Podruhé v „Báni“

V srbské Vrnjaćce Banje pokračovalo druhým kolem Mistrovství Evropy jednotlivců. Zatím se stále nic extra neděje a ani překvapivých výsledků není moc.

 

Za překvapení se s přimhouřením oka snad dá považovat prohra v nezvládnuté časové tísni třicátého druhého nasazeného hráče GM Motyljeva s tureckým IM Gurelem, občasné remízy favoritů jsou jen drobná klopýtnutí na cestě ke špici tabulky  :usmev: .

 

 

Naši hráči zatím neklopýtají, což však neznamená, že by měli všichni sto procent bodů  :usmev: , ale že hrají převážně podle papírových předpokladů.

David Navara měl ve druhém kole nelehký úkol porazit černými Chazara Babazadu.
Na Babazadovo 1. e4 si David vybral Sicilskou obranu, čímž možná překvapil svého soupeře, ale docela jistě některé své fanoušky, z nichž mi jeden položil dotaz: „On hraje i sicilku?!“  :usmev: .
No, asi hraje a měl ji dobře připravenou, protože tahal celkem svižně.
Až do výměny dam se dařilo bílému držet s Davidem krok, Po výměně už začal Babazadovi David ukazovat záda  :usmev: . Černý získal malou výhodu, kterou se soupeřovou pomocí (31. Vxf2??) přetavil v celý bod.

 

 

Snad nemusím představovat Davida Navaru 🙂 .
Autor: Jan Sikora

 

Černé figury měl Thai Dai Van Nguyen. Jeho soupeřem byl německý mezinárodní mistr Roven Vogel. Van jej postupně přehrával a dostal lepší (vyhranou?) koncovku, v níž se jeho soupeř s minutou na hodinách dopustil rozhodující chyby a přešel do prohrané věžové koncovky.

 

 

Richard Stalmach hrál se známým velmistrem Mastrovasilisem a rozdíl ve výkonnosti se začal projevovat po přechodu do koncovky dam a jezdců.
Richard moc chyb neudělal, ale ty drobné, které se na šachovnici objevily, stačily řeckému GM k zisku celého bodu.

 

 

Také Jirka Štoček měl za soupeře řeckého hráče. FM Dimitrios Makridis by pro Jirku neměl být problém a také nebyl. I když, hrát na výhru černými figurami, byť proti slabšímu hráči, není jednoduchý úkol.
Bílému se moc nepovedlo zahájení, černý snadno vyrovnal a pak už se ukázala síla velmistra  :usmev: .

 

 

Další naši hráči bojují nejen o body, ale i o naši přízeň  :usmev: . Samozřejmě jim fandíme, ale vzhledem k omezenému počtu online přenášených šachovnic bychom je rádi viděli i přímo „v akci“ , což se podaří ve třetím kole, kdy už konečně uvidíme online i Tomáše Krause a Jáchyma Němce.

Tomáš Kraus ve druhém kole porazil domácího Pantoviće (2038).
Slabší soupeřku, alespoň podle ratingu, měl i Jáchym Němec . Oksana Gorjačkina s ratingem 1759 neměla být překážkou na cestě českého hráče a také nebyla, Jáchym zvítězil.
Zatím se moc nedaří Jirkovi Bouškovi. Tedy výsledkově, protože prohra v prvním kole s Azarovem není nic hrozného, remíza s Chorvatem Alfirevićem (1924) by se za ztrátu považovat dala , ale vezměme v úvahu i to, že Jirka měl černé a rating Chorvata může být podceněný.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x