Mač 1942 Hlinkovci – Ustašovci

V časopise Nová mládež z roku 1942 byl obsáhlý článek o zápase chorvatské Ustašovské mládeže proti šachistům Hlinkovy mládeže (napodobeniny německých Hitlerjugend). Hlídku Šachový kútik vedl známý slovenský šachista a publicista Karol Dubecký (známá je třeba jeho teoretická kniha Teória šachového otvorenja, Bratislava 1944).


Za druhé světové války se mladí zájemci sdružovali v různých hnutích. Na Slovensku to byla Hlinkova garda. Byla to polovojenská organizace Hlinkovy slovenské ľudové strany zformovaná a zlegalizovaná v roce 1938. V roce 1945 zanikla. Obdobou bylo v Chorvatsku fašistické hnutí Ustašovská mládež. Působila zejména v meziválečném období a v období druhé světové války.

Tato dvě hnutí zorganizovala v roce 1942 přátelský šachový zápas v Trenčianských Teplicích. Byla to odveta za dřívější zápas v Záhřebu. Podrobnosti o něm přinášejí dva novinové výstřižky (na stránce úplně dole). Ze jmen účastníků zápasu jsou v databázích známá zejména z první šachovnice, a pak na 3. šachovnici Šefc, někdejší budoucí mistr naší republiky z roku 1955.

Hukel – Timet [B74]
Trenčianské Teplice, 1942

Partie ke stažení.

Časopis Nová mládež číslo 2 z října 1942

Loading

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kalendovský

Nevím, zda na to slovenští šachisté rádi vzpomínají… Za připomenutí stojí, že v Trenčianských Teplicích se v témže roce 1942 konal oficiální zápas Slovensko-Chorvatsko a z něho se, pokud vím, zachovaly dvě kompletní partie.

Jan Jílek

Pane Kalendovský, ten obrázek se mi nepodařilo dekódovat, pošlete mi jej, prosím, na mail. Díky.

Jan Jílek

Přikládám odkaz na obrázek od pana Kalendovského. Díky  :usmev:
 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x