Zlom

Na Turnaji kandidátek v uzbeckém městě Chiva došlo včera ke zlomu. Zřejmě… protože právě v této chvíli probíhají čtvrté partie zápasů mezi čtyřmi účastnicemi.

 

Obě partie skončily v koncovkách, ale s různými výsledky, a obě koncovky byly zajímavé a náročné.

V partii Tan-Lagno přešla partie do věžové koncovky.
Často se říká, že všechny věžovky jsou remis, ale ne vždy tomu tak bývá.

Černá „dostala“ koncovku s pěšcem navíc, ale její věž stála pod vlastním pěšcem. Už několikrát tady byly podobné koncovky rozebírané a závěr nebyl jednoznačný  :usmev: . Slabší strana má velké šance na remízu, což však neznamená, že to remízová koncovka je.
Navíc je rozdíl, jestli koncovku hraje počítač nebo člověk. V každém případě, v partii Tan-Lagno byla černá zřejmě po 37. Vb8? vyhraná. Bílá tímto tahem zrušila vazbu f-pěšce a k šachování černého krále zezadu nemá dostatek prostoru.
Nevidím, jak se má bílá zachraňovat po 37. … f5, po čemž se projeví nevhodné postavení bílého krále. Pěšec na e4 je svázán a padne. Člověk nemusí být expertem na věžovky, aby viděl, že pak už by dva pěšci navíc zřejmě stačili k výhře černé.

 

 

V partii Kostenjuk-Gorjačkina, která je zachycena na úvodní fotografii z fotogalerie turnaje, se také hrála koncovka, ale věžovka to nebyla.
Na šachovnici byl ještě dostatek materiálu, když černá zahrála 25. … Jh5. Stockfish 15 to sice nehodnotí jako nejlepší tah, ale člověku, tedy mně  :usmev: , se ten tah zdá celkem logický. Černá se „nasáčkovala“ na královské křídlo, má ve své moci f-sloupec a chystá se skočit jezdcem na pole f4, po čemž může zvyšovat svůj tlak proti rošádovému postavení bílé. Oproti tomu má bílá tlak na pc7, převahu v centru a na královském křídle se zatím nemusí obávat nějakých „větších akcí“ .

Partie se po výměnách dostala do koncovky, v níž má bílá střelce proti černému jezdci. Pozice černé je o něco lepší, protože bílý střelec je pasivní a ani král nestojí bůhví jak dobře. Slabý bílý pěšec na b4 musí být kryt střelcem a černý král v centru je velkým trumfem v rukách černé. Jediným problémem černé je, že musí hlídat krytého pěšce na e5 a také případný přechod bílého krále na královské křídlo přes pole h4.
Právě tohoto plánu (přechod krále přes h4) se měla bílá držet.
Retrospektivně není těžké takový plán najít, ale u partie by selhali určitě i lepší hráči než je Alexandra Kostenjuk.
Po tahu 41. … g6 je pozice asi z výše popsaných důvodů vyrovnaná, ale bílá nesmí ztrácet čas. Její tah 42. Se1? ztrátou času je a upřímně, vlastně ani nevím, jaká byla myšlenka tohoto tahu.
Převod střelce přes h4? Ale kam? Nevím, spíše mi to přijde, že bílá si s pozicí nevěděla rady, tak udělala „vyčkávací“ tah.
Černá toho rychle využila. Po 42. … Jc6 už je pozdě na pochod krále do tábora černé přes g3 a h4. Stejně tak je pozdě na záchranu pěšce b4.

 

 

Gorjačkina se tak ujala vedení 2-1 a v dnešní partii má bílé figury a velké šance na postup.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Fotogalerie na webu pořadatele

 


 

Na turnaji Tata Steel Chess Rapid & Blitz byl včera volný den a dnes začínají bleskové turnaje, ale ve španělském Sant Boi de Llobregat se v turnaji III Elllobregat Open hrálo třetí kolo.

Náš zástupce Pavel Jirásek měl bílé figury s nizozemským GM Niboerem a partie skončila remízou. V dnešní čtvrtém kole dostal za soupeře mladého Angličana FM Shreyase Royala, který nedávno v Německu bojoval v silném openu o přední příčky. Ke všemu bude mít Pavel Jirásek černé figury.
Těžký soupeř, ale snad to náš hráč zvládne.

Asi největší slabinou velmi silného turnaje je online přenos. Mělo být přenášeno 20 šachovnic, ale já vidím přenos jen deseti. Je však možné, že dalších deset se „někde“ přenáší z „B“ turnaje.
Problém je ale hlavně v tom, že kromě serveru lichess.org je turnaj těžko někde k dohledání. Je ale možné, že se mýlím, nijak intenzivně jsem jej nehledal.
Přenos běží i na webu pořadatelů, ale doslova z něj bolí oči. Nevím, možná se někomu obdélníková šachovnice líbí, ale já jsem zvyklý na čtverečky  :smich: .
Přičtěte k tomu dost spornou podmínku:

Práva na přenos a autorská práva na mediální obsah z turnaje vlastní výhradně společnost COMUNICACIÓN METRO BCN SL, která je jako jediná oprávněna tato práva vydat nebo postoupit třetím stranám.

Chápu ochranu autorských práv u fotografií nebo videí, ale nemyslím, že si nekvalitní přenos zaslouží až takovou ochranu, tím si pořadatelé spíše škodí.
Nebo se domníváte, že mám jen divný vkus?
Možná se někomu netradiční tvar šachovnice bude líbit  :usmev: , ale mně ne.

 

Screenshot z webu https://www.elllobregatopenchess.com

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Luboši, náhodou u toho turnaje III Elllobregat Open, to je první web, kde je responzivní i šachovnice  :smich:
U mě se to zobrazuje OK, asi máš rozlišení monitoru, kde to prostě „nesedí“.
Navíc mi to připomnělo tyto nástěnné šachy  :mrknuti:

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x