Volno před volnem? Kdepak!

Z výsledků pátého kola druhého turnaje Grand Prix žen v Mnichově by se mohlo zdát, že před dnešním volným dnem si dívky a ženy řekly o odpočinek už o den dříve.
Opak je pravdou.
I když remízou skončilo pět partií ze šesti a jen jedna byla rozhodnuta, většinou šlo o remízy, které remízami být nemusely.
Nebo neměly 🙂 .

 

Sicilská obrana má pověst ostrého zahájení, ale v podání Anny Muzyčuk a Jiner Zhu to tak vůbec nevypadalo. Anna zvolila v „Paulsenovi“ (?) krotké 6. Se2, a i když si skoro po celou partii udržovala mírnou, a spíše optickou než reálnou, převahu, výsledkem byla remíza ve 38. tahu.

„Žaňa“ Abdumalik a „Bětka“ Paehtz hrály také sicilku a až do 27. tahu bílé kopírovaly partii Dominguez – Griščuk z roku 2015. Na konečné remíze nic nezměnilo ani to, že se černá ve 27. tahu mírně odchýlila od vzorové partie  :usmev: .
Vlastně by se dalo říct, že našla „zkratku“, protože zmiňovaní pánové potřebovali na remízu o čtyři tahy více.

 

A tím pohodové remízy končí  :usmev: , protože v ostatních „remizovačkách“ vždy aspoň jedna, a někdy i obě, z hráček musela utíkat hrobníkovi z lopaty. Tedy vlastně „hrobnici“ (hrobník-hrobnice, podle vzoru had-hadice).

Když už je řeč o hrobnících a hrobnicích, tak dvě takové hrobnice se potkaly v partii Tan – Wagner.
Nejdříve utekla z lopaty Dinara Wagner, pak zase Zhongyi Tan  :usmev: . Dinara se dostala do problémů už v zahájení a těžko říct, zda to bylo vinou domácí přípravy nebo naopak „nepřípravy“. V desátém tahu se musí v Katalánské hře ustoupit střelcem. Ustupuje se na různá pole, nejčastěji na a7, b6 a dokonce i na e7 nebo b4.
Šachový svět už viděl i ústup na d6, který zvolila černá, ale nebyl to ústup úspěšný. Tan se však ve složité pozici neorientovala nejlépe a svou výhodu vypustila. Pak se stalo něco nepochopitelného, alespoň pro mě  :usmev: . Od 32. tahu hrála černá zhruba na jedné minutě. Bílá měla času relativně dost, ale přece jen „nasekala“ více chyb než černá.
Skoro bych řekl, že se Tan dopustila typické začátečnické chyby  :usmev: . Začala blicat v soupeřčině časové tísni. Ale nakonec jí to vyšlo, protože Dinara Wagner se v časovce spokojila s remízovým pokračováním.

 

 

Alexandra Kostenjuk byla v kómatu. Tedy ne ve skutečném kómatu, ale v tom šachovém určitě. Možná už dokonce kráčela za světlem a loučila se s partií, ale Harika Dronavalli (nebo Dronavalli Harika?) ji přivolala zpět.
Bílá sice v časovce vypustila část své výhody, stále však stála mnohem lépe. Až tahem 48. Kg1? vše pokazila. Tahle partie bude indickou hráčku asi ještě chvíli strašit. Dva pěšci navíc v koncovce a přesto jen remíza  :smutek: .

 

 

O štěstí může mluvit Nana Dzagnidze. Humpy Koneru stála jako černá určitě podstatně lépe, ale pak přehlédla nebo spíš nedocenila oběť kvality a nakonec to byla bílá, kdo mohl soupeřku ještě „zkoušet“  :usmev: .

 

 

Kdysi jsem parafrázoval jednoho starého mistra. Mám dojem, že to byl Hans Kmoch, kdo řekl, že ve většině zahájení platí, že černý vyrovnal hru, když prosadí tah d5. „Kmocháček“ však zapomněl dodat, že záleží také na správném načasování a pozici  :smich: .
Proto jsem jednu dobu tvrdil, že při malých rošádách vyhraje strana, která obsadí pole g5, resp.g4  :usmev: . Věřte, nebo ne, mé tvrzení je stejně „pravdivé“, jako to Kmochovo.

V partii Marie Muzyčuk s Alinou Kašlinskou zahrála černá tah d5 už ve čtvrtém tahu. Je ironií osudu, že jsem se zrovna včera díval na stejnou variantu, která se hrála mezi oběma soupeřkami v pátém kole. Po tazích 1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. Sc4 Jf6 4. d3 d5 je u tahu d5 v jedné starší ruské knize otazník a strohá poznámka: „Za černého je riskantní otevírat takto v raném stádiu partie pozici.
S tímto lakonickým tvrzením nelze než souhlasit, byť si šachový motor „myslí“, že to není až tak hrozné  :usmev: .

Bílá v partii nehrála v zahájení nejpřesněji, ale i tak získala drtivou převahu. Měla pěšce navíc, výborně postavené figury a nic jí nehrozilo. Dokonce i času měla dostatek. Stačilo ale pár nepřesných tahů, pak ještě více nepřesných, „drobné“ přehlédnutí (34. f3??) taktického obratu (35. … Vxg2!) a najednou hrála prohranou věžovou koncovku.

 

 

Po hromadě chyb v pátém kole je evidentní, že dámy už potřebují odpočinek. Naštěstí dnes mají volný den, takže mohou alespoň trochu relaxovat.
Do konce turnaje sice zbývá ještě šest kol, ale pozor na Alexandru Kostenjuk!
Má už jedenapůlbodový náskok a to není málo.

 

 

 

Tabulka turnaje po pátém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
MaSo

Z jineho soudku…
 
Chess.com banuje Jobavu ze vsech turnaju o penize, pac mel pri turnaji Airthings rasisticke „kecy“.
 
zdroj [EN]
 
kecy [EN]
 
Nazor na „kecy“ necht si udela kazdy sam…
 

kraken8

Dzagnidze vs Koneru, ta oběť kvality … on to teda ukazuje i stroj, ale první tah, kterej mě napadá, je střelcem na c3 (27. tah) – a bílý věžky pak vyvíjí velkej tlak proti těm dvoum černým pěšcům .. no, já jen jako poznámku, že výhru Indka vypustila už někdy předtím, že to nebylo jen o přehlídnutí té oběti … partii jsem po očku sledoval, pač jsem měl vsazeno.

kraken8

XD Jo no. No já to myslel prostě fakt jen tak, že Koneru tu výhru (i když k ní bylo i tak daleko) vypustila už někdy předtím. Mně se na tom tahu Sc3 líbilo i to, že střelec kryje pěšce na a5, přitom pořád má na mušce pěšce na e5, že kryje pole d2, tzn. druhou řadu, no a po černá věž na d3 bych šel prostě střelcem na e1. Na druhou stranu, černá má pěšce víc … Tu oběť kvality bych já těžko zahrál, protože by se mně nelíbil ten černej dvojpěšec – že jednoho z nich sice zlikviduju, ale že se rozběhne ten druhej. No, to svědčí jen o tom, jak slabej hráč jsem XD

kraken8

XD

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x