Skoro podle předpokladů

Prvním kolem začalo v pátek v 15:00 ME jednotlivců. Většina partií prvního kola skončila nepřekvapivě podle předpokladů.

 

Ze skupiny českých hráčů se dostali na „onliny“ jen čtyři naši hráči.

David Navara porazil na čtvrtém stole tureckého FM Samaniho, ale nebyla to tak jednoznačná výhra. David šel do komplikované pozice po 17. g4!? a jeho kalkul mu vyšel. Soupeř se v pozici nezorientoval. Lekl se drzého braní pěšce na b2 (19. … Dxb2) a po 19. … f5 se dostal do nevýhody.
Při rošádách na opačné strany však může být jakákoli výhoda ošidná, zvlášť pokud obě strany útočí na soupeřova krále. Davidův útok však byl rychlejší a když se jeho soupeř dostal ve složité pozici do časové tísně, vypadalo to, že konec je nevyhnutelný.
Možná tomu uvěřil i David, protože buď nepřesně propočítal varianty po 37. Vxd6, nebo odhadl, že s minutou na hodinách soupeř nenajde všechny správné ústupy černého krále.
Kdyby však vzal černý figuru 37. … Dxf3! neměl by bílý v pozici víc než remízu.

 

 

 

 

Van Nguyen na stole číslo 22 měl za soupeře také tureckého hráče, ale Melih Yurtseven má titul IM. Zde to však byla jednoznačná záležitost.

 

 

Jirka Bouška podle papírových předpokladů podlehl u nás dobře známému Sergeji Azarovovi a Jiří Štoček na posledním online přenášeném stole (90) porazil domácího IM Vladana Rabrenoviće.

 

 

 

U zbývajících českých hráčů známe jen výsledky.
Tomáš Kraus porazil černými srbskou WIM Jovanu Srdanović. Richard Stalmach měl také černé figury a také hrál s ženou (dívkou). Jeho soupeřkou byla běloruská WFM Jekaterina Nikanova, v současné době hrající pod rumunskou vlajkou. Také Richard zaznamenal celý bod.
Ruský nebo běloruský (aktuálně FIDE) mladík Damir Šadjev (Shadyev) s ratingem 1712 zřejmě překvapil Jáchyma Němce. Vzájemná partie dvou mladých hráčů narozených v roce 2008 skončila remízou.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x