33. Czech Open za námi

Poslední partie na letošním festivalu skončily a Czech Open má za sebou další úspěšný rok. Hlavní velmistrovský turnaj „A“ byl napínavý až do samého konce. Nakonec výhrou v posledním kole získal celkové vítězství první nasazený hráč Alexander Donchenko (2640) z Německa. V devítikolovém turnaji se mu podařilo jako jedinému uhrát úctyhodných 7,5 bodů. Na druhém místě se umístil Ind Amit Doshi Moksh (2409), který svým výkonem splnil dokonce normu velmistra. Nejlepším Čechem se stal Jiří Štoček (2548), který zároveň skončil na třetím místě.

Celkový vítěz Alexander Donchenko z Německa

V turnaji se podařilo splnit celkem sedm norem. Zatímco velmistrovskou normu získal pouze Moksh, normu mezinárodního mistra dokázalo splnit hned pět hráčů. Nejlépe umístěným z nich byl Richard Stalmach, jenž urval celkové sedmé místo v turnaji. Společně s jeho týmovým kolegou Petrem Gnojkem vybojovali normu mezinárodní mistra dokonce s půlbodem k dobru. Dalším Čechem, kterému se podařilo splnit IM normu, se stal Petr Šimek z Unichessu. Gratulujeme!

Důvod k úsměvu měli všichni, co si normy převzali.

Zatímco hlavní turnaj „A“ letos přilákal na 196 hráčů, „béčko“ pokořilo hranici 200 lidí. Stylem start-cíl zvítězil nekompromisně Polák Pawel Kozlowski, který vyhrál prvních sedm kol a poslední dvě partie zkušeně zremizoval. O půl bodu méně získal ukrajinský hráč Sergej Shilov. Nejlepším Čechem se stal Matěj Hrabal, který díky nejlepšímu pomocnému hodnocení udržel medailovou pozici.

Pro velké množství hráčů byl turnaj „C“ prvním vážným turnajem. Tito nevyzpytatelní hráči, o kterých jejich soupeři věděli pouze to, že mají nasazovací Elo 1000, získávali cenné skalpy po celý turnaj. Nikdo ovšem nečekal, že jeden takový hráč turnaj vyhraje! Celkových 8 bodů stačilo Alexandru Schallovi k prvnímu místu. Turnaj byl vyrovnaný až do samého konce, stejný počet bodů se podařilo uhrát také Ukrajinci Mykhailu Alieksieienkovi. Nejlepším Čechem byl Štěpán Mareš, který obsadil třetí místo.

Stupně vítězů C turnaje

Nejméně bojovným turnajem se stala skupina 30+. Turnaj byl vedený ve velmi přátelské atmosféře a nabádal k rychlým nabídkám remízy a co nejrychlejšímu přesunu do blízkého pártystanu. Největší vůli vyhrát ukázal nakonec liberecký Petr Paldus, který získal sedm bodů.

Kromě hlavních turnajů se každý den hrály také doprovodné turnaje. Bleskové turnaje jednotlivců patřily Jakubu Půlpánovi, Marku Karasovi a Petru Neumanovi. V týmech měla nejrychlejší ruku extraligová HošťÁLKOvá, jenž se na turnaj připravovala pilně celou noc.

Přes 600 hráčů si letos zahrálo hlavní turnaje, budete mezi nimi příští rok i Vy?

Za tým Czech Openu Tadeáš Baláček

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x