Neděle

Už samotný název tohoto dne napovídá, od čeho je zřejmě odvozeno jméno sedmého dne v týdnu.
Neděle, od slova nedělat.
Tedy platí to ve většině slovanských jazyků, jen hodně daleko na východ od naší republiky nazývají slovanské kmeny sedmý den „vzkříšením“ a slovo „neděle“ u nich znamená „týden“ , takže by se z toho dalo usuzovat, že zatímco většina Slovanů nepracuje jen sedmý den týdne, na východě se nepracuje celý týden a v neděli se křísí 🙂 .
Samozřejmě, výše psané platí pro „normální“ lidi, nikoliv pro šachisty. Ti obvykle hrají právě v neděli.

 

V neděli se hrály soutěže družstev. Hrály se druhé ligy, krajské soutěže a ještě nižší soutěže. Prostě se toho v soutěžích družstev hrálo hodně a nehodlám zabíhat do podrobností, takže jen odkazuji na web ŠSČR  :usmev: .

Jako většina „šachlidí“ jsem také zaznamenal, že několik našich hráčů startovalo o tomto víkendu v německé Bundeslize (Navara, Nguyen, Michalík a Plát). Ani tady se příliš dlouho nezdržím a jen odkážu na české derby Vana Nguyena a Vojty Pláta, v němž byl úspěšnější prvně jmenovaný.


 

V Německu zůstaneme, protože v Mnichově se hrálo čtvrté kolo Grand Prix žen (Women’s Grand Prix = WGP).

Dvanáct účastnic bojovalo o další turnajové body a bojovalo se celkem tvrdě (ale fér  :usmev: ).

Elisabeth Paehtz poměrně rychle remizovala s Dronavalli Harikou, když si v zahájení zvolila hru čtyř jezdců, kterou „odkoukala“ od Marie Muzyčuk. Ta tak hrála ve třetím kole proti Humpy Koneru a ani tato partie netrvala moc dlouho.
(Bohužel, svého oblíbeného Bělehradského gambitu se asi nedočkám  :smich: )

Bezchybnou hru v Poloslovanské obraně dámského gambitu předvedly Alina Kašlinskaja a Zhansaya Abdumalik, remíza.

Hodně dlouho se bojovalo v partii Dinary Wagner s Nanou Dzagnidze, ale i tato partie skončila remízou. Při pohledu na koncovku věží a nestejných střelců jsem nevěděl, která z dam to hraje na výhru  :usmev: , ale ono to bylo asi celkem jedno, protože koncovka byla tak silně remízová, že na prohru by bylo třeba vynaložit sakra velké úsilí (i když…znám hráče, kteří by to prohrát dokázali  :smich: ).
Mimochodem, pokud vám jméno Dinary Wagner nic neříká, pak byste ji možná mohli znát pod jejím dívčím jménem Dinara Dordžijeva. Pod tímto jménem skončila v roce 2019 jako nejlepší žena na 15. místě na Mistrovství Evropy jednotlivců. V turnaji hrálo přes čtyři sta účastníků, Dinara prohrála jen v prvním kole a kromě jiných porazila i našeho Jirku Štočka.

Jiner Zhu (transkripce do češtiny vypadá mnohem hůř než anglický přepis  :usmev: , Ťi-ne-(r) Ču) hrála s Marií Muzyčuk. Pokud jste se učili, že v koncovkách bývá kombinace dámy a jezdce silnější než dámy a střelce, pak jste se to učili správně  :usmev: . Věděla to i vůdkyně bílých figur a snažila se to dokázat i za šachovnicí. Bílá odevzdala pěšce a pořád měla dobrou pozici, ale manévrovala jezdcem tak nešťastně, že nakonec černá vynutila oslabení diagonály a8-h1.
Zastavím se u 37. tahu bílé. Tah 37. Jh5 označuje můj „kamarád“ Stockfish za pochybení. Asi má pravdu, ale více mě fascinuje varianta, kterou nabízí.
Po 37. c6!? by „křemíkový plechoun“ přechodně obětoval figuru a přešel do dámské koncovky.

 

 

Humpy Koneru v Gruenfeldově obraně dala Anně Muzyčuk jedinou šanci, když zvolila nesprávný, nikoli však špatný, plán s braním pěšce na a7. Anna však svou příležitost nevyužila a pak už se hrálo jen na jednu branku.

 

 

Když Alexandra Kostenjuk oznámila, že přechází pod švýcarskou federaci, z ruské strany se poněkud škodolibě ozvalo, že prý to není žádná škoda, že je Alexandra dávno za zenitem  :usmev: .
Tato osmatřicetiletá hráčka, údajně „za zenitem“ , má po čtyřech kolech čtyři body.
V prvních třech kolech měla papírově slabší hráčky, ale ve čtvrtém kole ji čekala finalistka turnaje kandidátek Zhongyi Tan (Čung-i Tchan).
Alexandra se v zahájení dopustila celkem velké chyby, když zahrála 7. c4? . Na poli d2 jí zůstal opožděný pěšec, se kterým měla velké problémy. Jenže černá se trochu „zamotala“ a oslabením svého rošádového postavení na dámském křídle pustila bílou k nepříjemné protihře, která však při přesné hře obou stran měla vést jen k rovné pozici.
Tan se asi nelíbilo, že by se bílá dostala jezdcem někam na b4 a získala by (možná) i kvalitu. Rozhodla se proto tahu Jb4 čelit tahem 23. … a5. Tahu Jb4 zabránila, ale zároveň tím oslabila pěšce na b5. Po 24. Ja3 už stačilo bílé nikde se „neseknout“ v propočtu.

 

 

Těžko říct, jak to Alexandra dělá, že jí soupeřky tak „vycházejí vstříc“ .
Že by hypnóza?  :smich:

 

Tabulka turnaje po čtvrtém kole:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rudolf Kriebel

Četl jsem někde, že GM Plát má nějaký muribundus (chorobu). Očekával bych od autora článku, že se nebude škodolibě navážet do nemocného člověka. Nikdo za nemoc, která příjde nemůžeme. Co říkala moje máma o božích mlýnech? Že melou pomalu…..a na každého „kabáta“ taky jednou dojde   :svatozar: . Jinak nechápu, jak k tomu množství nápadů autor článku chodí. Pokud má v sobě i tolik testosteronu, tak tu jeho lituji….  :vyplazeny-jazyk: 

Petr Kraus

Dobrý den, mě se velice libí jak hraje vyrovnaně pan Michalík +19 je dobré skoré. Protože, mám dneska dobrou náladu, tak bych dal+30 panu Lubošovi za velmi zajímavé příspěvky vedené- ve slušném a zajímavém osobitém stylu, který se mi mě osobně libí.

Petr Kraus

Dobrý den, ne já jsem myslel + 30 000 tisíc odměny. Nevím co na to řekne, administrátor. Co bych ještě ocenil, že píšete i o ženském šachu, který je podle mě trochu někdy opomíjen.

Jan Jílek

Nerad bych tu zaváděl seznam povolených témat, jako např. „Význam mrazu v boji proti infekčním chorobám“, „Zimní krása okenních skel“, „Mráz – nejlepší děda“ apod. Tak se prosím kroťte v návrzích, abych k podobně ráznému řešení nemusel přikročit   :smich: 

Jan Jílek

Právě že vůbec nikde  :smich: To je z Cimrmana.

Petr Kraus

Dobrý den, pane Jílek. Tož si musím vzít na pomoc pana Cimrmana. Omlouvám se, nějak sem zamodlil.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x