Mistrovství Evropy žen – závěrečná tisková zpráva

Remízou v nejdelší (bezmála 6tihodinové) partii skončilo 22. Mistrovství Evropy žen konané od 19. srpna do 1. září v pražském hotelu Don Giovanni.
123 hráček ze všech částí kontinentu bojovalo mimo jiné o 9 kvalifikačních míst na ženskou obdobu Světového poháru.

Do závěrečné třetiny turnaje vstupovala z nejlepší pozice Monika Socko, která si udržovala od zbytku hráček odstup alespoň půl bodu. Poté, co v 7. a 9. kole nevyužila nabídnutých šancí a své pozice na pokraji výhry nedokázala přetavit v definitivní pojistku, přišla její kritická chvíle v předposledním kole.

Proti další z ázerbájdžánských soupeřek se černými dostala hned po zahájení pod obrovský tlak, její protihráčka však nebyla dostatečně trpělivá a v jeden okamžik se hodnocení partie zcela otočilo.
I tato možnost však zůstala nevyužita a po remíze a následném příznivém losu bylo jasné, že remíza v poslední partii s největší pravděpodobností přinese Polsku zlatou medaili. A tak se i po necelé půlhodině a osmi tazích stalo…

 

Hrací sál

 

O dalším pořadí nebylo rozhodnuto do poslední chvíle, jelikož do hry vstoupil faktor pomocného hodnocení.
Z pěti hráček, které dosáhly z 11 kol úctyhodných 8 bodů, se nakonec na stupně vítězů postavila dvojice z Ázerbájdžánu Gunay Mammadzada a Ulviyya Fataliyeva.
Druhá jmenovaná dokonce během celého turnaje neprohrála a i ona tak mělo zásluhu na tom, že se tato 10 milionová země stala nejúspěšnější ze všech zúčastněných s hned pěti hráčkami v TOP 20.

Z domácích hráček předvedla skvělý výkon velmistryně Tereza Rodshtein, který se získanými 6,5 body poskočila o 34 míst oproti nasazení, a Anna Lhotská, která díky výkonu přes hranici 2300 dosáhla normy mezinárodní mistryně.
Alespoň 50 % bodů dosáhla z českých hráček už jen WIM Natálie Kaňáková. Rychle zapomenout na pražské mistrovství bude určitě chtít třetí nasazená Bulharka Antoaneta Stefanova, která předvedla v polovině turnaje nelichotivou šňůru 4 porážek a nakonec turnaj kvůli zdravotním potížím ani nedokončila.

Slavnostní završení celé akce proběhlo v hlavním sále zhruba hodinu po ukončení poslední partie.
Po welcome drinku v podobě sektu pro všechny příchozí se slova ujal Tournament Director ECU Petr Pisk, aby vzápětí uvedl na scénu duo operních pěvkyň, které převedlo zhruba čtvrthodinovou ukázku svého mistrovství.
Následně již přišla na řadu hlavní část programu, a sice vyhlášení a dekorace vítězek. Malou vsuvkou bylo oznámení uhraných norem – celkem se je podařilo uhrát 13 hráčkám, z toho 2x IM a 11x WIM.

 

Vítězky šampionátu

 

Samotné dekorace se poté ujali majitel hotelu Don Giovanni Jaroslav Svoboda, ředitel turnaje Jan Mazuch a prezident ECU Zurab Azmaiparashvili.
Ten se po polské hymně na počet vítězky chopil i závěrečného poděkování. Po čas celého závěrečného dne byl na místě přítomen štáb České televize, který kromě natáčení záběrů pořizoval rozhovory s českými zástupci a po závěrečném zakončení i s těmi nejlepšími.

 

Rozhovor ČT s vítězkou Monikou Socko

 

Za AVE chess,
Jakub Vaculík

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Ch

Jsem šokován, že u předešlých článků mi připadá diskuze, jako když si jdu posedět někam s přáteli. To existuje na internetu, to se vůbec dá?

Luboš Zimniok

Kupodivu ano 🙂 , ale občas je nutný zásah „shůry“ 😀

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x