Konec první části

V kazašském městě Almaty skončilo mistrovství světa v rapid šachu, čeká nás druhé dějství-mistrovství světa v bleskovém šachu.

 

Třetí den mistrovství měli muži v open sekci na pořadu dne poslední čtyři kola ze třinácti, ženy čekala jen tři kola z jedenácti.

Po devátém kole, tedy po druhém dnu mistrovství, byl v čele open turnaje Magnus Carlsen s náskokem půl bodu před trojicí Fedosejev, Abdusattorov a Keymer.

V desátém kole hrálo Carlsenovi vše do karet. On sám měl bílé figury s Keymerem a mohl tak jednoho konkurenta „odrovnat“. Partie byla plně v režii Magnuse a Keymera spolehlivě porazil. Na druhém stole pomohl Carlsenovi Caruana, který porazil Fedosejeva a na třetím Abdusattorov „jen“ remizoval s Yangyiim Yu.

Vypadalo to, že je rozhodnuto, ale do konce ještě pár kol zbývalo  :usmev: .

Vladislav Artěmjev v jedenáctém kole s Carlsenem vystavěl rovnou pozici a zdálo se, že remíza je nevyhnutelná.
Ovšem po Carlsenově „úletu“ 25. … Je4?? se situace na šachovnici radikálně změnila. Carlsen měl před tímto tahem na hodinách necelých dvanáct minut a Artěmjev jen něco málo přes minutu, ale v takové pozici stačí dobrému hráči s taktickým postřehem několik sekund na to, aby si lehce spočítal, že jezdec na e4 je nedostatečně krytý.
Po 26. f4 bylo jasné, že černý přijde o materiál. Magnus sice neodevzdal celou figuru a nakonec byl slabší jen o kvalitu, ale pozice černého byla tak špatná, že ani časová nevýhoda nemohla bílému zabránit v uplatnění své materiální výhody.

 

 

V předposledním, dvanáctém, kole čekal Carlsena nepříjemný soupeř, Fabiano Caruana, který se skoro celý turnaj „potloukal“ někde ve druhé desítce, ale ke konci turnaje „šturmoval“. Partie Caruana – Carlsen  Carlsen – Caruana skončila poměrně rychle remízou a na Carlsena se dotáhli Keymer a Artěmjev. Všichni měli devět bodů.

V posledním kole měl Carlsen bílé figury s Maghsoodlooem a hrála se sicilská. Rošády na opačné strany a na první pohled to vypadalo, že by černý mohl mít nějakou dobrou protihru na dámském křídle. Carlsen však chladnokrevně vše vykryl a ukázal, že je to bílý, kdo útočí.

 

 

Další dva devítibodoví hráči v posledním kole ztratili. Na druhém stole prohrál Artěmjev černými s Caruanou, na třetí desce rovněž černými figurami remizoval Keymer s Vachierem-Lagravem, což určilo konečné pořadí:
1. Carlsen, 10 bodů, 2. Keymer 9.5 bodu a třetí Caruana, 9.5 bodu.

Magnus Carlsen se stal mistrem světa v rapid šachu pro rok 2022.

Vítězství Carlsena není tolik překvapivé, ale výsledek Keymera, který v listopadu oslavil své osmnácté narozeniny a v turnaji byl nasazen až jako číslo 54, je pozoruhodný.

 

Vincent Keymer při turnaji PICF. Autorem skvělého portrétu je Vladimír Jagr.

 

Náš zástupce v open turnaji, Thai Dai Van Nguyen, v desátém kole splnil má očekávání  :usmev: a černými figurami bez problémů remizoval s Matlakovem.

V jedenáctém kole jej čekal silný Jorden Van Foreest, kterému se však v turnaji moc nedařilo. Van sice po dobře sehraném zahájení dovolil černému vyrovnat hru, ale po Van Foreestově hrubce v koncovce stačilo Vanovi i pár sekund na hodinách, aby si postavil druhou dámu a vychytal případné soupeřovy léčky.
Van porazil Vana (Foreesta  :smich: ).

 

 

V předposledním kole prohrál Van s Griščukem. Ze zahájení měl horší pozici, ale nebylo to nic, co by se v rapidu nedalo hrát. Pak však přišla chyba, ztráta materiálu a celé partie.

Poslední kolo se Vanovi moc nevyvedlo. Po hrubce v partii s Vallejo Ponsem přišel o figuru, ale vzhledem ke stavu času na hodinách se pozice ještě dala hrát. Van celkem vtipně „žongloval“ s možností přechodu do koncovky věže proti věži a lehké figuře a nešlo podceňovat ani volné bílé pěšce. Těžkou pozici nakonec Van ubránil a partie skončila remízou.

Konečných sedm bodů z jedenácti není v této konkurenci špatný výsledek. Celkové 71. místo sice nevypadá nijak „extrovně“, ale stačí se podívat, kdo uhrál stejně nebo ještě méně bodů  :usmev: .
Dobrý výkon!

 

V turnaji žen byla závěrečná tři kola hodně napínavá.

Po osmém kole měly tři hráčky 6.5 bodu: Tan, Gorjačkina a Savitha. V devátém kole se situace „mírně“ zkomplikovala, protože Tan s Gorjačkinou ve vzájemné partii remizovaly, Savitha však černými barvami prohrála s Žansajou Abdumalik a k tomu ještě vyhrála černými Dinara Saduakassova, takže před předposledním kolem mělo hned pět hráček sedm bodů.

Desáté kolo vedoucí pětici trochu „roztřídilo“ a do samostatného vedení se s půlbodovým náskokem dostala Saduakassova, ale šanci na vítězství mělo vícero hráček.
O mistryni světa rozhodly až výsledky posledního kola. Saduakassova černými „jen“ remizovala se Savithou, Abdumalik se rozešla smírně s Humpy Koneru. Poslední hráčkou, která mohla ohrozit vedení Dinary Saduakassové, byla Zhongyi Tan. Číňanka v posledním kole zabojovala a ukázala, že její postup do finále turnaje kandidátek nebyl náhodný. Tan porazila Gruzínku Batsiashvili a bodově se dotáhla na Saduakassovou.

To znamenalo, že se sice obě hráčky dle propozic podělí o finanční ceny za první a druhé místo rovným dílem, ale o zisku titulu rozhodoval tiebreakový zápas. Tan v první bleskové partii se Sadaukassovou remizovala, druhou partii vyhrála Zhongyi Tan a stala se tak mistryní světa v rapid šachu žen pro rok 2022.
Na druhém místě skončila Dinara Sadaukassova, třetí byla Shri B Savitha.

Česká reprezentantka Anna Lhotská měla závěr turnaje podobný jako celý jeho průběh: střídavě oblačno  :usmev: .

V devátém kole se navzájem s Kurmangaljevou častovaly hráčky hrubými chybami a pokud jste partii sledovali, museli jste nutně nabýt dojmu, že obě dívky už trénují na dnešní bleskový turnaj  :smich: . Hrály rychle a zběsile, ale špatně.
Poslední chybu udělala Anna.

 

 

Z partie Nasybullina – Lhotská jsem „jelen“.
Anička měla dost velkou výhodu, ale nebylo snadné ji uplatnit. Partie nakonec v oboustranné časové tísni skončila remízou, ale není mi teď nad ránem jasné, proč se tak stalo. Stockfish 15 uvádí, že po 57. … Je4+ hraje bílý 58. Ke2 a dává k tomu znaménko „=“ . Marně se dívám, co nevidím  :usmev: .
Nevidím 3x opakovanou pozici a zdá se mi, že černá by měla vyhrát.
Co nevidím???

 

 

V partii posledního kola potěšila Anička své příznivce svižnou miniaturkou a dostala se tak na konečných pět bodů.

 

 

Se startovním číslem 55 skončila Anna Lhotská nakonec na 66. místě.
Předvedla celkem dobrou hru bílými figurami (4 ze 6), ale černými to není ono (1 z 5) . V dnešním bleskovém turnaji by to však mohlo být o dost lepší  :usmev: .

 

Stejně jako rapid, i bleskový turnaj začíná v 10:00 našeho času. Připomenu, že muž hrají na 21 kol, ženy na 17. Muži dnes sehrají dvanáct kol, ženy jen devět.

 

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)

Výsledky na chess-results


 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Partie Caruana vs Carlsen se nehrála, respektive hrála, ale bílý figury měl Carlsen.
 

Honza Repák

U Keymera stojí za všimnutí, že byl v posledním kole blízko tomu vynutit si prodloužení, Maxima černými přehrál a ten musel doslova čarovat: Vachier-Lagrave, Maxime vs. Keymer, Vincent | FIDE World Rapid Championship | 2022 | chess24.com

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x