaj, kde hrajete za sebe.
A pak, jak znám Davida, určitě nechtěl před olympiádou svým soupeřům prozrazovat, co si na olympiádu nachystal  :mrknuti: , takže o jeho výsledek na olympiádě nemám obavy.

 

 

Web turnaje

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x