Pokračujeme

Po volném odpočinkovém dni pokračuje 44.šachová olympiáda sedmým kolem. Teprve teď se ukáže, jak na tom jednotlivé týmy jsou po fyzické i psychické stránce 🙂 .

 

Los sedmého kola přisoudil našim mužům Indonésii a i když to vypadá, že náš tým je jasným favoritem, nebude to tak jednoduché.
Indonésie sice není šachová velmoc (a která země dnes je?), ale minimálně na prvních dvou šachovnicích ji reprezentují velmi zkušení hráči Megaranto a Priasmora. Ale ani ostatní nejsou žádná „ořezavátka“  :usmev: .

Ledacos by nám mohl napovědět i fakt, že pouze v jediném zápase, v šestém kole proti Kostarice, zvítězila Indonésie 4-0. Ve všech ostatních zápasech se vždy našel někdo z týmu, kdo „pohořel“.

Naši hráči nastoupí v základní sestavě, odpočívat bude tedy Vojta Zwardoń.

 

 

V kategorii open se na čele osamostatnila Arménie, která i bez Aronjana zatím dokázala vyhrát všech šest zápasů. Dnes však čeká Armény tvrdý oříšek v podobě celku USA, který je v tabulce o bod za Arménií.

Zajímavé může být i střetnutí indických celků, Indie-Indie 3. Paradoxně se nejedná o nejlepší indické týmy, protože nejvíce bodů zatím nasbírala Indie 2, která je s deseti body na prozatímním třetím místě. Indii 2 vede Gukesh D., který má na první šachovnici neuvěřitelných šest bodů ze šesti partií (perfo 3329).

Gukesh však není jediným hráčem, který má stoprocentní zisk. Zwardoňův soupeř ze šestého kola Kazybek Nogerbek je také stoprocentní.
Dnes se Indie 2 utká s Kubou, která nemá v sestavě ani jediného hráče s ratingem přes 2600, ale dokázala si mimo jiné poradit s celky Maďarska, Ázerbájdžánu a remizovala s Ukrajinou a Španělskem.

 

Ženy budou hrát proti silným Španělkám a stejně jako muži nastoupí v nejsilnější sestavě. Tedy ratingově nejsilnější  :usmev: , protože by bylo nesmyslné porovnávat mezi sebou hráčky, které doposud vystupují jako velmi dobře hrající tým.

Ratingově jsou na tom Španělky lépe. Pouze na čtvrté šachovnici bude mít ratingovou převahu česká strana.
Rating však je jen číslo  :usmev: a naše dívky hrají v Čenaji opravdu dobře. Svědčí o tom i skutečnost, že z 24 partií prohrály jen dvě.
Španělky mají na svém kontě tři prohrané partie a všechny jsou z jednoho zápasu (Švédsko). Většinu utkání vyhrávaly poměrem 4-0, ale kromě Švédska a Kolumbie (2-2) měly za soupeře ratingově o dost slabší týmy. Bylo by tedy zbytečné se jich předem obávat a osobně se domnívám, že zápas (minimálně) neprohrajeme  :usmev: .

 

 

V ženské sekci má sto procent bodů tým Indie s Humpy Koneru a Harikou Dronavali. Za Indií jsou však s malou bodovou ztrátou Ázerbájdžán a trochu překvapivě Rumunsko, které si vede nadmíru dobře.

Rumunky porazily Německo, Polsko a v šestém kole na poslední chvíli zachránily remízu s Ukrajinou, když v rovné pozici za stavu 2-1 pro Ukrajinu udělala nečekaný blundr Ukrajinka Julia Osmak.

 

 

O medaile však bude probíhat drsný boj, protože ve skupině desetibodových týmů je celá řada silných týmů (Polsko, Arménie, Ukrajina atd.).
I mezi ženami se najdou „superšachistky“ s fantastickým výsledkem  :usmev: . Asi nikoho nepřekvapí, že jednou z nich je indická hráčka, ale zajímavé je, že stejně jako u mužů se jedná o hráčku z indického „béčka“ (Indie 2).
Vantika Agrawal má na první šachovnici pět bodů ze šesti partií a ani jednou neprohrála.
Ovšem pozor!
Oliwia Kiołbasa hrající za Polsko má sto procent a perfo 2952  :usmev: .

Naše ženy jsou po šestém kole na lichotivém sedmnáctém místě a věřím tomu, že dnešní zápas se Španělkami je „vystřelí“ v tabulce ještě o pár příček výš.

Držme našim hráčům a hráčkám palce a fanděme!  :cze:  :cze:  :cze:

 

44.šachová olympiáda

Web turnaje
Online muži
Online ženy
Výsledky
Fotogalerie


 

Malý „vtípek“  na závěr  :smich: .
Kterému městu by dali přednost Vachier-Lagrave a Firúzdža?
Tak už asi vím, proč nepřijedou na zítřejší Open Karviná 2022  :smich: .

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Lubomír Řičica

Dnes lze očekávat bitvy jako hrom: Arménie – Indie, USA – Indie 2, Uzbeci hrají s Němci, Kazachové hrají s Azerbajdžánem – tam jde o čelo tabulky…naši hrají se Slovinci – určitou nevýhodou může být to, že Navara a zejména Hráček budou mít černé, ale pokud o něco chceme hrát, měli bychom vyhrát, ale rozhodně to nebude procházka růžovým sadem, to ani omylem…

MaSo


 
So dal Melkumyanovi tuhle facku. Je skoro skoda, ze cerny sel „zbabele“ Jf8, protoze to, co by se stalo po dxe4 se jen tak nevidi…:-)

Homunkulus

Nádhera. To bude pro děcka na taktiku. A Hráček zase příklad na pomalé škrcení.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x