Uniklé kolo

Na Tata Steel Chess Rapid & Blitz skončily rapid turnaje. Finále online turnaje MrDodgy Invitational 3.0 2022 bylo jednoznačnou záležitostí.
Velmistrovský turnaj pro Jiráska?



 

V Turnaji kandidátek byl včera volný den, ale jiné turnaje pokračovaly vesele dál  :usmev: .

V Kalkatě skončila rapidová část turnajů Tata Steel Chess Rapid & Blitz.
Muži včera odehráli poslední tři kola a Nihal Sarin, který byl po šesti kolech v čele tabulky, udržel své vedení až do samotného konce. Ba co víc, stal se vítězem už v předposledním kole, protože jeho pronásledovatel Arjun Erigaisi ztrácel na první místo jeden bod a remízou s Maghsoodloem v sedmém kole se jeho ztráta ještě více prohloubila.
Druhým konkurentem Nihala Sarina byl Mameďarov, ale ten v přímém souboji s Nihalem v sedmém kole prohrál.

V posledním kole si tak mohl Nihal Sarin dovolit i prohrát s Erigaisim. Stalo se, ale na konečném pořadí se moc nezměnilo.
Na třetím místě skončil Vidit, který hrál zajímavý turnaj. Na to, že se hrálo v rapid tempu, je jeho výsledek dost zvláštní  :usmev: . Z devíti partií jen jednou prohrál a jednou vyhrál, sedm partií skončilo remízou.

Za zmínku stojí i výsledek Wesleyho Soa. Skončil na předposledním místě, to se může stát, ale při pohledu na tabulku zjistíte, že neprohrál s nikým z první pětky, zato hráči dolní části tabulky jej většinou „mydlili“  :usmev: .

 

 

V ženském rapid turnaji se rozhodovalo o vítězce až v tiebreaku. Dvě hráčky, Nana Dzagnidze a Anna Ušenina, měly po posledním kole 6.5 bodu.
O vítězce rozhodovaly bleskové partie, v nichž měla rychlejší ruku Ušenina (2-0).

V turnaji žen pro mě bylo největším „překvapením“ „ulítlé“ kolo  :smich: .
Nevím, možná nějaký pozorný čtenář včera zaregistroval  to, co mi včera uniklo. Ženy měly mít podle oficiálního harmonogramu, stejně jako muži, po dvou dnech odehráno šest kol, ale ve skutečnosti měly z mně neznámého důvodu odehráno sedm kol.
Četli-li jste včerejší příspěvek, pak jsem v ženském turnaji psal vlastně o pátém až sedmém kole. Kolo čtvrté mi „uteklo“  :usmev: .

 

 

Jako naschvál se ve čtvrtém kole hrála důležitá partie mezi Nanou Dzagnidze a Annou Ušeninou. Partie skončila remízou.

Na třetím místě mezi ženami skončila Harika Dronavali. Své fanoušky jistě potěšila Oliwia Kiolbasa, která po špatném začátku nakonec uhrála padesát procent bodů a skončila na sedmém místě.

 

 

A jaké ceny si odnesli vítězové?
Zajímavé je, že v mužském i ženském turnaji byly ceny stejné, což se vidí málokdy.

Prize Money Rapid (Both Women and Open)`
1st        $ 10.000
2nd       $   5.000
3rd        $   4.000
4th        $   3.000
5th        $   2.000

 

Odkazy:

Web turnaje
Online (muži) na chess24.com
Online (ženy) na chess24.com
Online (muži) na lichess.org
Online (ženy) na lichess.org
Fotogalerie


 

Finále online turnaje MrDodgy Invitational 3.0 2022 mezi „náhradníkem“ Magnusem Carlsenem a Daniilem Dubovem bylo krátké.

Carlsenovi stačilo na vítězství v celém turnaji sehrát osm partií, v nichž ani jednou neprohrál.
První dvě partie vyhrál, následovaly dvě remízy, pak „velká rošáda“ pro Dubova, tedy další tři výhry Carlsena, a osmá partie skončila remízou.
Za stavu 6.5-1.5 už byl vítěz jasný a zápas byl ukončen.

Zajímavé je, že z osmi partií mezi Carlsenem a Dubovem se v šesti z nich objevila na šachovnici materiální nerovnováha. Z toho v pěti partiích jeden z hráčů obětoval kvalitu  :usmev: . Že by šlo o nový trend? Kvalitní hráči hrají bez kvality?

„Náhradník“ Magnus Carlsen se stal vítězem třetího ročníku turnaje MrDodgy Invitational 3.0 2022 .

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com


 

Ve španělském, dobře, tak katalánském  :usmev: , městě Sant Boi de Llobregat jsou ve velmi silném openu III Elllobregat Open odehrána teprve dvě kola. Na začátku turnaje je zbytečné spekulovat, jak to dopadne.

Nás by mohlo, či mělo, zajímat, jak si vede jediný český zástupce v turnaji, FM Pavel Jirásek.

Po prohře v prvním kole „vyfasoval“ slabšího soupeře. Ve druhém kole si poradil černými s Franciscem Javierem Iglesiasem Leonem a je na padesáti procentech. Nic překvapivého, zajímavější je fakt, že ve třetím kole mu los přisoudil dalšího velmistra, kterým bude Nizozemec Friso Nijboer.

Z mého úhlu pohledu a z mé praxe se zdá, že Pavel má dobrý los  :smich: . „Saláty“ dostává černými, proti silným hráčům má bílé figury. Teoreticky může sehrát kvalitní turnaj a k tomu dosáhnout i dobrého výsledku.

Samozřejmě…teoreticky  :usmev: , ale umím si představit, že když bude mít los „GM-bílé figury“, „salát-černé figury“ a v předposledním kole se mu podaří nějakého GM porazit, mohl by uhrát i nějakou normu.
Jistě, žertuji, ale možné to je.

V každém případě držíme palce!

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x