Poloamatéři, šachanisté a jiné druhy „Homo Šachiens“

Düsseldorfský turnaj WR Chess Masters 2023  má nalosováno, ale pořadatelé si dávali na čas 🙂 .
Stále je však šance podívat se na jiné šachové události a „opičky“ .
Bayarjavkhlan Delgerdalai hraje v Lienzi open turnaj a vede si více než dobře.
Na můj mail (a Messenger) dorazila jedna mírně obskurní partie (blundr) šachanisty.
Dovolím si také provokativní otázku, zdánlivě nijak nesouvisející se šachem: proč nejsme mistry světa ve fotbalu?

 

V Düsseldorfu je nalosováno. Ve čtvrtek 16 . 2. 2023 můžeme třeba na webu chess24.com vidět následující dvojice.

Giri – Gukesh
So – Duda
Nepomňašči – Abdusattorov
Jesipenko – Keymer
Aronjan – Praggnanandhaa

Neslibuji sice, že se budu poctivě věnovat každému kolu (a koho to také zajímá, že  :usmev: ?), ale pokusím se.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 


 

Mladý český hráč mongolského původu Bayarjavkhlan Delgerdalai hraje velmi dobře na open turnaji v rakouském Lienzi. Po pěti kolech má čtyři body a pokud mu bude štěstí trochu přát, mohla by z toho možná být i IM norma.
Neberte mě za slovo, jen tipuji a jistě se najde někdo, kdo má slova upřesní  :usmev: .

V pátém kole zdolal Bayarjavkhlan Delgerdalai italského FM (doufám, že je to muž… a opravdu je, takže v klidu! Díval jsem se na web FIDE.) Gabriela Lumachiho.

Musím konstatovat, že v podání „Baji“ vypadají ty šachy občas strašně jednoduše  :smich: .

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

„Šachanistický velekněz“ opět nedávno prezentoval na sociálních sítích jednu ze svých „hlubokých šachanistických myšlenek“  :smich: .

Přesnější je napsat: ukázal, jak scestné bývá občas lidské myšlení.

 

 

Cituji Honzu Repáka:
Další „skvost“ z mé tvorby. Jak myslíš, že partie pokračovala? Zdánlivě jednoduché, že? Viděl jsem, že po 1. … Vxc1 2. Vxc1 Dxc1 vykryju „věčňák“ 3. Dg5 + Kh8 4. De5+ jednoduchým 4. … f6. Proto jsem nehrál 1. … Vh6+, protože mi přišlo jednodušší než vyměnit věž za dámu rovnou sebrat tu věž.

Snad ani nemusím dodávat, že místo 4. De5+ přišlo 4. Df6+ a pak pěšce na f6 černý určitě nepostaví  :smich: .
Ovšem Honzova myšlenka a její „konstrukce“ je hezká  :palec-nahoru: .
Honza však nemusí být smutný. Takové věci se běžně stávají i v „lepších rodinách“  :smich: . Sám bych mohl přispět mnoha svými podobnými příklady a věřím tomu, že se to děje i našim (a nejen našim) GM.

 


 

Není to tak dávno, co jsem měl tu čest hovořit s jedním sympatickým „urpuťákem“.
Měl svérázné názory, které vehementně prosazoval v diskusi na webu i v reálu. Nic zvláštního, takových lidí je hodně, ale pozoruhodné je, že onen pán znal i recept na to, jak „vyrobit“ kvalitní reprezentaci  :usmev: .
A toho by si na svazu mohli a měli všimnout  :usmev: .

Stačí se prý podívat, jak to dělají jinde, bez chyb, geniálně … a je „hotovo“.
Šachový svaz se podle něj dopouští spousty chyb (pán má občas i pravdu), které jinde nejsou k vidění. Třeba ve fotbale se prý něco takového nemůže stát. Všichni tam údajně myslí o několik „kopnutí“ dopředu.

Sympatického pána jsem si trpělivě vyslechl a konstatoval jsem, že jeho myšlenky jsou zajímavé (jinak bych jej „nesetřepal“). Dokonce jsem slušně poznamenal, že v mnoha věcech bych s jeho názory za jistých okolností mohl i souhlasit.
Bohužel, pán přeslechl frázi „za jistých okolností“ a záhy poté se jinde na webu objevila nadšená „recenze“ mé osoby. Prý se se mnou dá mluvit a jsem rozumný, protože údajně souhlasím s jeho názory  :smich: .

Později však asi pánovi došlo, že nejsem až tak „souznící osobou“ a rázem jsem se stal jedním z největších „padouchů“  :smich: , kteří škodí dobře smýšlejícím „takyšachistům“.

To je ale vedlejší, jen mě tak  napadlo….

Jak je možné, že fotbalisté, kteří mohli (a jistě i měli!) využít vynikajících a dobře myšlených rad onoho sympatického pána, se doposud ani nepřiblížili boji o titul mistra světa?

Nějak si nevybavuji, že by se fotbalová reprezentace  mohla pochlubit nějakým výraznějším úspěchem.
Možná jsou fotbalisté stejní „packalové“ jako šachisté a neumí využít dobře míněných rad různých odborníků. Možná ty rady „odborníků“ až tak skvěle nefungují ani jinde  :usmev: .
Kdo ví…

Škoda, mohli jsme mít vyřešeny všechny potenciální „problémy“  :smich: .

 

 

 

3.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
19 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

V rámci všech událostí zapadl jeden výborný výkon. Tak bych zde dodatečně pogratuloval Adamu Frankovi k prvnímu místu a normě IM z turnaje v Maďarsku.
 
http://chess-results.com/tnr716448.aspx?lan=5&art=4&fedb=CZE&fed=CZE&turdet=YES&flag=30
 
Jen 2 remízy, výkon přes 2550 a nové ratingové maximum.

chess

Jsem rád, že zde není tipovací soutěž, např.: která partie v Düsseldorfu bude nejdelší. Tak daleko snad normální klubový hráč ani nemůže klesnout. Vedle v bažině je to normální stav a má to velký klikací úspěch, oni snad tipují i ve kterém tahu se Carlsen napije 🙂 a říkají tomu nový šachový článek. Jen to vypovídá o těch lidech, kteří se tohoto zúčastňují. Mám rád sázky, ale ponížit reportáže o turnaji na tipování tohoto druhu je zvláštní … Na jednom turnaji (už si nepamatuji kterém) nebyla povolena nabídka remízy do 40. tahu a oni, nejen že tipovali remízu v 15. tahu, ale nikdo z těch tipujících „šachistů“ si neuvědomil, že nejvíce pravděpodobný výsledek je remíza ve 41. tahu…

Jim Vasilis

Tady bych opravil, nabídka remízy povolená není, ale její reklamace, když se opakují tahy, jako třeba věčný šach v partiové ukázce nahoře, je možná před 40.tahem…

Jan Jílek

Samozřejmě, možná je i velmi brzká remíza. Otázka zní, je rozumné sázet na to, že hráči sehrají například Bongcloud?   :smich: 

chess

jasně, ale pravděpodobnost remízy v 25. tahu je 10x menší než ve 41. tahu (odhad).

Remcik z Banika

Nezlobte se na mě, ale hanit zrovna tipovací soutěž, proč? A zrovna tato tipovačka je pouze vždy v jednom článku, dokud turnaj neskončí. Pan Jílek s Petrem Koutným dříve spolupracovali, ale rozešli se ve zlém, je to škoda, ale je to jejich věc, to je život a nám fanouškům je toto nějak nemožné posuzovat. Rád chodím tady i vedle a čtu a komentuji, co chci, tento šachový rybníček u nás je moc malý a jsem moc rád, že je stále něčím plný   :usmev: 

Jan Jílek

Protože je hloupá?  :mrknuti: Naše „spolupráce“ vypadala tak, že jsme s kamarádem odpracovali hafo hodin a ohlas šel pak jinam. PK kromě vymýšlení si neumí prakticky nic.

Remcik z Banika

Proč myslíte, pane Jílku, že je hloupá? Tipuje tak většinou 6 – 7 lidí, je to zábava, většinou se dá vyhrát kniha, taky jsem si párkrát tipnul, prostě jen tak, jak se mi zadaří. Co se týká Vaší bývalé spolupráce, může být, Petr zase píše opak, ale jak píšu, čtenář toto není schopen objektivně posoudit. S mnoha věcma, co se píše vedle, nesouhlasím, ale to je zase jiná kapitola.

Jan Jílek

A co píše „Petr“ vedle? Já kromě nehorázných lží typu, že jsem jim ukradl YouTube a např. pomluv mého e-shopu, že kterého si ale bezostyšně bere moji práci, nezaznamenal nic konkrétního. Jen lži a pomluvy.

Remcik z Banika

Já osobně jsem zaznamenal dvojí okopírování z Vašich stránek, konkrétně jedněch výsledků a jednoho komentáře, aspoň tak jsem to vnímal. A dále jednoho pomlouvaní typu „zlodějů z Liberce“, což bylo smazáno. A to se mi rozhodně nelíbilo. Těch podezření a pomluv bylo víc, včetně zhození (ukradení) Youtube a pomlouvání v chatu nějakým nickem, údajně jste to prý byl Vy. Ale myslím, že to jste zaregistroval i s Lubošem sám, protože přestože tvrdíte, že NSS nečtete, tak se tam aspoň občas podívate. A to stejné dělá Petr, přestože prohlašuje cosi o „nekonkurenci“. Protože pracovat s informací typu, že to mi někdo poslal či dal vědět, tomu nevěřím.

Jan Jílek

Jako že bych se u nich v chatu pomlouval jo?   :smichy-brecim:  Nebo jak tomu mám rozumět?
 
Jak píše Luboš, je toho víc. Například ani pořád dokola omílaná lež, že se naše nejvyšší soutěž jmenovala po nás prý proto, že lezeme svazu až tam … není příjemná. Zaplatit 150 tis. a návdavkem se doslýchat podobné výmysly není zrovna OK.
 
Protože na blbosti nemáme čas, tak se ozveme jen občas.
 
Formát těch „soutěží“ mi přijde hloupý, protože přidaná hodnota je nízká, ale je fakt, že je to každého věc, jak si vede „svůj“ server.
 

Remcik z Banika

Souhlasím, těch věcí, co by se dalo vedle kritizovat, je určitě mnohem víc, třeba včetně pomlouvání sponzoringu extraligy, jak píšete nebo toho kopírování, jak píše Luboš. Můj původní komentář byl, že ale zrovna u tipovací soutěže, což je zábava, mi ta kritika nesedí   :usmev:  Odbočím na příjemnější téma do Německa, kde i námi „odepisovaný“ Aronian hraje jako vyměněný   :usmev:  a dnes přejel Abdusattorova ve třiceti tazích
 

chess

rád tipuji, ale napsat jeden článek, nechat tam tipovat nesmyslné věci (jako kolik tahů bude mít nějaká partie, to je jen neschopnost Koutného nechat tam kolovat jeden článek, sorry, někomu to nevadí, ale právě v tom je problém)

chess

Beru tu tipovačku jako příklad úrovně a jisté povrchnosti, kterou daný web oplývá, místo reportáže, kalendáře, výsledkového servisu jako za Bolka, tipovačka. Říkám někomu to může stačit. Mi se líbil Bolkův web, kdy tam bylo vše potřebné, kalendář turnajů, výsledkový servis, reportáže, analýzy, placení přispěvatelé, fotografie z turnajů, označení autoři, ten web nekradl články, nekradl fotky. Bolek nepsal do chatu bláboly a lži, nikoho neurážel. Jestli Vám nevadí povrchnost a úroveň řeznického psa, pak proč by se měl ten web snažit, klidně si tipujte do jednoho článku celý měsíc.

Jan Jílek

Podle mě mistry světa ve fotbale nejsme proto, že je v reprezentaci málo peněz! Pokud by šlo na ČR repre (nejen) ve fotbale více prostředků, je úspěch zaručen! Takhle se to totiž dělá správně. A v návaznosti na to, z čirého poblouznění z mega úspěchu reprezentace, by se najednou strhla lavina se zájemci o sponzoring a byli bychom nejen nejúspěšnější, ale i nejbohatší FA  :usmev:
 
PS: co je na tom pravdy, že prý jsem na jakési listině nebo co?   :smichy-brecim: 

Rubinus

Že by ten, co se není přemístil na *** a nazývá tam všechny oponenty duševními giganty? Už jsem mu přidělil přezdívku, dugant.

19
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x