Bleskově o „blesku“

V kazašském městě Almaty pokračovalo včera MS ve zrychleném šachu prvním dnem bleskových turnajů. Muži odehráli dvanáct kol z jednadvaceti, ženy devět z jedenácti.

 

V open sekci, tedy vlastně v mužské, protože v tomto turnaji nestartuje žádná žena, je po dvanácti kolech v čele nepřekvapivě Američan Hikaru Nakamura. Ze dvanácti partií jich osm vyhrál a jen čtyřikrát remizoval.
Remizoval s Girim, Carlsenem, Dubovem a Dudou. Když se podíváme na tabulku, vidíme, že skoro všichni Nakamurovi „remízovači“ jsou také jeho pronásledovatelé a konkurenti.
Jen Duda mírně odpadl, když se mu moc nevyvedl závěr prvního „bleskového“ dne. Po remíze s Nakamurou remizoval ještě s Mameďarovem a prohrál s Girim, což jej odsunulo na prozatímní patnácté místo. Ale nemusí si zoufat, dnes čeká hráče ještě devět kol a v nich se dá hodně pokazit nebo získat.

Partie Dudy s Girim je krásnou ukázkou bleskového šachu. Duda obětoval věž a dosáhl jasně vyhrané pozice, stačilo obětovat i druhou věž, ale s šesti vteřinami na hodinách se cesta k výhře nehledá zrovna snadno. Na druhé straně Girimu už zbývaly jen tři vteřiny, ale přesto nepropadl panice a dokázal partii ještě vyhrát.

Kdyby Duda viděl motiv s obětí věže na g6, Giri vyhrát nemusel.
Neviděl jej, když mohl vyhrát, neviděl jej, ani když už to byla jediná cesta k remíze. Nebo jej možná napodruhé už i viděl, ale neviděl hezký tah 40.Sc5! s odvlečením dámy a remízou věčným šachem.

 

 

Český reprezentant Thai Dai Van Nguyen má po dvanácti kolech na svém kontě šest bodů a dostal se tak alespoň na padesát procent.
Van prohrál v prvním kole s Griščukem. Nebyla to špatná partie, ale Griščuk prostě blical lépe. Následovala „povinná“ výhra s Begmuratovem a dvě remízy se silnějšími hráči: s Vallejo Ponsem a Idanim.
Následovala prohra s Tarim. Van dal přednost „bezpečnosti“ a schoval krále, což sice nebylo nejlepší, ale partii to neprohrávalo. Až teprve nešťastný manévr dámy jej dostal do prohrané pozice.

 

 

Po prohře se Van vzpamatoval a vyhrál s Aleksandrovem a Ivićem. Nebylo to sice bezchybné, ale nezapomínejme, že se hrají blicky  :usmev: .
Pak však Van udělal „velkou rošádu“ . Tři prohry v řadě nevypadaly pro našeho hráče, a hlavně pro jeho psychiku, dobře. Jesipenko jej přehrál a i když měl v jednom okamžiku Van v ruce výhru, celkově byl Jesipenko lepší.
V partii s Niemannem stál Van lépe, i čas měl o něco lepší. Pak však přepjal strunu a Niemann jej pohotově ztrestal.

 

 

Třetí porážku v řadě uštědřil Vanovi Predke. Závěr dne však Vanovi přinesl dvě vítězství s Vetochinem a Linčevským, což znamená zatím 94. místo v tabulce.

 

V turnaji žen je po devíti kolech na špici „přerusováno“.
Dvě ruské hráčky, Valentina Gunina a Polina Šuvalova mají 7.5 bodu, o půl bodu více než další dvě Rusky Aleksandra Gorjačkina a Alexandra Kostenjuk. Konkuruje jim jen Číňanka Zhongyi Tan, která má v poslední době velkou formu a věřím tomu, že ještě promluví do bojů o medaili.

Česká hráčka Anna Lhotská má, přesně jak jsem předpokládal  :usmev: , v bleskovém turnaji lepší výsledky než v rapidu. Tedy ne, když se díváme na její umístění nebo bodový zisk, ale herně je to o něco lepší.
V blickách je Anička nebezpečnou soupeřkou pro každou hráčku, o čemž se přesvědčila třeba Anna Ušenina nebo mladá talentovaná bronzová medailistka z rapidu Shri B Savitha. Obě s Aničkou prohrály. Savitha proti Aniččině sicilské zahrála ve druhém tahu 2.b4, tedy sicilský gambit, ale naše hráčka se s nepříliš často hraným zahájením vyrovnala velmi dobře. V jednom okamžiku sice chybovala, ale Indka svou příležitost nevyužila a naopak sama v koncovce s několika vteřinami na hodinách obou hráček chybovala a Anička pohotově „zavěsila“.

 

 

Závěr dne Aničce nevyšel. Dvě porážky jsou nepříjemné především proto, že měla dvakrát po sobě bílé figury.
Hlavně porážka s Teodorou Injać je nepříjemná, protože Anna měla vyhranou partii. Naopak s Humpy Koneru to bylo na jednu branku.

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)

Výsledky na chess-results


 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Radek Zálešák

“After a lifetime playing on the board, I have decided not to play face-to-face chess again until at least 2024. Of course I will continue to be very active online.” Magnus Carlsen
??

Jan Jílek

Tak to je další věc, kterou mám s Magnusem společnou  :smich:

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x