Perfektní analýza

Igor Zajcev v knize Ataka v silnom punkte (Moskva 2004) na straně 53 přináší rozbor partie Smyslov – Pachman z Olympiády v Moskvě 1956, kde našel v rozboru navrhovaného tahu 11.Vb1 zajímavou a silnou oběť dámy. Tato stať – analýza, poprvé publikovaná v časopise Šachmatnaja Moskva v roce 1958 v čísle 11 (viz závěr článku), byla poté převzata do teoretické knihy Ja. Nejštadta Otkazanyj ferzevyj gambit (Moskva 1967). Ten upozornil na skutečnost, že německý časopis SchachArchiv uveřejnil ve svém čísle 3 – 4 roku 1970 upozornění na analýzu D. P. de Haana z Haarlemu, která byla otištěna v některém dřívějším čísle. Toto bohužel k dispozici nemám a nemohl jsem to ověřit. Stejnou analýzu pak zřejmě zopakoval v čísle 3 ročníku 1975. Podobné glosy jsou i knize R. Schwarz, Damengambit II, (Hamburg 1971).

Před časem proběhla tiskem partie Brodsky – Chruščov, Peterhof 2006, kde se tato varianta údajně poprvé vyzkoušela. Našel jsem ji třeba v knize Notkin, Ferzej moich stremitelnyj uchod. Ozarenia i zatmenia na šachmatnoj doske, Moskva 2019 na straně 34 (v publikaci jsou převzaty autorovy články z čísel ruského periodika „64“). Pátráním v databázích jsem ale našel dřívější partii z roku 1976, kde celá varianta, původně zanalyzovaná I. Zajcevem (a nebo D. P. de Haanem) již byla za šachovnicí v turnaji sehrána a vlastně tím byly analýzy prověřeny.

Zde je nalezená partie i s dostupnými rozbory a partiemi.

Fields – Nelson [D35]
Washington, 1976

Podobné analýzy můžeme použít i tehdy, kdy nejsou vloženy tahy h7-h6 a Sg5-h4. Toto postavení je pro černého nevýhodnější, motory hodnotí postavení bílého jako hladce vyhrané. V následující ukázce jsou vloženy některé sehrané partie.

Bontems – Veroni [D35]
ICCF E-mail, 2009

Článek Igora Zajceva (Pramen: Šachmatnaja Moskva 1958/11.)

Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x