Našli?

Na konci včerejšího příspěvku byla zveřejněna pozice s výzvou. Dokázali jste (bez computeru) najít průkaznou cestu k výhře bílého???

 

Pokud se vám to nepovedlo, nic strašného se neděje  :usmev: . Věřte, že to nenašli ani mnohem silnější hráči (dokonce ani já ne  :smich: ). V pozici na diagramu je na tahu bílý.

 

 

V pozici má černý nespornou materiální převahu, ale materiál není vše  :usmev: .

Na první pohled je vidět, že černý král na kraji šachovnice nestojí zrovna ideálně, snadno se může ocitnout v matové síti.
Druhým problémem černého je postavení dámy na g-sloupci, který by teoreticky mohl posloužit jako úniková cesta černého krále z matu. S dámou na g-sloupci to dost dobře nejde.
Třetí věc, které si každý trochu zkušenější šachista jistě všimne, je převaha pěšců bílého na dámském křídle a především blízkost k poli proměny.

Při podrobnějším zkoumání zjistíte, že černá dáma sice nestojí dobře, ale přece jen je to velmi aktivní figura a bílý král je jako „nahý v trní“. Dáma jej může šachovat a bílý přitom ještě musí dávat pozor na to, aby si nenechal vyšachovat některou z věží (nebo i pěšce).

Zajímavé je, jak pozici „vidí“ šachový motor Stockfish 15.
Po jeho spuštění a chvilce počítání (cca 1-2 minuty) tvrdí, že jediným tahem, po kterém má bílý převahu cca +13.5 (hodnoty za desetinnou čárkou v průběhu propočtu kolísají) je šach věží 1.Vf4.

Po dalších minutě Stockfish „tvrdí“, že ostatní tahy (mám před sebou 15 variant) vedou k přibližně rovné hře, kromě jednoho jediného, který se v propočtu objevil až před maličkou chvilkou.

K tahu 1.Vf4+ řeknu asi tolik, že to byl první tah, který mě na onom tréninku napadl  :usmev: . Jenže pak už se černým (rozuměj mým spoluhráčům) stále dařilo „házet mi klacky pod nohy“ a nebyl jsem schopen přesvědčivě (a často ani nepřesvědčivě  :smich: ) dokázat, že 1.Vf4+ vyhrává.

Zkoušel jsem i logický plán dostat krále na g-sloupec po nějakém šachu věží na h2, ale ani to nevedlo ke kýženému výsledku, protože černý si vždy našel cestu k otravnému šachování bílého krále. Nevylučuji, že i tam to „někde“ možná bílý může vyhrát, ale není to nic přesvědčivého.

 

 

Řešení je přitom celkem jednoduché, efektní a z lidského hlediska i velmi efektivní  :usmev: .

1.Vee5!! a je konec.

Černá dáma je chycena a jeden z bílých pěšců se promění v dámu.

 

 

Řekněte sami, není tah 1.Vee5 mnohem průkaznější než 1.Vf4+?  :usmev: .

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
11 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

u toho shorta vidím asi něco blbě, mat jen 14.tahem, ale asi jsem něco popletl…

Remcik z Banika

Hodil jsem to do sčota a fakt computer píše mat 25 tahem. Tady. 13. tah černého jste viděli jen jako Ke7 a neviděli jste Kg7.
 

Remcik z Banika

Malá technická poznámka: Když dám upravit příspěvek, tak už se mi nezobrazují smajlíky (emotikóny nebo jak se tomu odborně říká)   :usmev:  takže už tam žádné nemohu vložit. Je chyba u mě nebo v mém prohlížeči, či to fakt nejde?
 

Jan Jílek

To nevím, otestuji  :usmev: Nevím, proč se smajlící po kliknutí neobjeví, ale měli by  :mrknuti:

chess

podvod, ten pik na g7 tam není, ach jo, trapas

MaSo

Pridam jeste jeden diagram, ktery nedavno na svem twitteru zverejnil GM Short.


Bily na tahu mati 25. tahem. Uloha by se mela resit jen v hlave, bez tahani figurek. Neni to az tak tezke, jak se na prvni pohled zda. 🙂
 

11
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x