ČR-Polsko 1-2

Cíl se blíží, na ME jednotlivců se včera hrálo deváté kolo, takže do konce zbývají odehrát už jen dvě kola.  Naši hráči v popředí tabulky si „střihli“ minizápas s Polskem 🙂 .

 

V prvé řadě je třeba napsat, že došlo ke změně na prvním místě tabulky. Alexej Sarana porazil Antona Korobova a se 7.5 body je dvě kola před koncem v samostatném vedení.

Tři z našich hráčů „vyfasovali“ v devátém kole polské hráče.
Thai Dai Van Nguyen měl bílé figury se Szymonem Gumularzem, který mu v Poloslovanské obraně dámského gambitu nabídl možnost získat malou výhodu, když zahrál 14. … b5?! . Výhodu vidí v pozici Stockfish  :usmev: a jako cestu k ní doporučuje „hloupý“ šach na h7 (17. Sh7+).
Pravda je, že Vanův tah 17. Db2 dovoluje černému aktivizovat dámu a následně měnit figury, ale tah 17. Sh7+ by asi napadl málokoho. Člověk by zahrál spíše 17. Vad1, po čemž by mohla vzniknout malebná pozice s osmi figurami na d-sloupci.

 

V každém případě po výměnách vznikla zcela rovná „koňodámská“ koncovka, v níž se soupeři tah před časovou kontrolou shodli na remíze.

 

 

Také David Navara měl bílé figury a také dostal polského hráče. Pawel Teclaf má sice „jen“ titul IM, ale hraje na úrovni GM. Vlastně ani nevím, proč ještě nemá před jménem GM  :usmev: .
Proti Davidovi si vybral Ruskou hru, která má pověst remízového zahájení. David předvedl velkou vynalézavost při hledání možností aktivní hry, ale pozadu nezůstal ani jeho soupeř, který byl na výši a vše „vychytal“.
Oboustranně dobře hraná partie byla sice bez taktických přestřelek, ale rozhodně nebyla nudná a ani „snadná“. Hodně zajímavých variant a myšlenek zůstalo za oponou.
I věžovka byla zajímavá, leč remízová.

 

 

Poslední partií česko-polského „minizápasu“ byla partie Nasuta-Stalmach. Richard hrál Rauzerovu variantu Sicilské obrany velmi dobře a dokonce snad měl i šanci získat výhodu. V komplikované pozice však chyboval (25. … Sb5) a šance se vytratila. Přesto však byla pozice stále přibližně rovná, zlom přišel až ve 28. tahu, kdy se černý stáhl do obrany (28. … Vh8) a připravil se tím nejen o protihru, ale i o celý bod.

 

 

Jirka Štoček v partii s tureckým IM Erdogmusem dosáhl „přivyhrané“ pozice, pak si však „blicnul“ automaticky 35. bxc7? a bylo po výhodě  :smutek: , remíza.

 

 

Také Jáchym Němec měl za soupeře tureckého hráče. IM Gorekan měl v koncovce nestejných střelců pěšce více, ale Jáchym se dobře bránil. Jenže když už se hraje do spadnutí praporku, o chyby není nouze. V 61. tahu Jáchym chyboval (61. … Sc5?) a bílý zřejmě dostal naservírovaný celý bod. Ani on však neměl moc času a stačil si spočítat jen to, že získá figuru.
Pole a8 je bílé a bílý měl a-pěšce a bělopolného střelce, ale na a7 ještě stál černý pěšec.  Bílý se na něj nemá jak dostat, takže remíza.

 

 

Zajic Milan zní hodně česky, ale jedná se o srbského GM. Právě on byl soupeřem Tomáše Krause v devátém kole.
Problém byl na české straně. Tomáš měl černé figury, kterými se mu na turnaji vůbec nedaří. Ať hraje Tomáš „Philidorku“ nebo Sicilskou, výsledek je jen jeden (nepočítám první kolo), 1-0.
Nevím, jestli byl tah 10. … Je3 náhlým vnuknutím, nebo součástí domácí přípravy, ale vím, že tímto tahem začaly problémy černého, které nakonec vedly k jeho porážce.

 

 

 

 

 

Jediný český hráč, který se nedostal na online šachovnice, byl Jirka Bouška. V devátém kole remizoval bílými figurami s IM Leischem z Rakouska.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

„Zajic Milan zní hodně česky, ale jedná se o srbského GM.“
On dokonce má v příjmení i čárku, ale nad c (Zajić). Naproti tomu Slovinsko dalo šachovému světu dva titulované Jeleny.
Jinak Pawel Teclaf sice má tři velmistrovské normy, ale ani jednu z otevřeného turnaje. Tady má šanci, ale potřebuje vyhrát ještě nejméně jednu partii.
 

Honza Repák

FIDE mezinárodně u jmen nepoužívá diakritiku, když ji stejně jiné národy neumí číst, a má pokoj.   :smich: 

David Navara

Psaní bez diakritiky také občas přináší potíže. V Mega Databázi má přes 250 partií jistý pan Pěníška nebo Peníška. Nepamatuji si přesně diakritiku, ale rozhodně tam nějaká je.
(Snad za tento komentář nedostanu ban ani báň.)

David Navara

Na šachových serverech se slova „hacker“ často používá jako eufemismu místo slova „cheater“. Ale tenhle hráč se tak jmenuje: jonashacker1 : Activity • lichess.org

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x