Kolize

Semifinále Turnaje kandidátek probíhá „podle plánu“, ve Španělsku pokračuje silný open turnaj III Elllobregat Open a příští týden nás nemine kolize.



 

V uzbecké Chivě pokračuje ve skupině „B“ („ruské“) Turnaj kandidátek. Do semifinále se probojovaly Aleksandra Gorjačkina a Zhongyi Tan.

První partie semifinálového zápasu byla hodně bojovná, ale nakonec skončila spravedlivou dělbou bodů.

V zahájení sice získala malou výhodu bílá (Gorjačkina), ale černá (Tan) hrála velmi dobře a partie přešla do zajímavé „dámsko-lehké“ koncovky  :usmev: . Bílá měla dámu a jezdce, černá dámu a střelce, ale černý volný pěšec byl hodně nebezpečný a ani bílý král se nemohl cítit moc jistě.
Netroufám si tuhle koncovku hodnotit, ale Stockfish 15 se „domnívá“, že v jednom okamžiku byla pozice černé lepší. Mně osobně však není zcela jasné, jak by černá mohla takové „výhody“ v praxi využít.

 

 

A. Gorjačkina se ani po několika letech nijak extra nezměnila 🙂

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Fotogalerie na webu pořadatele


 

Ve Španělsku pokračoval turnaj III Elllobregat Open sedmým kolem.

Doposud vedoucí hráč Hans Moke Niemann utrpěl první porážku. Jeho přemožitelem se stal singapurský velmistr Jingyao Tin.
Niemann udělal hrubou chybu ve věžovce tah před časovou kontrolou, ale rozhodně to nebylo kvůli nedostatku času. Na hodinách měl v té době ještě přes osm minut.
Těžko říct, co bílý přehlédl po tahu 39. Va5??.
„Uchrtil“ se na pěšce? Neviděl proniknutí černého krále do tábora bílého? Nebo šlo jen o zbrklé rozhodnutí?
Nevím, ale po 39. Va5 už bych to za černého uměl vyhrát i já  :usmev: .

 

 

Jediný český zástupce v turnaji, Pavel Jirásek, v sedmém kole podle očekávání (mého  :smich: ) zvítězil s indickým hráčem Atulem Dahalem a „vyškrábal“ se na tři body.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Pamatuji se celkem dobře, jak jsem byl před několika lety „vytočený“ kvůli termínům soutěží družstev. Náš klub hrál tehdy 1. ligu  a jedno z prosincových kol termínově kolidovalo s Mistrovstvím Evropy v rapidu a bleskovém šachu v nedalekých polských Katovicích.

Nechápal jsem, proč se konají soutěže družstev ve stejném termínu jako ME, které je otevřené, snadno dostupné i pro řadové hráče a koná se za našimi humny.
Bylo mi vysvětleno, že se vše odvíjí od termínů německé ligy a soutěží mládeže.

Chápal jsem sice, že německá liga je jedna z nejlepších týmových soutěží a je zřejmě velmi dobře placená, ale přece jen v ní v té době hrálo jen několik českých hráčů.
Tehdy jsem pochopil, že náš „družstevní“ (a nejen „družstevní“) termínový kalendář se řídí podle německé ligy, pak podle soutěží mládeže a až pak podle ostatních, zřejmě „méně významných“ akcí (např. ME, MS apod.).

Tehdejší prosincové kolo bylo „zábavné“. V několika týmech chyběli tři a více hráči, protože mnozí „průměrní“ hráči dali přednost Mistrovství Evropy, které se konalo kousek od našich hranic, před soutěžemi družstev.

Letošní rok mi přijde ještě bizarnější.
ME v rapidu a bleskovém šachu se koná ve dnech 16. – 18. 12. 2022 opět v Katovicích a u nás se 17. 12. 2022 koná MČR v bleskovém šachu  :smich: .

Měníme termíny, nebo přerušujeme soutěže, kvůli německé Bundeslize i kvůli mládežnickým přeborům a ligám, ale kvůli ME kousek od našich hranic nemá cenu nic měnit?  :usmev:
Pokud se pletu a termíny se vypisují podle jiných kritérií, klidně mě opravte.

Pravda, letos bude na ME hrát jen 12 českých hráčů (hráček), takže se to moc neprojeví ani ve druhých ligách, které se hrají 18. 12., ale na MČR v bleskovém šachu tak bude třeba chybět jeden z favoritů, David Navara, který dal přednost ME.

Vím, že je těžké vyhovět všem, vím, že volných termínů moc není, ale nezdá se mi být logické, že kvůli zhruba desítce (?) českých hráčů v Bundeslize nebo kvůli dorosteneckým soutěžím se termíny pro stovky hráčů v soutěžích družstev měnit dají, ale kvůli Mistrovství Evropy ne.

Vždycky bude něco s něčím kolidovat, ale kolizi tak významných akcí opravdu nechápu.


 

3.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
17 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

No, asi by to místo kolize chtělo víc koheze  :usmev:

alanhelis

…..ten kreslenej obrázek je dobrej 🙂 ….. NEJSEM ROBOT …..

David Navara

A pokud jde o nejbizarnější kolizi, mám pocit, že někdy jedna národní liga kolidovala s Evropským klubovým pohárem, kam většinou z lig postupují vítězové.

David Navara

Ten vtip je povedený! Jinak dostatečná účast na pohřbu by se dala zajistit i uspořádaním ligového zápasu v krematoriu. (Nejednalo se o narážku na náš klub, Don Giovanni je pěkný hotel.)

David Navara

Pokud vím, do roku 2013 včetně kolidovalo MČR v bleskovém šachu s varšavským ME v rapidu a bleskovkách ve většině případů, možná téměř pokaždé. Mne zase trochu irituje to pravidelné umístění MS v rapidu a v bleskovkách do termínu 26. 12. až 31. 12., při obtížnější dopravě by letos bylo nutné připočítat ještě dva dny na dopravu tam a jeden na návrat. Chápu, že někdy k podobné kolizi dojde, ale nemuselo by to být prakticky pokaždé. Ale pochybuji, že by pomohlo napsat na FIDE, na to je to moc prestižní akce.

Vojta Plát

A Losinský kapr se opět kryje s rapid turnajem, který pořádá předseda MSŠS. Není to poprvé, kdy Jiří Novák dělá turnaj, co se kryje s jiným turnajem počítaným do GP. Je tohle normální? Nebo to dělají v Orlové schválně?
 

Vojta Plát

To je tím, že jsi neschopný a neumíte si ani udělat kalendář. Tak příště více studovat i jinde a až poté být rádoby chytrý 🙂

Jan Jílek

Jaký „ty trubko“? Koukej se chovat k návštěvníkům slušně nebo dostaneš ban!   :smich: 

Vojta Plát

dobry kalendar je na sachovespravy.eu, aspon co se tyce rapidu v CR a SVK.

Martin Petr

Ahoj, na vysvětlenou k MČR/ME. Náš kalendář, včetně MČR, schvalujeme v dubnu – květnu. V tu dobu ještě termín letošního ME nebyl znám. Ve chvíli, kdy ho evropská federace vyhlásila, jsme už měli na 17. 12. přidělený grant Prahy na MČR a měli jsme podepsanou smlouvu s Kongresovým centrem na tento termín, navíc už měli na jiné víkendy plno. Přesunutí by tak bylo spojené se značnými problémy, plus by došlo zase k kolizi s našimi vlastními soutěžemi, protože kalendář na sebe navazuje. Jediné řešení, které mě k tomu napadá, a příští rok ho vyzkoušíme, je proaktivně se v květnu zeptat přímo Lukasze Turleje, jestli a na kdy ME plánují. To nemusí nutně vést k cíli, ale mohlo by.
 
Dovolím si obecnou poznámku – bylo by, prosím, možné, aby se na vysvětlení někdo zeptal na svazu předtím, než článek vyjde? Jeden web, který se neptá, už tu máme 🙂
 
Ještě k té Bundeslize a mládežnickým ligám. Bundesligu zohledňujeme jen tak, aby nekolidovala s extraligou (a ne vždy se to daří), mládežnické ligy skládáme s dospělými mimokolizně právě při schvalování kalendáře. Na to, že bychom změnili termíny, si vůbec nepamatuju, kdy to bylo? Podle mě jsme naopak dost rigidní, tj. co v květnu schválíme, to už neměníme, i kdyby trakaře padaly. Takový postoj má své výhody i nevýhody, to by bylo na delší debatu, ale rozhodně současný stav nebrání si dotčeným družstvům přeložit vlastní zápasy. Pokud jde o něco lokálního, například akci blízko Slezska, je šance, že bude souhlasit i soupeř. Pokud ne, tak to pak řeší STK, ale s tím, že obecně dává přednost původně vyhlášeným termínům.
 
Mějte se fajn!
 

kraken8

Pane Petře, jaký je rozdíl mezi zeptat se a proaktivně se zeptat?

17
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x