Jde to i bez manuálu!

Stručný přehled úterních událostí. Pokračuje Meltwater Champions Chess Tour, hraje se Brno Open. Italské Assisi proslavil svatý František a jeho žebravý řád. Právě do tohoto města se sjeli senioři z celého světa na své mistrovství. Českou republiku reprezentuje Vlastimil Jansa a několik dalších hráčů.
Na závěr řešení včerejšího diagramu a odkaz na stránku, kde zjistíte, jaký rating máte podle své výkonnosti 🙂 .



 

Meltwater

V online turnaji Meltwater Champions Chess Tour se pokračovalo druhým kolem.

Quang Liem Le si bez problémů poradil s Wesleyem So. V první partii pohodová remíza a pak už dominoval Le. So nehrál tak špatně, k zemi jej srazily hrubé chyby.
Le – So 2.5-0.5.

Věčný „remízovač“ Anish Giri překvapil. V jeho duelu s Praggnanandhou skončila remízou jen jedna jediná partie! Giri prohrával už 0-2, ale pak neskutečně zabojoval a dokázal srovnat na 2-2. Rozhodoval tiebreak.
Giri zvítězil hned v první divoké blicce, druhá pak skončila remízou.
Anish v první tiebreakové partii zvítězil prudkým útokem, za který by se nemuseli stydět ani staří mistři šachového romantismu  :usmev: .
Giri-Praggnanandhaa 2-2, tiebreak 1.5-0.5.

 

 

Duda si bez větších problémů poradil s Mameďarovem. Po remíze v první partii přehrál Janek svého soupeře ve druhé partii bílými figurami a pak už jej k ničemu nepustil.
Duda-Mameďarov 2.5-1.5.

Arjun Erigaisi je bezesporu vynikající hráč a vycházející šachová hvězda, ale když se dívám na jeho partie s Magnusem Carlsenem, nemohu se zbavit dojmu, že trpí „Magnekomplexem“ 🙂 . Erigaisi je proti komukoli schopný hrát skvělé šachy, ale když hraje s Carlsenem, je to, jako kdyby hrál učedník s mistrem.
Carlsen vyhrál v první partii, ve druhé vypustil výhru a výhra ve třetí partii znamenala, že čtvrtá hra už je zbytečná.
Arjun Erigaisi – Magnus Carlsen 0.5-2.5.

 

V čele turnaje jsou po dvou kolech dva favorité. Magnus Carlsen a Jan Krzysztof Duda mají na svém kontě dvě vítězství.
Na opačném konci tabulky jsou bez bodů Arjun Erigaisi a překvapivě i Wesley So.

Odkazy:

Online na chess24.com


 

Brno

V turnaji Brno Open 2022 jsou odehrána čtyři kola.
V open turnaji na sebe už začnou narážet hráči z horní poloviny nasazovací tabulky, v uzavřeném IM turnaji hraje každý s každým, takže podobné „starosti“ odpadají  :usmev: .

Ve čtvrtém kole na sebe narazili dva naši mladí hráči. Jáchym Němec remizoval s Václavem Fiňkem. Jakub Kůsa remizoval černými s Petrem Piskem.
Jen jedna partie čtvrtého kola neskončila remízou, a protože se v ní utkali hráči ze „dna“ tabulky, na vedoucích místech se moc nezměnilo.
Vašek Finěk je se 3.5 body stále na prvním místě tabulky.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

Assisi

Velmistr Vlastimil Jansa není jediným českým účastníkem MS seniorů v italském Assisi, ale je naším největším „želízkem v ohni“.
Hraje se ve dvou skupinách. Jednu skupinu tvoří hráči 50+, ve druhé hrají senioři 65+.
Pozor, ve druhé skupině se hodnotí i  šachisté 75+ a právě v této kategorii hraje Vlastimil Jansa.

V prvním kole si bílými figurami poradil s Peterem Carlstenem ze Švédska, který si na Jansovo 1. e4 „dovolil“ zahrát Philidorovu obranu. Malou výhodu ze zahájení vystupňoval náš velmistr až k logickému vyústění-výhře  :usmev: .
Hezká ukázka, jak hrát toto zahájení za bílé.

 

 

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online partie


 

Diagram

Včera jsem zveřejnil hezkou úlohu, kterou mi telefonicky zadal IM Lukáš Klíma  :smich: .
Správné řešení už se objevilo v komentáři k článku, ale pro jistotu uvedu kompletní řešení, včetně vedlejších variant, které byly v komentářích jen naznačeny.

Jen tak mimochodem podotknu, že najít vyhrávající tah za bílého pro mě nebylo nejtěžší, problém jsem neměl ani s nalezením matového motivu po braní Kxa6, ale velký problém jsem měl s tahem 3.Vb7 po „útěku“ krále přes c6, resp. po tahu Ka4.
Jen kvůli téhle variantě jsem si „musel“ postavit pozici na šachovnici  :usmev: .

 

 

Hezká úloha a hezké řešení, což dokládá i telefonický komentář „zadavatele“ Lukáše Klímy:
„Kdybych tohle hrál černými a soupeř našel 1.Sb8, tak mě asi j*bne.“  :smich:


 

Otestujte se!

Nemáte možnost hrát ratingované partie?
Chcete zjistit na jaký rating hrajete?

Já se otestoval a vyšel mi „rating“ 1920  :smich: .

Důvody mého nižšího ratingu mohou být v podstatě jen tři:

1/ Nepřečetl jsem si návod k testování

2/ Odflákl jsem test

3/ Jsem „salát“

 

Po „hluboké“ analýze mého výsledku jsem dospěl k nejednoznačnému závěru.

1/ Návod jsem si opravdu nepřečetl, protože manuály a návody čte správný český chlap až poté, co vyčerpá všechny možnosti  :usmev: .

 

To však nebyl důvod mého „selhání“ (můj skutečný rating je 2050+), protože jsem ihned pochopil, že nemám hledat žádné vyhrávající kombinace atp., ale nejlepší tahy v pozicích, tedy i v těch „připrohraných“.

2/ Test jsem sice přímo neodflákl, ale na deset diagramů jsem si vyhradil deset minut  :smich: . Pravda, u dvou z nich jsem se „zasekl“ o něco déle a celkem mi to trvalo patnáct minut.

Docela by mě zajímalo, jakého ratingu by dosáhli v daném čase (15 minut) renomovaní hráči, jako třeba Hurta, Navara, Repák. Žilka apod.

Pochlubíte se?  :usmev:
Snad se nedočkám toho, že v komentáři uvidím třeba „Steinová, 2699 :smich: .

3/ Nejpravděpodobnější možnost je, že jsem „salát“  :usmev: .
Ovšem dá se předpokládat, že kdybych tomu věnoval více času, zřejmě bych se pohyboval kolem „svého“ ratingu. Takže se zdá, že ten test opravdu celkem dobře funguje.

Než uvedu odkaz na test, lehce nastíním pro „neanglicky“ mluvící občany a šachisty, jak testovat.

V deseti pozicích najděte nejlepší tah za stranu, která je na tahu (neanglánům stačí vědět, že „black“ je černý a „white“ je bílý  :smich: ). Pak do políček pod diagramem napíšete řešení a to tak, že: do prvního políčka napíšete výchozí pole, do druhého cílové pole tahu.
Tedy např. tah Sc1 na g5 zapíšete jako c1 (první pole) a g5 (druhé pole).
Pod diagramy pak najdete tlačítko „Click here for your rating!“ a máte to  :mrknuti: .

Odkaz na test:

http://www.chessmaniac.com/ELORating/ELO_Chess_Rating.shtml

Doufám, že se za své výsledky nebudete stydět a pochlubíte se  :usmev: .

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
21 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Pozorně jsem si přečetl návod a už mi to tipování šlo. U té pozice se Se3 a Se4 nevím, dal jsem něco random. Test jsem měl hotový asi za 2 minuty. Vyšlo mi 2120, takže jen o 40 míň než Davidovi 😀

Vojta Plát

Asi ty tahy píšu špatně, protože mi vychází elo 1000 🙂 To tak odpovídá 🙂

zakzak

Stockfish získal 2190.

David Navara

Vzpomněl jsem si, jak na střední škole spolužák komentoval testy svého angličtináře:
„Bez chyby to napíše jen on, s jednou chybou bůh, se dvěma rodilý mluvčí. Všichni ostatní aspoň se čtyřmi.“
Citaci si pamatuji jen přibližně. Doufám, že jsem se jejím uvedením nikoho nedotkl, připadá mi vtipná. Naštěstí jsem byl ve druhé polovině třídy, kterou učil někdo jiný.
Řekl bych, že tady by kvíz „perfektně“ vyřešil jen autor. Stockfish by měl jednu chybu, velmistr dvě.

kraken8

Jj pane Zimnioku takhle nějak nám to říkal učitel hutnické chemie na střední škole. Krásnej předmět. No, on se toho držel zuby nehty, propadla u něho spousta žáků, spousta. Já málem taky, ale on umožňoval na konci školního roku něco jako reparát, já se naučil nazpaměť (slovo od slova) ty jeho skripta a tak jsem prošel dál. Tenkrát jsem ho naštval (a taky asi aji trochu potěšil xd), protože on mně pak říkal, že jsem z několika stovek lidí, co ten reparát u něho dělalo, asi čtvrtej, kdo to dokázal. No, nic z toho předmětu si už vlastně stejně nepamatuju, ať žije český školství! Ale on měl tenkrát na starosti v podstatě to, že na té slévárenské průmyslovce slučoval třídy Á a BÉ do jednoho celku, jestli mně rozumíte xd

zakzak

dacani ?

David Navara

Nejsou to náhodou rusky ключи (kljúči)?  :usmev:  To -a by v koncovce myslím bylo ve spojení s číslovkami 2 až 4. Snad si to pamatuji dobře, studiu (šachových) koncovek jsem věnoval hodně času.  :usmev: 

Jan Jílek

Sem si tam za cca 10 minut naklikal 1745, takže to celkem sedí. 1. David, potom Luboš a potom já   :smich: 

zakzak

1710 za 16 minut
A to jsem ještě v jedné pozici zapsal tah za opačnou stranu. ?
Bohužel těch taktických úderů (spíš tahů) tam bylo trochu víc, než jsem očekával a já navrhoval přirozené (špatné) tahy.
 

kraken8

1580 za cca 8 minut ve 3 ráno po práci na komplu. No, i kdybych na to měl čas a nebyl k smrti unavenej (ale zvědavost v tu nekřesťanskou hodinu vyhrála), tak by to asi nebylo o moc lepší.

Ondrej Havelka

připojuju se k „salátům“, hodilo mi to 1910   :smich: 

David Navara

Tak mně v testu vyšlo závratných 2160. Už před vyhodnocením jsem ale nabyl dojmu, že to je ten případ, kdy něco je zadarmo, ale za mnoho to nestojí. Rozdíl mezi nalezením jednoho tahu a pochopením řešení je celkem značný. Já jsem třeba identifikoval partie Fischer – Panno a Johner – Nimcovič (Nimcovičova indická obrana s bílým dvojpěšcem na c-sloupci), ale ve druhém případě je velmistrův tah jen jednou z rozumných možností, byť s geniální myšlenkou.
U diagramu č. 7 (Petrosjanovy varianty královské indické obrany) jsem nabyl dojmu, že si autor jeho zařazením léčí vlastní komplexy. (Černý má v pozici několik rozumných možností a nelze jednoznačně rozhodnout, která je nejlepší.) Výsledek testu mne v tomto názoru utvrdil.
Obecně mám poslední dobou pocit, že proti mně jsou všichni zaujatí.  :usmev:  O prvním místě v Rumunsku nepadlo na dvou největších českých šachových serverech ani slovo a tady zase nebyla ani zmínka o tom, že jsem předevčírem v narozeninové aréně Kačky Němcové v Duck Chess (kachních šachách) získal 4. místo se ziskem 13/13 v turnaji, který vyhrál Eric Rosen (16/16) před Samem Sevianem (14/14). Ta čísla hovoří sama za sebe.  :smich: 

Jan Jílek

Zapomněls na „Aneb“…   :valim-se-smichy: 

Vojta Plát

Davide, pokud si článek s pochvalou nenapíšeš sám, tak se o tvém úspěchu nikdo nedozví. Aspoň tak mi to vždy řekli členové té Komise pro marketing (Kůsová například). Jejich povinností přeci není referovat o úspěších českých šachistů, musíš sám 🙂

21
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x