Od všeho trochu :-)

Není žádným tajemstvím, že o víkendech se od podzimu do jara hrají různé soutěže družstev. Neměl jsem sice moc času vše sledovat, ale alespoň za zmínku mi některé soutěže stojí 🙂 .

 

Začněme v ČR.
Kromě nižších soutěží se hrály obě první ligy. Na kompletní výsledkový servis se dostanete po kliknutí na tabulku.

I. liga Východ, která se hraje dvoukolově, měla na pořadu osmé a deváté kolo.
Po tomto víkendu je v této soutěži rozhodnuto. Do Extraligy se vrátí Slavoj Poruba „A“.  Dvě kola před koncem má Poruba sedmibodový náskok před svými pronásledovateli Starým Městem a Frýdkem-Místkem „B“.
Pokud se nepletu a padají-li tři týmy, pak by mělo být téměř rozhodnuto i na opačném konci tabulky. Téměř, protože poslední dva týmy už se zachránit nemohou (Poruba „B“ a Frýdek.Místek „C“), ale malá naděje ještě žije pro „exextraligovou“ Ostravu. Ostrava by však v posledních dvou kolech musel dvakrát vyhrát a Třinec by musel dvakrát prohrát.
Šachy jsou sport a ve sportu je vše možné, ale v tomto případě tomu nějak moc nevěřím. Ostrava o tomto víkendu nastoupila v takřka nejsilnější sestavě, tedy i se třemi zahraničními velmistry, přesto v sobotu prohrála a v neděli jen remizovala.

 

 

V I. Lize Západ je rozhodnuto o postupujícím, o záchranu se ještě bude bojovat. Jen céčko Polabin už má sestup jistý.

Postoupit by měl tým ŠK Dopravní podnik Praha B – EA Hotels. Píši „měl“, protože z Extraligy může sestoupit áčko DP Praha a pokud se tak stane, pak se vlastně „nic nestane“  :smich: . Otázkou je, co bude, pokud se áčko DP v Extralize zachrání.
Budou mít Pražané z DP v Extralize dvě družstva?

 


 

Mnoho českých hráčů hrálo o víkendu v zahraničních ligách.
Tentokrát jsem opravdu ani zdaleka nestačil sledovat, co se děje, tak alespoň odkazy na německou ligu a slovenskou ligu.

Pokud se dobře dívám, tak nikdo z českých hráčů o víkendu v Německu neprohrál (ale možná jsem slepý  :smich: ) a celkem mě pobavilo, že Vojta Plát hrál hned dvakrát s polskými hráči  :usmev: .

Bundesliga

Když jsem se díval dodatečně na partie z Bundesligy, trochu mě zarazila nepřítomnost Davida Navary. Nejdříve mě napadlo, že ochořel  :usmev: , ale pak jsem se podíval ne chess-results a vše bylo jasné. David Navara, a s ním hromada dalších českých hráčů, hrál o víkendu slovenskou nejvyšší soutěž.

Jen tak letmo jsem si „prolistoval“ některé české hráče a mohu konstatovat, že ve velké většině jsou pro své týmy oporami  :palec-nahoru: .
Třeba právě David Navara je „jedničkář“  :smich: .  Zatím má v této soutěži na svém kontě jen samé výhry. Mrkl jsem i na Štěpána Žilku, který je „jedničkářem“ v české Extralize a má neuvěřitelných osm z osmi. Na Slovensku sice samé „jednotky“ nemá, ale zato je bez porážky.

 

 

Web slovenské Extraligy
Výsledky na chess-results


 

Dvakrát jsem se dnes „srazil“ se svazem  :usmev: .

V prvé řadě jsem se podíval na propozice 59.Šachových Zaječic.
Napadlo mě totiž, že se mi jednou možná konečně podaří „dokopat“ některé z mých svěřenců k účasti na podobné akci  :usmev: .

Jenže kdo ví…
Je věcí pořadatele, jaké si napíše propozice a stanoví podmínky.
Zaráží mě však, že na MČR družstev starších žáků je povinnou jak dívčí šachovnice, tak i povinný jeden mladší žák.

Proč by měl o pořadí starších žáků rozhodovat možná „náhodný“ element?
Ještě bych se uměl nějak srovnat s povinnou dívčí šachovnicí (se skřípěním zubů), ale proč má být členem týmu STARŠÍCH žáků i mladší žák, tomu opravdu nerozumím  :smutek: .
Jako…v pohodě, ale pak to nenazývejme MČR starších žáků, ale „MČR smíšených družstev :usmev: .

Druhá „srážka“ byla velmi milá  :usmev: .
Do konce února mají být odeslány aktualizované seznamy členů. Už dříve jsem zaregistroval, že se budou doplňovat i rodná čísla.

 

Také vám tak krásně hoří termíny? 😀

 

E-mail ze sekretariátu jsem ihned po jeho obdržení a bez otevření příloh přeposlal našemu pokladníkovi, aby to prošel a doplnil potřebné věci.
Jenže když si někdo náhle nezodpovědně umře a nic vám nepošle, najednou máte problém  :usmev: .

S hrůzou jsem včera otevíral přílohy e-mailu od Jitky Kniezkové a byl jsem připravený škemrat o odklad, než doplním rodná čísla.
A ejhle!
Ona tam ta rodná čísla jsou.
Ne, že by mě nenapadlo, že se to dá doplnit ze staré(?) svazové databáze, ale jsem mile překvapen, že to napadlo i lidi na svazu  :potlesk:  :palec-nahoru: .
Spousta ušetřené práce, díky.

 

 

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Radek Zálešák

Terminologie KP Družstev Starších Žáků je zvláštní. Nezaznělo tu že:
1- je v klubu dost dobrých starších?
2- dobrý mladý lepší než starší
3- soudržnost mužstva
 
Ad 1, máme v klubu 18 dětí, no složili jsme to jentaktak. (ještě dovolená a nemoc)
Ad 2, jeden lepší mladý srovnatelný se staršími se v klubu najde a vzhledem k šachovému růstu a výkonnosti ať hraje. A je fajn, když naproti je věkově srovnatelný. Navíc se to hraje tempem 40min, vzácná příležitost pro mladého.
Ad 3, děti chtěj být spolu, jak nám na KP končí ročníky 2007 je jim to líto. Nevím jestli se někde hraje U18 nebo U25. V Německu jo.
 
 

Pavel Chrz

a) Zaječice s dívkou a mladším žákem jsem hrával již v sedmdesátkách min. století. A v tom změna nebyla.
Stejně tak se hrávala tehdá „Běstvina“ pro dorost družstva, kde zas byl také krom dívky jeden o 3 roky mladší povinný než věková hranice.
Bývalo součástí VC ČSSR dorostu a žáků a Zaječice a Běstvina takové „finále“ neofiko přebor republiky. O 3 roky mladší jeden platil všude už tenkrát.
 
b) Ad…Už dříve jsem zaregistroval, že se budou doplňovat i rodná čísla.,,,????
Od koho? jak? zaregistroval.
Ty jsou v seznamech od devadesátek min. století, jen se nesmí veřejně publikovat

Martin Petr

Ahoj, jen doplním. Rodná čísla jsme od členů zjišťovali dříve, proto v databázi od starších členů jsou. Pak jsme v rámci GDPR šílenství nemohli RČ sbírat povinně, a teď zase musíme, kvůli požadavku Národní sportovní agentury. Čili RČ chybí jen u členů zaregistrovaných v posledních pár letech. A to jen u některých, protože jsme možnost uvést RČ nechali jako dobrovolnou. Občas jsem z těch státních výmyslů taky zelený, ale snažíme se je předávat na nižší složky svazu jen v případě nutnosti. Ono se to všechno navíc docela těžko vysvětluje, viz ten můj text výše, který vlastně nevím, jestli je smysluplný. Taky dodatečně děkuju za gratulaci k volbám!

Pavel Ch

… také jsem vůbec nevěděl, že nemusíme psát. Ale musíme na žádostech na město – členská základna mládeže, také nsa atd. Tak by nás nenapadlo je nepsat. Proto jsem se Tvému příspěvku Luboši divil. Omlouvám se, měl jsi pravdu.

Petr Kraus

Dobrý den, pane Petr. Já mám samozřejmě také musím gratulovat. Já sem si vás dovolil na jiném šachovém serveru ještě před volbami podpořit a byl jsem jedním šachistou s titulem GM-označen za blázna. Naštěstí volba předsedy šachového svazu dopadlo jasně ve váš prospěch 44 – 6. Proto vám musím poděkovat, že jsem neskončil na psychiatrickém oddělení.   :usmev:    :cze: 

Jaroslav Hadrava

Vysvětlení s dlouhou tradicí je sice hezké, ale chybí tam odpověď na zásadní otázku, tedy PROČ (je to povinné)? Pokud má některý tým mladý talent, tak ať si ho nasadí. Koneckonců děje se to v různých sportovních odvětvích. Ale PROČ povinně? Také jsem odpůrce podobných POVINNÝCH rádoby řešení problémů. Chybí nám mládež – no tak to nařídíme oddílům povinně, ber kde ber…

Pavel Ch

Chybí nám mládež, říkáte, to s tím nemá nic společného. Na MČR mladších žáků (kde je také jeden o 3 roky mladší žák povinný) jsou tvrdé kvalifikace, po krajích, postoupí jen cca 30 z cca 100 týmů. „Zaječice“ (st. žáci) byly dříve s kvalifikací, pak pro ligové kluby a první tři z krajů a nyní jsou otevřené. A „praskají ve švech“, přes 70 týmů. MČR není úplně pro každého (i když ty Zaječice jsou otevřené). Prostě se dá říci, pro podporu mládeže: „Nestarejte se v klubech jen o jednu generaci a po nich v klubu potopa, mějte i další mladší následovníky v klubech“. Co funguje, nerozbíjejme, řešme to, kde nás tlačí bota. Nejhorší je, když přijde nový člověk a začne rušit to co bezva funguje. A věřte, že do Zaječic a MČR ml. žáků jezdím od začátku 90.let, diskutujeme mezi trenéry klubů, ale toto opravdu není kámen úrazu naší mládeže a mistrovství jsou v tomto formátu velmi oblíbené. Byste mohl říci, snižte na 3-4 čl. týmy bez povinností, ať má možnost hrát i kluby co mají 5 žáků, ale to by pak už nebylo MČR, ale víkendový týmový pouťák, který jistě můžete jinde jindy uspořádat.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x