„Catch Me If You Can“

Mnichovský turnaj ze série Women’s Grand Prix se blíží ke svému závěru. Po sedmém kole se sice podařilo snížit náskok „uprchlice“ Alexandry Kostenjuk, ale po kole osmém vypadá vše opět jinak.
Nadpis článku odkazuje na hollywoodský film Catch Me If You Can  („Chyť mě, když to dokážeš“) a důvod je zřejmý.

 

Tři kola před koncem turnaje je v čele stále Alexandra Kostenjuk a její náskok po osmém kole opět vzrostl o půl bodu. Dokáže ji někdo dostihnout?

Dinara Wagner se dostala v partii s Jiner Zhu do remízové koncovky nestejných střelců. Tedy remízové podle mě a mého rychlého „úsudku“ . Mohu se plést a černá byla možná vyhraná i tak, ale v krátké „minianalýze“ se mi nepodařilo najít při správné obraně za černou „forsírovanou“ cestu k výhře.
Ovšem při nepřesné hře  Dinary už nebylo tak složité najít vyhrávající plán černé  :usmev: .

 

 

Alina Kašlinskaja hrála s Humpy Koneru dlouho vyrovnanou partii, která také přešla do střelcové koncovky. Na šachovnici však tentokrát zůstali stejnobarevní střelci a černá měla mírnou převahu. Při správné hře by partie asi měla skončit remízou, ale Alina buď přecenila svoji pozici (36. h4??), nebo přehlédla postup černého krále do bílého tábora. Nakonec se z výhry radovala černá.

 

 

Nana Dzagnidze je velmi dobrá hráčka, která je schopna hrát vyrovnanou partii prakticky s kýmkoli. Po sedmém kole se Naně dokonce podařilo snížit náskok Alexandry Kostenjuk a v minulém článku o turnaji jsem dokonce spekuloval o tom, že by Nana mohla Sašu dohonit a předhonit  :usmev: .
Elisabeth Paehtz však byla proti. Nanu v Sicilské hře přehrála a i když se černá mohla bránit zřejmě lépe, vítězství bílé bylo naprosto zasloužené.

 

 

Ke smůle Nany Dzagnidze si velmi dobře vedla bílými figurami i Alexandra Kostenjuk. Zavřenou variantu sicilské hry proti Anně Muzyčuk zvládla na jedničku a stejně tak se jí dařilo i v koncovce nestejných střelců. Bylo to podruhé v osmém kole, co se ukázalo, že ne vždy platí pravidlo, že nestejní střelci jsou jakousi zárukou remízy  :usmev:
Saša vyhrála a opět svým soupeřkám o kousek poodskočila.

 

 

Zbývající dvě partie,  Harika Dronavalli-Zhansaya Abdumalik a Zhongyi Tan-Maria Muzyčuk, skončily korektními remízami.

Tři kola před koncem má Alexandra Kostenjuk luxusní jedenapůlbodový náskok. Být to turnaj mužů, napsal bych, že o vítězi je rozhodnuto, ale tady budu raději opatrný  :usmev: .
Ne, že bych pochyboval o herních kvalitách hráček, ale přece jen trochu znám ženský šach a vím, že v něm hrají emoce větší roli. I tak se však domnívám, že Kostenjuk dobře rozehraný turnaj dotáhne k vítěznému konci.

 

Tabulka turnaje po osmém kole:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

 


 

V dnešní době není důležité co umíte, důležitá je sledovanost  :usmev: .

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Kyssling

Zase skvělý vtipný obrázek, kdybyste někdy vydal sborník, asi bych si ho pořídil …

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x