První prosincový víkend

V prvním prosincovém víkendu proběhla dvě kola Extraligy družstev, vyřešila se druhá postupující v „B“ skupině Turnaje kandidátek, skončil Tata Steel Chess Rapid & Blitz v Indii a Hans Niemann našel ve Španělsku po nepříliš vydařeném MS družstev v rapid šachu opět svou formu.



 

O třetím kole Extraligy družstev jsme informovali v neděli. Právě v neděli 4. 12. se hrálo další extraligové kolo.
Tentokrát se omezím jen na suché konstatování výsledků s poznámkou, že Nový Bor jede a už se i rýsují potenciální kandidáti na sestup. Do konce soutěže však chybí ještě hodně kol a z vlastní zkušenosti vím, že zachránit se dá i v posledním trojkole  :usmev: , takže nepředbíhejme.

GASCO Pardubice byly domácím týmem s Hošťálkovou, která podle nedělní sestavy vypadá na to, že už hodila flintu do žita (nebo šetří síly na důležité zápasy). Výsledek? 6.5 – 1.5.

Šachový klub Moravská Slavia Brno si poradil s INGEM – ŠK Líně. V zápase došlo i na souboj generací, když se na sedmé desce utkali Jáchym Němec (r.2008) a Vlastimil Hort (r.1944). Morenda zvítězila 5 – 3.

Družstvo Siesta Labs Unichess udělalo první změnu v sestavě. „Vypustili“ Mariána Jurčíka a nastoupil Martin Horák. Proti Novému Boru však asi bylo celkem jedno, kdo nastoupí. Domácí „urvali“ čtyři remízy, ale to bylo asi tak vše. Výsledek 2-6 mluví za vše.

ŠK DP Praha se propadá tabulkou ke dnu. V sobotu je „vyklepnul“ 1. Novoborský ŠK a v neděli prohrál DP s ZIKUDOU Turnov 2.5-5.5. Na osmé desce zvítězil Vašek Finěk  :usmev: .

Souboj ohrožených, to byl zápas mezi Slavií Kroměříž a „ložnicemi“ z pražské OÁZY. Kroměříž si vítězstvím 5 – 3 dost pomohla, ale vyhráno nemá.

Výstaviště Lysá nad Labem – BŠŠ Frýdek-Místek, to byl asi šlágr kola. Lysá vyhrála 5-3 a zaslouženě, ale FM nezklamal. Frýdek-Místek prohrál na prvních třech deskách, ale vzadu byl plusový.

Podrobnější zpravodajství s Extraligy naleznete na webu ŠSČR.

 

 


 

V uzbecké Chivě se dohrává druhá skupina Turnaje kandidátek. Aleksandra Gorjačkina čekala na svou semifinálovou soupeřku.
Dočkala se. V tiebreakovém zápase vyhrála Číňanka Zhongyi Tan první partii ve zrychleném tempu a další tři partie skončily remízami.
To znamená, že Kateryna Lagno je vyřazena a postupuje Číňanka.
V semifinále se utká s Aleksandrou Gorjačkinou. Vítězka pak postoupí do jarního finálového duelu s Tingjie Lei. Z tohoto finálového duelu se pak „vykrystalizuje“ vyzývatelka mistryně světa Wenjun Ju (Wen-ťün Ťü).

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Fotogalerie na webu pořadatele


 

V indické Kalkatě skončil turnaj Tata Steel Chess Rapid & Blitz. O výsledcích rapidu jsme zde již informovali a informovali jsme také o prvním kole blicáku.

Druhý den bleskového turnaje moc změn v pořadí nepřinesl. V mužích si udržel první místo Arjun Erigaisi, v ženách závěrečný sprint vyzněl lépe pro Vaishali  Rameshbabu.
Mimochodem, David Navara měl pravdu  :usmev: . Nějak mi po celý turnaj nedocházelo, že ženy začínají hrát na naše poměry brzy ráno, takže se nekonaly žádné přesuny kol ani v rapid turnaji, ani v blicáku.
Snad jsem tím nikoho neuvedl v omyl  :usmev:   a pokud ano, tak se omlouvám.

 

Výsledky bleskového turnaje-muži:

 

 

Výsledky bleskového turnaje-ženy:

 

 

 

Doplním, že v bleskovém turnaji byly ceny o něco nižší než v rapidu:

 

Prize Money Blitz (Both Women and Open)`
1st        $ 7.500
2nd       $ 4.000
3rd        $ 3.000
4th        $ 2.000
5th        $ 1.000

 

Odkazy:

Web turnaje
Online (muži) na chess24.com
Online (ženy) na chess24.com
Online (muži) na lichess.org
Online (ženy) na lichess.org
Fotogalerie


 

Turnaj III Elllobregat Open ve španělském Sant Boi de Llobregat jsme „opustili“ po třetím kole.
V té době měl jediný český zástupce na turnaji, FM Pavel Jirásek, na svém kontě 1.5 bodu a čekal jej mladý nadějný FM Shreyas Royal.
Pavel s tímto hráčem dokázal černými figurami remizovat a „vyfasoval“ indického IM Jaykumar Shete Sammeda, se kterým svou partii prohrál.
Bohužel, další prohra přišla i v šestém kole  :smutek: . Polská hráčka ruského původu Aleksandra Malcevskaja Pavla také porazila.
V sedmém kole čeká Pavla Jiráska indický hráč Atul Dahal, který by měl být „hratelný“.

V turnaji vede po sedmi kolech Hans Moke Niemann, který byl do čtvrtého kola stoprocentní. V pátém však jen remizoval s Aleksejenkem a v šestém Hans ztratil další půlbod za remízu s Matthiasem Bluebaumem.

Hansovi se nedávno vůbec nedařilo na MS družstev v rapidu, které proběhlo v Izraeli. Niemann tam nevyhrál ani jednu partii a z pěti her jen třikrát remizoval.
Ve Španělsku však v „klasickém“ formátu opět chytil formu a zatím má dobře „našlápnuto“ k překonání hranice ratingu 2700.
Vypadá to, že zrychlené tempo mu moc nesvědčí, ale v klasice je schopen porazit kohokoli a jakýmikoliv barvami  :usmev: .

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

 

 

3.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x