Nerozhodnuto a ukončeno

Na Turnaji kandidátek v uzbecké Chivě bojují Aleksandra Gorjačkina a Zhongyi Tan o to, kdo usedne na jaře 2023 k šachovnici proti Tingjie Lei ve finále turnaje, z něhož vyjde vyzývatelka mistryně světa.
Ve španělském městě Sant Boi de Llobregat skončil silně obsazený open turnaj, jehož se zúčastnila řada silných velmistrů.

 

Ani třetí partie zápasu mezi Gojačkinou a Tan nepřinesla rozhodnutí. Více spokojená může být Tan, protože v poslední, čtvrté partii bude mít bílé figury a o něco vyšší šanci na úspěch.

Hodně bude záležet nejen na momentální formě hráček, ale i na volbě zahájení.
Ve třetí partii zřejmě překvapila Tan Gorjačkinu volbou Bogoljubovy indické, protože Gorjačkina nevolila principiální varianty, ale nechala soupeřku už velmi brzy vyrovnat hru.

 

 

Poslední partie (nemluvíme o tiebreaku  :usmev: ) se hraje dnes od 11:00. Případný tiebreak by se hrál zítra.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Fotogalerie na webu pořadatele


 

Turnaj III Elllobregat Open ve španělském Sant Boi de Llobregat má překvapivé vítěze.

První místo Tabatabaeie až takovým překvapením není. Amin Tabatabaei byl nasazen v turnaji jako číslo devět a dalo se čekat, že bude bojovat o ceny. Nakonec jej sedm bodů poslalo se dvěma dalšími sedmibodovými hráči do tiebreakového finále.
Sedm bodů uhráli i u nás skoro neznámý GM Jingyao Tin ze Singapuru a mladý IM Aditya Mittal z Indie.
Jméno posledně jmenovaného není v šachovém světě neznámé, ale je známé i ve světě nešachovém, protože rodina Mittalů vlastní hutě po celém světě, mimo jiné i v České republice.
Tiebreaky se hrály formou zápasů na dvě bleskové partie mezi všemi třemi účastníky. Amin Tabatabaei porazil Mitalla i Tina a stal se tak vítězem celého turnaje. Jak dopadl zápas mezi Mittalem a Tinem se mi na webu pořadatele nepodařilo dohledat, ale pravda je, že jsem se ani moc nesnažil  :usmev: . Tin zřejmě porazil Mittala, protože skončil na druhém místě.

Nejvýše nasazený Francisco Vallejo Pons uhrál šest bodů a skončil na patnáctém místě. Zajímavý je způsob, jakým toho dosáhl. První tři partie vyhrál a zbytek remizoval.
Druhý hráč z „klubu 2700+“ Yangyi Yu měl o půl bodů více a skončil pátý.

Hodně lidí bylo zvědavo, jak si povede Hans Moke Niemann. Po prvních čtyřech kolech to vypadalo, že skončí hodně vysoko a konečně překoná bájnou hranici 2700, ale pak přišly dvě remízy s Aleksejenkem a Bluebaumem. Na kolena jej však srazila až teprve porážka se singapurským GM Tinem. V posledních dvou kolech remizoval s Dvirnyym a Svanem, přičemž měl zřejmě štěstí, že narazil na smírně naladěné soupeře. Například Dvirnyy svou partii s Niemannem dal za remízu už ve 25. tahu v pozici, kde stál podstatně lépe.

 

 

Niemann nakonec uhrál šest bodů, což v takové konkurenci určitě není špatný výsledek, ale na ratingu odepsal dva body a opět se mu nepodařilo překonat hranici 2700.

Jediný český zástupce v turnaji FM Pavel Jirásek sice uhrál „jen“ čtyři body, ale připsal tři body do ratingu a určitě si kvalitně zahrál.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x