Závěr patří mistrům

Skončil festival Tata Steel Chess Tournament 2023. Minule jsem napsal k postavení v tabulce turnaje Masters před posledním kolem, že: „Šachy jsou však sport a ve sportu je všechno možné. V tomto případě tomu však moc nevěřím  🙂 .
Spletl jsem se.

 

Poslední kola nebývají moc bojovná. Stačí se podívat na partie z nedávno skončeného festivalu v Mariánských Lázních, kde v jednom z turnajů většina partií končila do desátého tahu.

Ale ve Wijku to bylo jiné.

V turnaji Masters jen tři partie skončily remízami. Ting Li-žen a Caruana opakovali tahy, remíza. Keymer s Gukeshem vydrželi až do 31. tahu. Stihli za tu dobu poměnit všechny figury kromě nestejnobarevných střelců. Jen Praggnanandhaa a So hráli až do holých králů  :usmev: .

V ostatních partiích se tvrdě bojovalo.
Maghsoodloo se v závěru turnaje rozehrál a v posledním kole na to doplatil „vlažně“ hrající Aronjan. Maghsoodloo měl za kvalitu dva pěšce a dobrou souhru figur, ale bylo jasné, že bílý bude muset kvalitu vrátit, aby zlikvidoval nebezpečného c-pěšce. Aronjan sice kvalitu vrátil, ale nesprávným způsobem, černý obsadil oba volné sloupce a do koncovky mu zůstali dva pěšci navíc. Snadná práce pro Maghsoodlooa  :usmev: .

 

 

Carlsen bojoval o šanci dohonit Abdusattorova (nebo Giriho  :usmev: ). V zablokované pozici Magnus obětoval Erigaisimu figuru za dva pěšce a i když si Stockfish 15 „myslí“, že je pozice rovná, domnívám se, že je to černý, kdo něco podobného může hrát na výhru. Carlsen mě v tom utvrdil. Bílý musel figuru vrátit a černému zůstal pěšec navíc.

 

 

Nodirbek Abdusattorov měl mít snadnou práci s Jordenem Van Foreestem. V tabulce byli na opačných koncích a Abdusattorov měl bílé figury. Ale šachy jsou sport, ve sportu je všechno možné a když vás omezuje i pocit, že „musíte“, může se stát cokoliv  :usmev: .

Ve složité pozici Nodirbek přecenil „forpost“ pro své jezdce na poli f6. Podařilo se mu sice udržet „pilíře“ tohoto předsunutého postavení, pěšce e5 a g5, ale jen dočasně. Po výměně střelců bylo jasné, jak koncovka dopadne. Van Foreest svým vítězstvím výrazně pomohl svému krajanovi Girimu k vítězství v turnaji.

 

 

Dítětem štěstěny se může nazývat Anish Giri  :usmev: . V partii s Richardem Rapportem stál sice o chloupek lépe, ale Rapport se dobře bránil a vyrovnal hru. Remíza v partii by znamenala, že by měl Giri stejný počet bodů jako Abdusattorov, který v posledním kole prohrál, a hrál by se tiebreak, ale osud rozhodl jinak. Po nevinném šachu jezdcem si Rapport nalezl králem přímo do matové sítě.
Giri osmitahový mat ani nehledal, bohatě mu stačilo, že našel cestu k výhře partie a také celého turnaje.

 

 

Konečná tabulka turnaje MASTERS (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 


 

Poslední kolo turnaje Challengers bylo přehlídkou mnoha chyb  :usmev: .

Supi, jako jeden z mála, vyhrál s Mishrou „normálně“. Od začátku partie stál lépe a postupně „utahoval šrouby“. V lepší koncovce získal nejdříve jednoho pěšce, pak druhého a nakonec celý bod.

Sindarov s Beerdsenem si zablicali  :usmev: . Sindarov se dostal pod pět minut už ve 23. tahu, Beerdsen jej o pár tahů později následoval. Sindarov udělal méně chyb.

 

 

Za normální se dá označit i výhra Tabatabaeie černými s Vaishali Rameshbabu. Mladá Indka se tentokrát nedostala do časovky, ale po zahájení ji Tabatabaei začal černými přehrávat.

Zbytek partií byl také veselý  :usmev: .
Eline Roebers nezvládla časovku s Yilmazem a každým tahem zhoršovala svou pozici. Systematicky, až k prohře  :usmev: .

 

 

Superhrubku vyrobil Adhiban s Warmerdamem. Prostě si sám strčil „hlavu do prátky“, stačilo jen podkopnout stoličku  :usmev: . Warmerdam se toho s chutí ujal.

 

 

Jerguš Pecháč pokazil solidní pozici s L’Amim. Nakonec však projevil alespoň smysl pro šachový humor a vlezl do matu. Tedy doufám, že to byla recese a ne přehlédnutí  :usmev: .

 

 

Donchenko se stal samostatným vítězem turnaje Challengers, když mu k tomu dopomohla nenápadná, ale fatální hrubka Iviće ve věžovce. Na poslední tah do časové kontroly měl Ivić 45 vteřin a zřejmě ho napadlo, že šach nic nezkazí  :usmev: .
Zkazil.
Ztrácet tempa se v koncovkách nevyplácí.

 

 

Konečná tabulka turnaje CHALLENGERS (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Výsledky obou turnajů na chess-results

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Zajímavá by byla kresba, kterak v turnaji Challengers finišující Luis Paulo supí.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x