Poslední lednový víkend

Skončil Tata Steel Chess Tournament, ale hrálo se i jinde.
David Navara hrál turnaj v Chess 960 v Berlíně, v Ostravě se hrál další rapid turnaj ze série Rapid Tour Ostravského koníka 2023 a v Praze se sešli šachisté k účasti na hybridním turnaji měst.

 

Mohl bych hned na začátku napsat, jak moc jsme vytížení, kolik nemocí jsme prodělali, jak nám nikdo nepomáhá, a jak proto nestíháme psát o mnoha turnajích  :usmev: .
Blbost, nic takového. Stíháme a pokud se někdy opozdíme, není to vytížeností ani nemocí. Čekáte-li podobné výmluvy, jste na špatném webu.

Ovšem něco bych přiznat měl.
Část informací pro tento článek „kradu“ (ale nekopíruji  :smich: ) od naší konkurence, tedy z webu ŠSČR, což je kromě nás v současné době asi jediné médium, které se seriózně věnuje šachovému zpravodajství.
A musím uznat, že se stále zlepšují.
Tytam jsou doby, kdy se na svazovém webu objevovaly jen sporadické informace o nějakém školení  :usmev: . Svazový web se už dá číst a vůbec mě nepřekvapuje, že je nejnavštěvovanějším šachovým webem v ČR.
Ale snad i my máme co nabídnout  :usmev: .

Z e-mailu Davida Navary a z webu ŠSČR čerpám informaci o účasti a druhém místě Davida Navary na turnaji ve Fischerových šachách v Berlíně.
S Davidem jsme dohodnuti na malém (?) článku o turnaji a partiových ukázkách.
(Mimochodem, máte-li moderní web, nemáte problém ani s online přehráváním partií v Chess 960  :smich: . )
Berte to jako malou upoutávku na budoucí článek české šachové jedničky.


 

K-TRIO Open, to je název dalšího rapid turnaje ze série Rapid Tour 2023 festivalu Ostravský koník 2023.

Sto padesát účastníků bojovalo v Ostravě – Hrabůvce pod taktovkou rozhodčího Davida Šimona o body a solidní cenový fond v celkové výši 13 000,- Kč.

Vítězem se stal Piotr Piesik z Polska, který v ČR hraje za BŠŠ Frýdek – Místek. Piotr nasbíral osm bodů a soupeřům povolil jen dvě remízy. Jednu remízu uhrál s druhým hráčem v celkovém pořadí Jakubem Půlpánem. Ten měl v konečné tabulce o půl bodu méně, i když na rozdíl od Piesika remizoval jen jednou. Z toho se dá logicky vydedukovat  :usmev: , že Jakub jednou prohrál.
Prohrál s třetím hráčem v pořadí, což byl Marek Miča, kterého odsunulo na třetí „kolej“ horší vedlejší hodnocení.

Turnaj jsem sledoval jen z tepla domova, ale při pohledu na průběžné výsledky jsem byl občas „mírně“ šokován  :usmev: .
Po čtvrtém kole byla v čele skupina čtyřbodových hráčů, na tom by nebylo nic divného, ale jedním z nich byl i hráč, který nemá (neměl) rating a v tabulce nemá uvedenou ani klubovou příslušnost.
Občas bývá něco podobného k vidění u velmi mladých a začínajících hráčů, ale to nebyl tento případ. Jméno Marek Hütter (ročník 1982)  jsem nikdy předtím nezaznamenal a s napětím jsem sledoval, jak si tento hráč povede. Od pátého kola už to nebylo tak skvělé, přesto však tento hráč uhrál solidních šest bodů z devíti.

Druhý „šok“ jsem měl po šestém kole.
Zatímco Hütter začal odpadávat, na špici se dotáhl jiný neregistrovaný (?) hráč. Vojtěch Válek měl na svém kontě po šestém kole pět bodů  :usmev: , ale nakonec i on pokazil závěr turnaje a skončil na 5.5 bodech.
Tak nevím, možná mi to objasní někdo z přímých účastníků turnaje, jsou to noví hráči, nebo jen nemají ve startovní listině uveden svůj klub?

Odkazy:

Web festivalu Ostravský koník 2023
Web Rapid Tour
Výsledky na chess-results


 

Pavel Matocha nás informoval (díky  :palec-nahoru: ) o hybridním turnaji družstev, kterého se zúčastnily dva pražské týmy.
Přesnější by asi bylo napsat „o hybridním Mistrovství Evropy měst„.
Jen pro pořádek uvedu, že slovem „hybridní“ se myslí turnaj hraný v online prostředí, ale jeho účastníci jsou soustředění na jednom nebo více místech  :usmev: .

O turnaji už vyšla zpráva na webu ŠSČR, ze které se dovídáme, že Praha získala dva evropské tituly  :potlesk: .
Pražský tým zvítězil v open sekci a svoji kategorii vyhráli také pražští senioři.

Propozice turnaje najdete na „covidovém“ webu Torneo  :usmev: .  Covidovém, protože v době různých lockdownů a jiných ptákovin to bylo jedno z mála míst, kde se pořádaly oficiální (=FIDE) akce.

Na stejném webu (v levém menu) najdete i výsledky jednotlivých turnajů.
V turnaji byla k vidění řada partií, v nichž se utkávali mistři s „nemistry“  :smich: . Snad není třeba dodávat, že v mnoha případech šlo o velmi rychlou „exekuci“.
Za mistry můžeme v tomto turnaji považovat prakticky každého, kdo nemá rating 1000  :usmev: . Tím nechci říct nic jiného než to, že i když někdo neměl žádný rating, mohl si alespoň vyzkoušet, jaké to je hrát proti „profíkům“.
Často se mi stává, že když přijde řeč na to, že hraji šachy, lidé se mi snaží dokázat, že je „taky umí“ .

(„To jsem nevěděl, že hraješ šachy, já to taky umím hrát.“
„No, ale já šachy neumím.“
„Nekecej! Vždyť to hraješ závodně.“
„Hraju, ale šachy neumím.“
„Tvl, co jste to za blbce, když hrajete závodně a neumíte to hrát?! Pojď si dát partičku! O pět korun?“
 :smich: když myslíš….“)

 

 

Ale aby to snad nevypadalo, že v turnaji hráli samí „saláti“  :usmev: .
Ve všech turnajích hrálo mnoho titulovaných hráčů a hráček, Prahu třeba reprezentovali v open turnaji GM Nguyen, GM Movsesjan, GM Rodshtein a FM Němec. V seniorech měli Pražané na první desce GM Jansu, druhou „fošnu“ hájil FM Šorm, třetí byl IM Tričkov a na čtvrté hrál IM Přibyl.

Divíte se, že Pražané své kategorie vyhráli? Já tedy ne  :usmev: .

Minulá ukázka byla z partie dvou netitulovaných hráček, ale podobné „nehody“ se stávají i „v lepších rodinách“  :usmev: .

Slovinská WIM Zala Urh (2282) je poměrně známá a nejednou dosáhla solidních úspěchů i v open turnajích. Její soupeřka z následující ukázky není zcela neznámá a rozhodně to není žádná začátečnice. Za Stockholm hrající WIM Irina Tetenkina má rating 2213, ale jak je vidět, tak ani takové „číslo“ nemusí hráče uchránit od katastrofy.
Stačí malé zaváhání a jste… však víte kde  :smich: .

 

 

Konečná tabulka turnaje Open/Seniors (screenshot z webu https://tornelo.com)

 

 

Odkazy:

Zpráva o turnaji na webu ŠSČR
Web turnaje s výsledkovým servisem
Partie ke stažení


 

Navečer mě vždycky napadají blbosti, i nešachové  :usmev: .

Einstein měl s tou jeho teorií relativity asi pravdu, všechno je relativní  :usmev: . Může se vám zdát, že jste nejrychlejší, nejlepší, ale opak může být pravdou.
Ba co víc!
Možná ani nejedete  :usmev: .

 

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kyssling

Ten obrázek je zase skvělý … Můžu ho nasdílet na FB ?

Rostislav Huňa

Dovolil bych si menší upozornění, na jednom nejmenovaném serveru je zbytečné to připomínat, to příjmení budou mít špatně asi vždycky, ale tady to snad platit nebude. Marek se jmenuje Miča (krátce).

Jan Jílek

Opraveno, díky  :usmev:

Remcik z Banika

U nás na severu bychom řekli: „to se piše s měkym kratkym“   :usmev:  Zvyšující se úroveň zpravodajství šachového svazu jsem také zaregistroval, myslím, že jedním z důvodů je i tento web   :palec-nahoru: 

Remcik z Banika

To by byla ale velká škoda! A navíc, ještě nemáš ani důchodový věk   :usmev: 

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x