Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď

Zkuste se zeptat: „Kdo je mistrem světa v šachu?“
Méně znalí nebudou vědět, více znalí řeknou „Carlsen!“ , ti ještě více znalí odpoví na otázku protiotázkou: „V jaké formě šachu? Klasika? Blitz? Rapid?“, a ti nejznalejší odpoví stejně jako ti méně znalí: „Carlsen!

 

Včera skončilo MS ve zrychleném šachu.
Není žádným tajemstvím, a už jsme na našem webu o tom i informovali, že mistrem světa v rapid šachu se stal Magnus Carlsen.
Carlsen a Nakamura byli také po prvním dnu MS v bleskovém šachu ve vedení bleskového turnaje. Většina šachových fanoušků tak právem předpokládala, že druhá část bleskového turnaje se ponese ve znamení souboje těchto vynikajících hráčů.
A měli pravdu.

Po dvanáctém kole byl v čele Nakamura, ale za ním byla skupina velmi nebezpečných pronásledovatelů. Nechyběl v ní ani Magnus Carlsen.

Ve třináctém kole dostal Magnus zdánlivě těžšího soupeře než Hikaru Nakamura. Haik Martirosjan, který čelil Carlsenovi černými figurami, není slabý hráč a v rapid šachu má rating 2745. Richard Rapport, soupeř Hikaru Nakamury, má rapid rating „jen“ 2654. Nemusím být v kůži Carlsena, ale stejně bych si raději vybral Martirosjana než Rapporta.
Nebudu zdržovat, ve třináctém kole Carlsen vyhrál s Martirosjanem, Nakamura jen remizoval s Rapportem.

Ve čtrnáctém kole měl těžkého soupeře Magnus i Nakamura. Magnus  však dokázal s Rapportem zvítězit, Nakamura, hrající opět černými, „jen“ remizoval s Nepomňaščim. Po čtrnáctém kole tak byli v čele Carlsen s Nakamurou těsně následováni hráči, kteří měli o půl bodu méně.
V patnáctém kole oba lídři prohráli a dotáhli se tak na ně další hráči. Naka prohrál bílými s Artěmjevem, Carlsen černými s Nepomňaščim.

V šestnáctém kole dopadaly partie skoro podle předpokladů. Za zmínku stojí prohra Dudy s Dubovem. Ne, že by to byl překvapivý výsledek, Dubov je velmi dobrý blicař, ale přeci jen se mi Duda jeví jako o něco lepší hráč.

V sedmnáctém kole zaznamenali významné výsledky oba hráči (i jiní  :usmev: ) . Carlsen i Nakamura vyhráli a drželi si mírný náskok před zbytkem startovního pole.
Osmnácté kolo a Carlsenovi přeje štěstí. Nejen, že dostává relativně slabého soupeře (Madaminov, IM, 2333), ale jeho konkurenti ztrácejí. A hlavní konkurent Nakamura prohrává se Saranou.

Sarana hraje velmi dobře a v devatenáctém kole poráží v miniaturce i Carlsena, asi aby to nebylo Nakamurovi líto  :smich: , ale Nakamura nevyužívá příležitosti a  remizuje s Rusem Šimanovem.
Carlsen má stále půlbodový náskok, ale nervozita stoupá.

 

 

Ve dvacátém kole Carlsen poráží Šimanova, Nakamura vítězí s Keymerem, ale Sarana prohrává s Martirosjanem. Dotahuje se Duda, který černými poráží Andrejkina.

Poslední kolo. Carlsen hraje s Abdusattorovem, Duda se Saranou, Nakamura s Harikrishnou.

Carlsen hraje soustředěně, žádné „opičky“ v zahájení a Abdusattorova poráží. Duda se připravuje o medaili prohrou se Saranou a Nakamura jen remizuje, ale to mu na medaili stačí.

Konečné pořadí: 1. Carlsen, 2. Nakamura, 3. Martirosjan , který na bronz dosáhl po vítězství s Caruanou.

Je to jasné, Magnus Carlsen je nejlepším hráčem světa v klasickém šachu, v rapid šachu i v bleskovém šachu. Může být na sebe právem pyšný.

 

 

Thai Dai Van Nguyen skončil celkově na 61. místě, když byl v turnaji nasazený jako číslo 99.
Ve druhém „bleskovém“ dnu začal velmi dobře. Porazil Sulejmenova z Kazachstánu a Gelfanda. Pak přišla porážka s Indem Adhibanem, ale los byl k Vanovi až do konce turnaje nemilosrdný. „Fasoval“ jednoho hráče s ratingem 2600+ za druhým  :usmev: .
Nejdříve porazil Kadriće. Se svým klubovým kolegou z Nového Boru Viditem remizoval, remizoval také s Čeparinovem. V následujícím kole porazil Jordena Van Foreesta a vypadalo to na velmi dobrý výsledek, protože Van už byl v první padesátce.
Srb Indjić však byl nad jeho síly. V posledním kole Van remizoval s u nás dobře známým Samem Shanklandem.
Celkově 11.5 bodu, performance 2612 a 23 bodíků do FIDE rapid ratingu.
Medaile to není  :smich: , ale výsledek je to výborný.

 

V turnaji žen byly v čele po prvním dnu čtyři ruské hráčky a Číňanka Tan. Druhý den však byl pro ruské hráčky pohromou.

Valentina Gunina sice začala výhrou s Alexandrou Kostenjuk, ale pak „přijelo Audi“, čtyři nuly. Na chvíli se sice ještě vzpamatovala a porazila Khadamovou z Uzbekistánu, ale to už bylo pozdě.

Aleksandra Gorjačkina určitě myslela na vyšší umístění, než bylo konečné dvacáté místo, ale ani jí druhý den nevyšel. Porážky s Tan a sympatickou Íránkou bez hidžábu Sarou Khademalsharieh ji sice srazily dolů, ale rozhodující byla poslední dvě kola. Gorjačkina remizovala s Abdumalik a v posledním kole prohrála s Lagno.

Alexandra Kostenjuk nehrála špatně, ale také ona „vyhořela“ v závěru. V posledních třech kolech uhrála jen půl bodu. Remizovala s Dzagnidze a prohrála s Assaubajevovou a Gruzínkou Arabidze.

Jediná Ruska, která dosáhla na medaili, byla Polina Šuvalova, ale za svůj úspěch může děkovat především náskoku z prvního dne, protože i ona měla závěr katastrofální. V posledních čytřech kolech remizovala jen a Arabidze a Badelkou, prohrála s Kostenjuk a Humpy Koneru. Přesto jí to stačilo na zisk bronzové medaile.

Fantastický výkon předvedly ve druhém dnu dvě medailistky, Humpy Koneru a Bibisara Assaubajeva.

Koneru uhrála z osmi partií druhého dne 7.5 bodu! Jedinou remízu dovolila Harice Dronnavalli. Assaubajeva sice prohrála se Šuvalovou, ale ostatních sedm partií vyhrála, tedy sedm z osmi. Tyhle výkony se musely projevit na konečném pořadí a také tomu tak bylo.

Konečné pořadí: 1. Bibisara Assaubajeva, 2. Humpy Koneru, 3. Polina Šuvalova.

Domácí hráčka Bibisara Assaubajeva obhájila loňský titul ze stejné disciplíny a to se nestává tak často.

Anička Lhotská byla nasazena jako padesátá šestá. V konečném pořadí obsadila s 8.5 body 49. místo a do ratingu připisuje 10 ELO bodů. Anna hraje velmi ostré šachy, což s sebou nese zvýšené riziko prohry, to však k Aničce tak nějak patří  :usmev: .

V obou turnajích hrála lépe bílými figurami, černými moc nebodovala, což je námět k zamyšlení.
Ve svých sedmnácti letech je Anička pro český šach velkým příslibem a pokud se šachu bude i nadále věnovat, můžeme se těšit na její budoucí úspěchy.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)

Výsledky na chess-results

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Karel

První otázku trochu kazí,
že ve Fischerově šachu je mistrem světa Nakamura.

Honza Repák

Omluvou pro Luboše je, že mnozí nepovažují Fischerovy šachy za skutečné šachy.   :smich: 

Karel

No, ale „skutečné“ šachy jsou jen jedna pozice z 960 ve Fischerových šachoch.
Pro jiné exotickejší formy „šachu“ podobné tvrzení neplatí.

Jan Jílek

Ano, a tato jedna „klasická“ pozice z 960 je nejčastěji hraná a nejvíce probádaná, proto má i to výsadní postavení, že se hrají turnaje věnované této pozici.
 
Když se vrátím k článku, tak tam šéf vysloveně píše o „méně znalých“. V takto definované skupině si o znalosti Fischerových šachů dovoluji pochybovat.
 
Ale je to jedno. Technicky vzato můžete mít pravdu Vy i Luboš, záleží na úhlu pohledu.
 
Přeji vše nejlepší do nového roku 2023!   :oslava: 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x