Smutní hrdinové

Máme za sebou první kola turnajů Masters a Challengers na festivalu Tata Steel Chess Tournament 2023.

 

První kola bývají obvykle takové „oťukávačky“, kdy nikdo nechce moc riskovat, protože po případné prohře se ztráta špatně dohání.

Ani turnaje na Tata Steel nejsou výjimkou, ale přece jen se v prvním kole našli smutní hrdinové, kteří to „přepískli“ hned na začátku turnaje. V obou turnajích skončila většina partií remízami. V obou turnajích jsme ale viděli i výsledek 1-0 (Challengers), resp. 0-1 (Masters).

 

V turnaji Masters na sebe v prvním kole narazili Magnus Carlsen a Levon Aronjan. Ač měl Carlsen po celou partii minimální převahu, Aronjan se velmi dobře bránil a partie skončila remízou.

Caruana měl bílé figury s Girim. Fabiano je bojovník, Anish „držák“. Caruana riskoval a v jedné chvíli stál o něco hůře, ale Giri je „Giri“  :usmev: , obětoval sice figuru, ale pak se polekal a místo aby si nechal nebezpečné volné pěšce, figuru získal zpět a partie skončila remízou.

 

 

Gukesh s Ting Li-ženem tak dlouho poskakoval jezdci, až doskákal  :usmev: . Ting se s tím moc nepáral, malým taktickým obratem dostal dvojici střelců za věž a bylo „vymalováno“.

 

 

Jorden Van Foreest a Wesley So si moc neubližovali a partie skončila remízou v koncovce nestejných střelců.

Richard Rapport má smůlu, že neumí česky  :usmev: . Kdyby uměl, jistě by zavítal na náš web a důkladně prostudoval desetidílný seriál Zdeňka Závodného o Vídeňské hře s tahem 5. Df3. Možná by v šestém tahu zkusil místo 6. d3 raději 6. Jge2.
Samozřejmě žertuji, Rapport nehrál tak špatně, ale Nodirbek Abdusattorov hrál mnohem lépe. V nelehké věžové koncovce pak ukázal, že technika končících her mu není cizí.

 

 

Krajané Rameshbabu Praggnanadhaa a Arjun Erigaisi sice bojovali dost dlouho, ale ani jednomu z nich se nepodařilo z pozice něco „vytřískat“, proto spravedlivá remíza.

Remízou skončila také partie Maghsoodloo – Keymer, ale Maghsoodloo může děkovat Alláhovi, že jej Keymer omilostnil.

 

 

Tabulka turnaje MASTERS (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 


 

V turnaji Challengers skončilo remízou pět partií ze sedmi, ale nemuselo tomu tak být.

Erwin L’Ami měl v partii s Brazilcem Supim o kvalitu méně a špatnou pozici. Vypadalo to, že partie brzy skončí vítězstvím černého. Partie brzy skončila, ale remízou  :usmev: .
Po zdánlivě logickém 44. … g4?? se totiž ukázalo, jak důležitý byl pěšec na g5 pro obranu černého krále. L’Ami svou šanci využil a partii zachránil.

 

 

Také v partii Thomase Beerdsena s indickou hráčkou Rameshbabu Vaishali měl bílý drtivou převahu, ale nedokázal využít vazeb a „centralizovaného“ černého krále. Partie skončila remízou opakováním pozice.

 

 

Mladý indoamerický GM Abhimanyu Mishra si poradil s druhou ženou v turnaji. Eline Roebers bez problémů přehrál.

Jerguš Pecháč hraje v poslední době hodně dobré šachy. Nebojí se chodit do ostrých pozic, v nichž pak umí nalézat zajímavá řešení.
Tentokrát v partii prvního kola s Maxem Warmerdamem rozehrál zajímavou variantu španělské hry (3. … Jge7) a brzy byla na šachovnici pozice, v níž nebylo jednoduché se vyznat. Bílému se podařilo vytvořit nepříjemné hrozby černému králi, ale černý se mohl úspěšně bránit.
Warmerdam předvedl po 20. … Dh6?? „mlýnek“ věže a střelce, načež si spočítal, že i když odevzdá dámu, černý bude mít problém s krytím matových hrozeb.
Poprava slovenského hráče v přímém přenosu  :smutek: .

 

 

 

Ostatní partie prvního kola skončily sice bojovnými, ale vesměs korektními remízami.

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x