Dva rapidy

Rapidy v Dolním Benešově, Orlové a jedna hezká pozice pro chytré hlavy 🙂 , to je stručný obsah dnešního článku.


 


 

Na tradiční už 36.ročník Memoriálu Karla Osmančíka v Dolním Benešově se sjelo celkem 169 115 hráčů z ČR, Polska a Slovenska.

Nejvýše nasazeným byl GM Vojtěch Plát, ale bylo jasné, že druhý nasazený Vojtěch Zwardoń se nebude chtít předem smířit s druhým (nebo jiným) místem  :usmev: .

Až do šestého kola spolu oba favorité drželi krok, když suverénně poráželi všechny soupeře a jejich vzájemná partie skončila remízou.
V sedmém kole však Vojtěch Plát prohrál s Tomášem Zdražilem a podle online přenosu několika šachovnic to vypadá, že se partie z nějakého důvodu nehrála. Vojta Zwardoń se tak dostal do samostatného vedení, které udržel až do samotného závěru.

Vojta Plát prohrál ještě v předposledním kole divokou partii s Markem Mičou z Frýdku-Místku, což jej v konečném pořadí odsunulo až na šesté místo.

Na druhém místě za Vojtou Zwardoněm skončil Marek Miča, který měl nejlepší vedlejší hodnocení ze sedmibodových hráčů. Následovali 3. Josef Lys, 4. Tomáš Zdražil, 5. Katarzyna Krajewska a dále hráči se šesti a půl body.

Konečné pořadí a výsledky najdete na chess-results.

Web pořadatelů s odkazy na turnaj a partie přenášené online.


 

V Orlové se hrál 1.ročník rapid turnaje s názvem Mezinárodní šachový turnaj OPEN ORLOVÁ 2022.
Účast byla nižší než v Dolním Benešově, ale také zde hráli hráči ze tří federací: ČR, Polska a Ukrajiny.

Dovolím si trochu osobnější zprávu z turnaje, protože sám jsem byl jeho účastníkem  :usmev: .

Původně jsem plánoval hrát v Dolním Benešově, ale ve středu mi volal Jirka Hurta, že ve stejném termínu se hraje i v Orlové, kam to oba máme „co by kamenem dohodil“, takže Benešov „padl“.

V Orlové se sešlo na startu 109 hráčů a převážná většina z nich byla mladší 18 let.
Nevím, jak na turnaji v Dolním Benešově, ale v Orlové se hrálo podle starých rapidových ratingů, což dost „zkresluje“ (ale nijak neovlivňuje  :usmev: ) konečný výsledek.
Od 1.10. totiž platí, že pokud má hráč rapidový rating (i bleskový) nižší o více než sto bodů než rating z klasického šachu, dochází automaticky k jeho úpravě.
Uvedu jednoduchý příklad.
Můj rating v „klasice“ je aktuálně 2067, 30.9. jsem měl rapid rating 1950 (a stejný mám uvedený i v turnaji v Orlové), ale od 1.10. už mám vše „sjednocené“, takže jak v rapidu, tak i v blicu mám o sto bodů nižší rating než v klasice, tedy 1967.
Nějak mi není jasné (=nezkoumal jsem), jak to bude dál.
Znamená to, že nikdy nemohu mít rating v rapidu nižší o více než sto bodů než v klasice?
Nevím, pokud někdo víte a podělíte se o své znalosti, ušetříte mi čas při dohledávání  :usmev: .

Dobře zorganizovaný turnaj v příjemném prostředí orlovského Kulturního domu měl i své mínusy.
Ne každému bylo po chuti tempo hry, které činilo 15 minut na partii BEZ časového přídavku.
Na tom by ještě nebylo nic tak strašného, ale oznámení, že hra se nebude řídit podle „Směrnice III – Hry bez přídavného času včetně rychlého zakončení„, mě (a nejen mě) trochu zaskočilo.
Znamenalo to totiž jediné: hráč nemůže reklamovat , že soupeř neusiluje o výhru normálními prostředky a soupeře lze shodit na čas i v „betonově“ remízových pozicích (např. K+V – K+V).

Nevím, kolik lidí shodilo svého soupeře na čas, ale v přestávkách mezi jednotlivými koly jsem několik takových případů zaznamenal.
Mě osobně se to dotklo jen jednou a to nikoli proto, že bych hrál pomalu  :usmev: .
V posledním kole jsem nabídl remízu svému soupeři, když jsem měl na hodinách minutu a osmnáct sekund oproti jeho deseti sekundám.

Pozice na diagramu níže (možná byla nějaká figurka trochu jinde, ale materiál „sedí“), v níž je na tahu bílý, je za bílého prohraná (ovšem ne úplně jednoduše), ale za deset vteřin to nedokáže vyhrát asi ani Carlsen (pokud si bílý nenaleze do matu nebo neodevzdá věž)  :usmev: .

 

 

Prostě bez přídavku to není ono.
Mimochodem, tímhle gestem jsem se připravil o 500 Kč, což byla cena za šesté místo, na němž bych se v případě výhry umístil.  To nepíši proto, že bych chtěl ukázat, jaký jsem „dobrák“, ale musím si „pobrečet“, protože až po turnaji u piva mi došlo, co jsem vlastně udělal: 500 Kč = cca 13 piv  :smich: .

V devítikolovém turnaji nasbírali tři hráči 7.5 bodů.
Nejlepší vedlejší hodnocení měl FM Martin Fargač, druhá byla WGM Olga Sikorová a třetí FM Kacper Tomaszewski.

V turnaji jsem se za šachovnicí nepotkal s žádným starším hráčem  :usmev: , mému „nejstaršímu“ soupeři bylo (nebo bude) dvacet pět let (Tomaszewski, ročník 1997) a na hře mladých spupeřů mě překvapily dvě věci: strategická a taktická stránka hry mladých hráčů.

Mladí hráči, s nimiž jsem se utkával, jsou celkem viditelně „odkojeni“ počítačovým šachem. Nedělali hrubé chyby a stavěli zdravé pozice.
Celkem snadno mě strategicky přehrávali, což však při volbě mých zahájení není žádné velké překvapení. Ale viděl jsem i jiné jejich partie a po strategické stránce jsou na dost vysoké úrovni.

Když už je řeč o volbě zahájení, jeden z mladých soupeřů mi umožnil zahrát si po delší době Halloween gambit a i když jsem nehrál nejpřesněji (aspoň mě nikdo nemůže vinit z podvádění  :smich: ), partie měla rychlý průběh.

 

 

Když se však podívám na taktické vybavení mladých, tak tady je to o něco (o dost?) horší.
Většinu špatných, horších i rovných pozic s mladými do osmnácti let jsem vyhrál díky různým taktickým úderům, což je celkem na pováženou.

Z pěti partií s hráči do 18 let jsem uhrál 4.5 bodu, takže jsem vlastně vítězem této kategorie  :smich: .

 

 

Konečné výsledky na chess-results.

 


 

U nás v Karviné se na šachovém tréninku občas věnujeme i šachu  :usmev: .
Jeden z hráčů (Martin Sobek) nám předložil k řešení jeden zajímavý diagram, s nímž jsme si moc nevěděli rady.

Dokážete najít PRŮKAZNÉ pokračování vedoucí k výhře bílého? Nechte stroje odpočívat a zkuste zapojit hlavu. Údajně se s tímto diagramem zapotili i velmistři  :usmev: .

Bílý na tahu.

 

Řešení přineseme příště  :mrknuti: .

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
jacek

2 rapidy + III Międzynarodowy Memoriał im Alfreda Chrobaka w Raciborzu = 3 rapidy   :usmev: http://www.chessarbiter.com/turnieje/2022/ti_2776/results.html?l=pl&tb=10_
6 místo – GM Velicka 6.5/9
12 místo – FM Pacl Vaclav 6.5 /9 !

Rudolf Kriebel

Zbabělý Zimniok a Hurta. Je mě jasné, že oba raději volili Orlovou, když viděli, kdo na je na turnaje přihlášen. Za to byli oba odměněni hezkým úpisem na elu. Hurta ještě dva takové turnaje a na FIDE se budou zamýšlet nad změnou v počítání ela a už zřejmě nebude jen plusové, ale bude i mínusové elo…..  :mrknuti: . Pak se mě zdá, že v turnaji někteří dosáhli záhadných vynikajících výsledků s ohledem na své elo, z čehož zřejmě pramení trudomyslnost pana Zimnioka. Tady doporučuji obrátit se na specialistu v tomto oboru, nějakého Hanse anebo dědu vševěda Magnuse   :mrknuti: 
 

Tomáš Vavřínek

Dobrý den, do Dolního Benešova bohužel nepřijelo 169 hráčů, jak se uvádí v textu článku, ale jen 115. Pravděpodobně také vzhledem tomu, že turnaj kolidoval se zmíněným novým turnaje Open Orlová. Turnajem, který pořádal předseda MKŠS, tedy toho svazu, který ve stejném termínu v Dolním Benešově pořádal v rámci Memoriálu Karla Osmančíka Krajský přebor MKŠS v rapid šachu…. Podotýkám, že termín MKO byl oznámen MKŠS přihláškou do konkurzu v první polovině dubna 2022.

Tomáš Vavřínek

Dobrý den, proti normální konkurenci já nic nemám, ale když dotyčná osoba si není schopna uvědomit, na které židli právě sedí, tak je to přinejmenším velmi smutné…
 

Rostislav Huňa

Změna je jen jednorázová a týká se pouze 1. října 2022. Dál už můžou rapid a blitz ratingy být klidně menší než o 100 bodů vůči standardu. Problém byl s takovými hráči, jako Praggnanandhaa, který měl 2600 rating v klasice a 1900 v rapid šachu. Tak se rozhodli to jednorázově „vyčistit“ a od nynějška jsou koeficienty rozvoje stejné jako v klasických partiích, tedy noví hráči budou mít třeba koeficient rozvoje 40, zatímco pro hráče 2400+ bude jen 10. Doteď pro všechny hráče byl v rapidu a bleskovém šachu koeficient rozvoje 20 bez výjimky.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x