Předposlední kolo

Tata Steel Chess Tournament 2023 se blíží ke svému konci. V sobotu se hrála předposlední kola turnajů Masters a Challengers.

 

V turnaji Masters se pokoušeli dohonit vedoucího Abdusattorova Anish Giri, Magnus Carlsen a Wesley So.
Ani jednomu se to nepodařilo  :usmev: .

Největší šanci měl Wesley So, který měl vše ve svých rukou. So hrál totiž ve dvanáctém kole právě s Abdusattorovem a měl bílé figury. V přijatém dámském gambitu však So ze zahájení nic nezískal a dokonce se mi zdálo, že to byl černý, kdo se pokoušel získat z pozice něco navíc.
Ale to bylo opravdu jen zdání  :usmev: , So – Abdusattorov 1/2.

Remíza mezi dvěma hráči ze špičky tabulky mohla pomoci dalším pronásledovatelům.
Carlsen měl sice s Praggananandhou optickou převahu skoro po celou partii, ale mladý Ind se velmi dobře bránil a i tady vše skončilo smírem.

Trochu jinou remízu vybojoval Giri s Van Foreestem. Ze spotřeby času v zahájení usuzuji, že Giri „spadl“ Foreestovi do přípravy. Zatímco bílý měl o obětovanou kvalitu méně a na hodinách čas ve 22. tahu 1:28, černému zbývalo už jen 33 minut. Poziční oběť kvality bílého byla evidentně plně korektní. Za materiál měl výbornou figurovou hru a černý měl skladiště figur na dámském křídle.
Po 23. … Db4? to vypadalo, že je rozhodnuto. Nevím, co se Van Foreestovi nelíbilo na tahu 26. Vc1, který se přímo nabízel (kam půjde jezdec???), ale po 26. dxc5 už to nebylo ono. Bílý měl stále ještě převahu, ale už to nebylo tak jednoznačné a šance černého na udržení vzrostly. Giri nakonec své šance využil a partii zachránil.

 

 

Caruana remizoval s Keymerem, ale zdálo se mi, že jej Fabi něde vypustil.
Pokud šlo v této partii jen o zdání, pak v partii Gukeshe s Aronjanem mám díky tablebasím jistotu  :usmev: . Gukesh byl ve věžovce vyhraný, ale jak víme, věžovky jsou „sfinstfo“ i pro hráče extratřídy a partie nakonec skončila remízou.
Prostě nacházet jediné tahy vedoucí k výhře nebo záchraně partie není pro člověka jednoduché.

 

 

Partii Richarda Rapporta s Tingem Li-ženem rozhodla časová tíseň. Ztráta kvality = ztráta bodu  :smutek: , ale dlužno uznat, že i tak stál Rapport lépe a Li-žen by musel vynaložit hodně úsilí, pokud by chtěl partii remizovat.

 

 

Hezké kombinační motivy se objevily v partii Maghsoodloo – Erigaisi.
Tah 30. Vc4! vypadá jako „zabiják“- Překrytí dráhy figury je hodně nepříjemné, ale Stockfish 15 to nevidí až tak tragicky  :usmev: . Ano, ani tah 30. … f6 (místo 30. … f5?!) by černému nepřinesl spásu, ale už by to bylo zajímavější.
Varianty „chrlené“ šachovým motorem po 35. Df7 snad člověk ani nemůže vidět a spočítat  :usmev: , ale jsou bezpochyby zajímavé a krásně ukazují, jak nedokonalé je lidské myšlení. Doporučuji si to projít.
Ovšem pokud jste to někdo viděli a spočítali, pak si sypu popel na hlavu a za onu „nedokonalost“ se omlouvám  :mrknuti: .

 

 

Před posledním kolem turnaje Masters je v čele Abdusattorov s půlbodovým náskokem na Giriho a s jednobodovým náskokem na Soa a Carlsena. Abdusattorov má ve třináctém kole bílé figury s Van Foreestem a jen málokdo asi čeká, že Nodirbek prohraje a nechá se někým dostihnout.
Šachy jsou však sport a ve sportu je všechno možné.
V tomto případě tomu však moc nevěřím  :usmev: .

 

Tabulka turnaje MASTERS po 12. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 


 

Skoro rozhodnuto je i v turnaji Challengers.
Skoro…
Donchenko dostal darem bod od Beerdsena, ale v posledním kole bude mít za soupeře Iviće, což může být nepříjemný soupeř, ale Donchenko má bílé figury. Jediným hráčem, který může Donchenka ohrozit je Mustafa Yilmaz, který hrál v první části turnaje mnohem lépe než ve druhé.

Nemohu si pomoct, ale při pohledu na některé partie Beerdsena mám pocit, že sleduji nějaký krajský přebor  :usmev: . Sice umí zahrát i velmi dobré partie, ale občas přijde takový úlet, že  z toho až bolí oči. S Donchenkem to byla ta druhá možnost.

 

 

Yilmaz ve dvanáctém kole promarnil příležitost držet s Donchenkem krok. Se Supim měl pěšce navíc, ale v ostré pozici se začal stahovat do obrany a černý neměl problém „vyrobit“ remízu.

 

 

Tabatabaei se Sindarovem, to byla velmi korektní, ale bojovná, remíza.
Ze zbývajících partií už neskončila remízou ani jedna (doufám, že jste si všimli, že nepoužívám slova „rezultativní výsledek“  :smich: ).
Ivić si bez problémů poradil s Eline Roebers, která tak klesla až na poslední příčku.
Podobně negentlemansky si počínal Max Warmerdam, jenž „vyučil“ Vaishali Rameshbabu, která, jak je na tomto turnaji jejím zvykem, hrála od 25. tahu s minutou na hodinách  :usmev: .

L’Ami stál s Adhibanem dobře, dokonce možná i lépe  :usmev: , ale po 47. c4? přišel o pěšce úplně bez náhrady a pak už bojoval jen za ztracenou věc. L’Ami – Adhiban 0-1.

 

 

Hra Jerguše Pecháče na tomto turnaji nesnese přísnější měřítko. Na co sáhne, to se pokazí a ani když mu soupeř dá šanci, Jerguš se nechytí  :smutek: .
Ve dvanáctém kole s Mishrou stál Pecháč sice hůře, ale jeho mladý soupeř mu dovolil srovnat hru. Ani to nebylo Jergušovi nic platné, když se nedaří, tak se prostě nedaří.

 

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 12. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie
Výsledky obou turnajů na chess-results


 

Kdysi se psalo, že šachy jsou demokratickou hrou, protože prý se oba hráči střídají v provádění svých tahů.
To bylo kdysi, jenže teď už máme 21. století a je třeba brát zřetel na práva všech zúčastněných!

 

 

 

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Poslední kolo jsme mohli shlédnout úspěšné pokračování filmu Texaský masakr motorovou pilou – příběh z Wijku. Ze 14 partií jen 3 remízky. Přeji autorovi úspěšnou a ničím nerušenou noc při analýze a psaní článku s 11 resulty 🙂

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x